18 mai 2010

Tinerete fara batranete..


Cred ca toti (sau toate) suntem ingrijorati de efectele trecerii anilor si de mentinerea unui aspect fizic cat mai tineresc, asa cum era odinioara, sau cat mai aproape de cum eram. Chiar daca psihic ne simtim la fel ca acum 10, 20, 30 de ani (asta poate insemna ca nu ne-am maturizat, nu stiu daca e bine sau rau, dar eu consider ca e bine :o) ), corpul nostru nu mai face fata: intram pe curba descendenta a vietii noastre si trebuie sa ne acordam atentie speciala mentinerii unui aspect cat mai placut si lipsit de stres (asta e aproape imposbil de realizat): cheltuim o avere pe produse cosmetice anti rid, anti celulita, pe mersul la sala sau la fitness, pe tratamente peste tratamente, pe vopsele de par, pe haine care sa ne mascheze defectele, etc... Dar inainte sa o luam razna si sa ne panicam degeaba, nu trebuie sa uitam ca alimentatia este un factor esential (pe langa starea psihica pozitiva si si cat mai multa miscare!) care contribuie la incetinirea efectelor imbatranirii corpului nostru! Dar ce sa mancam?

Aici sunt cateva alimente si ierburi care sunt considerate foarte eficiente:
  • acidul alfa lipoic este un antioxidant foarte puternic care ajuta la protejarea corpului nostru de radicalii liberi. De asemenea ajuta la reciclarea altor antioxidanti, precum vitaminele E si C, dandu-ne o rezistenta mai mare impotriva radicalilor liberi (care sunt principalii vinovati cand vine vorba de imbatranire si boli, inclusiv riduri sau alte probleme dermatologice), si nu in ultimul rand ajuta la reglarea glicemiei. Evident ca acest nutrient se poate cumpara in farmacii, sub forma de suplimente alimentare. Dar exista si surse alimentare bogate, cum ar fi: broccoli, spanac si alte legume cu frunze verzi, drojdie. Pentru a afla mai multe despre acidul alfa lipoic: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=nutrient&dbid=117
  • afinele sunt pline de antioxidanti si reprezinta un medicament foarte puternic impotriva multor probleme care apar odata cu inaintarea in varsta. Ajuta de asemenea la mentinerea unui vederi bune si prevenirea bolilor oftalmologice degenerative.
  • acidul gama-aminobutric sau GABA. Scaredea nivelului hormonului uman de crestere (HGH - Human Growth Hormone) este direct legata de aparitia unor simptome ale imbatranirii: ingrasare, pierderea masei musculare, pierderea energiei, insomnii, probleme dermatologice, scaderea libodoului. GABA, un aminoacid natural, ajuta la mentinerea unor nivel natural al HGH, ameliorand simptomele nedorite de mai sus. GABA trebuie evitat daca sunteti predispusi la atacuri de apoplexie.
    GABA se poate obtine din suplimente alimentare, dar si din alte surse: ceaiul verde, carbohidrati complecsi proveniti din plante crude, migdale, nuci, alune, banane, broccoli, orez brun, linte, cereale integrale, citrice, spanac. Pentru a citi mai mult despre GABA: http://holistic-nutrition.suite101.com/article.cfm/gaba_foods_the_natural_antianxiety_diet
  • usturoiul este renumit pentru efectele sale protectoare impotriva infectiilor si virusilor, dar si pentru reducerea colesterolului si a tensiunii arteriale. Intr-un studiu japonez s-a demostrat ca usturoiul incetineste pierderea memoriei.
  • ginkgo biloba, care potrivit unor studii importante, creste nivelul de sange care ajunge la creier, unul dintre factorii cei mai comun asociati cu imbatranirea.
  • ginseng este considerat o adevarata fantana de tinerete in China. Potrivit cercetatorilor, tonifica pielea si muschii, imbunatateste pofta de mancare, digestia si creste libidoul.
  • gotu kola, folosit in India pentru a fortificarea memoriei si cresterea longevitatii. Cel mai bine este consumat sub forma de ceai.
  • coada calului (Equisetum arvense), plin de siliconul mineral care scade odata cu varsta, joaca un rol important in cresterea nivelului siliconului mineral din artere, piele, oase, cartilagii. Se poate consuma si sub forma de ceai.
  • silimarina (Milk Thistle sau Silybum marianum). Cum ficatul are peste 500 de functii, printre care filtrarea toxinelor si a medicamentelor, el poate suferi mult datorita stilului nostru de viata modern si stresant. Silybum, un component activ din silimarina, ajuta la regenerarea celulelor hepatice.
  • menta, care alaturi de capacitatile sale de a reduce problemele digestive si gastro-intestinale asociate cu imbatranirea, contine atioxidanti care lupta impotriva cancerului si a bolilor de inima, asociate cu inaintea in varsta.
  • turmericul este un medicament foarte eficient impotriva durerilor si inflamatiilor cauzate de imbatranire. Fiind un condiment indispensabil in bucataria indiana, si gasindu-se si in magazinele noastre naturiste, se poate adauga la orice fel mancare gatita, precum tocanite, supe, curry.
  • vitamina D, despre care se stie deja ca impiedica pierderea tesutului osos, dar si ca este un factor cheie in prevenirea bolilor cronice precum cancerul, bolile de inima, diabet.
Deci, inainte de ne ingrijora asupra imposibilitatii includerii tuturor acestor suplimente in dieta, putem incepe prin a bea ceaiuri de coada calului, menta sau gotu kola sau prin a ne condimenta mancarea cu usturoi sau turmeric.
Si sa nu uitam ca inainte de a lua pastile si suplimente, sau a le combina cu alte ceaiuri si tincturi, trebuie consultat un specialist.

Niciun comentariu: