29 martie 2010

Vine Pastele, bine-mi pare...


In cinci zile va incepe cea mai importanta sarbatoare pentru noi Romanii. Nu este Craciunul, ci Pastele. Avand o insemnatate religioasa coplesitoare, intreaga tara sarbatoreste sosirea primaverii si minunea invierii. In afara de participarea la slujbele religioase, organizam mese fastuase in fiecare zi a acestei sarbatori. Cred va intrebati ce se serveste la aceste mese in zona in care locuiesc si de le dau asa o importanta.

Daca mancarea nu ar avea o importanta atat de mare in cultura noastra, nu m-as plange atat... Dar pentru noi, romanii, mancarea reprezinta centrul existentei noastre. Ea reuneste intreaga familie in jurul mesei de sarbatori, copiii si nepotii se intorc din diferitele parti ale tarii si chiar ale lumii, toata lumea participa la prepararea bucatelor si este considerata o jignire fara precedent daca refuzi sa gusti sau sa mananci orice iti este oferit cu atatea atentie si rabdare: oua rosii, friptura de miel, drob, sunca cu hrean, pasca de nenumarate feluri, sarmale, fripturi, carnuri peste carnuri, piramide de oua, stive de cozonaci si asa mai departe.

Din moment ce am o dieta vegana, am probleme.. Familia mea este 100% impotriva stilului meu de viata, sustinand ca este primejdios de periculos si ingrijorator si ca mai devreme sau mai tarziu ma voi imbolnavi de vreo boala care se naste din lipsa de carne, ca stiu pe cineva ca stie pe cineva care a trait astfel pentru cativa ani si in final a ajuns in spital regretand fiecare zi din viata sa. Iar miracolul este ca imediat ce a inceput sa manance din nou carne si lactate, s-a insanatosit! Asa ca, o spun cu regret, incerc sa evit intalniri cu parintii, deoarece discutia va fi mai devreme sau mai tarziu orientata spre dieta, legume, carne, lactate, oua etc. si indiferent ce argumente aduc, nu au nici o valoare pentru ei.

Dar nu am nici o scapare acest weekend. Este Pastele, carnea si ouale sunt pe fiecare masa si la ordinea zilei iar oamenii sunt foarte sensibili la anormalitati alimentare. Avand aceste impedimente, ma gandesc sa gatesc niste preparate vegane delicioase, numai bune pentru o sarbatoare atat de importanta. Inca mai culeg retete, dar meniul trebuie neaparat sa includa o prajitura pufoasa, poate o adaptare a unei retete de pasca (in care trebuie sa inlocuiesc cantitatile enorme de smantana sau branza cu altceva..), o salata care trebuie dupa care trebuie sa saliveze orice carnivor si un fel principal care poate concura cu fripturile obligatorii de miel sau de porc sau cu sunca noastra cea afumata. Momentan nu am idee care ar putea fi aceste feluri de mancare, iar cum timpul trece, trebuie neaparat sa imi incep cercetarile in acest domeniu! Asa ca, urati-mi noroc, sau, din moment ce sunt inca singura care imi cietsc blogul, imi urez eu mie noroc!

28 martie 2010

Vafe cu sos de mere



Ingrediente pentru 8 vafe:
  • 1/2 cana faina integrala
  • 3/4 cana faina alba
  • 1 cana lapte de orez sau apa
  • 200ml sos de mere sau mere rase
  • 2 linguri ulei de floarea soarelui
  • 3 linguri zahar brun
  • 1 tingurita scortisoara
  • 1/4 lingurita ghimbir praf
  • 1/4 lingurita sare
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita vanilie
Sos de mere:
  • 1 cana sos de mere sau mere rase
  • 50g stafide
  • nuci, optional
  • 1 lingurita scortisoara
  • cateva picaturi de suc de lamaie, pentru a impiedica oxidarea merelor
Se amesteca toate ingredientele pentru vafe. Se coc vafele.
Se amesteca toate ingredientele pentru sosul de mere si se serveste impreuna cu vafele calde.

Mix all the sauce ingredients together and server with the warm waffles.

26 martie 2010

Salata de cous cous in stil nord african



Ingrediente:
  • 300g cous cous gatit
  • 320g rosii cherry, taiate in jumatati
  • 1 conserva amestec de fasole pt salata (~250g)
  • 1 conserva porumb (~250g)
  • sucul de la 1/2 lamaie
  • ulei de masline
  • patrunjel sau marar
  • sare
Se amesteca toate ingredientele, cous cous-ul trebuie sa fie rece. Se asezoneaza cu sare, patrunjel sau marar, ulei de masline.

Foarte usor si gustos! :o)

5 martie 2010

Fierul

Fierul este atat de important pentru ca reprezinta un factor esential in formarea hemoglobinei, aceasta combinandu-se cu oxigenul si transportandu-l prin organismul notru. Fiecare dintre noi stie ca deficienta de fier poate cauza anemie cu urmatoarele simptome: oboseala, dureri de cap, insomnie, lipsa poftei de mancare.

Absobtia fierului de catre organism depinde de forma de fier:
- fier hemic, gasit in alimente de origine animala; este usor asimilat de catre organism
- fier non-hemic, gasit in alimente de origine vegetala; este mai greu asimilat de catre organimsm, necesitand un supliment de vitamina C.

Mancaruri vegetale bogate in fier sunt:
- cereale pentru micul dejun
- cereale si grane: barja, orez, tarate
- legume: frunze de sfecla rosie, menta, patrunjel, frunze de nap
- spanac, fiert
- fasole, mazare, linte, soia
- contimente: turmeric
- seminte de dovleac, de susan, de floarea soarelui, migdale, nuci caju
- fructe uscate: prune, stafide, caise, curmale
- paine integrala
- unt de arahide bio

Daca consumam mai mult fier nonhemic, sau in mod exclusiv fier nonhemic, trebuie sa fim foarte atenti sa il combinam si cu alte alimente care faciliteaza absorbtia sa de catre organism, cum ar fi vitamina C. Asa ca, sau mancati legume bogate atat in fier cat si in vitamina C, cum ar fi broccoli, bok choy, sau asigurati-va necesarul de vitamina C din alte surse:
- ardei gras
- papaya
- citrice, capsune, mango, kiwi
- rosii
- cartofi
- varza
- legume verzi

Unele substante scad capacitatea de absorbtie a fierului nonhemic. Acestea se gasesc in mancaruri cum ar fi:
- spanac si ciocolata. Spanacul trebuie gatit pentru a maximiza absorbtia de fier.
- cereale si fasole
- ceai, cafea, vin rosu
- lactate

Pentru a citi mai mult despre fier:

4 martie 2010

Fa ceea ce iubesti!

Cred ca majoritatea dintre noi ne trezim la un moment dat plictisiti, uitandu-ne in gol la un monitor, la un zid, simtindu-ne pur si simplu inchisi intr-o colivie din care vrem cat mai urgent sa iesim. Cand fiecare zi e la fel ca cea dinainte, cand regretele te acompaniaza in fiecare noapte cand pui capul pe perna si incerci sa adormi, atunci e vremea de o schimbare!

Nu trebuie sa lasam plictiseala sa ne umple vietile si sa ne influentele fiecare decizie importanta. Asa cum au spus multi oameni mari inainte: "Viata e prea scurta!" sa o irosim pe lucruri inutile si care nu ne fac fericiti, impliniti si sa functionam la potentialul nostru maxim! Trebuie sa facem ceea ce iubim si ce stim cel mai bine, trebuie sa ne transformam serviciul sau scoala intr-o activitate pe care o facem cu placere si pentru care ne trezim plini de elan dimineata, trebuie sa ne gasim hobby-uri care ne ilumineaza zilele gri si lipsite de stralucire, trebuie sa ascultam muzica care ne inspira si ne da aripi, trebuie sa ne gasim inspiratia la oameni care au reusit deja in viata facand un lucru de care sunt indragostiti, punand trup si suflet si avand pe tot parcurul drumul optimism si in final mult succes.

Daca nu sunteti convisi ca asa ceva este posibil, aici este un film care, sper, va va deschide ochii, sau cel putin, va va face macar sa aveti o sclipire:



Nu stiu ce sa mai spun... Stiu ca este greu sa gandim astfel, sa ne schimbim intregul fel de a fi si intreaga noastra rutina zilnica cu care ne-am obisnuit deja. Poate suntem chiar prea plictisiti sa facem un pas spre o schimbare atat de importanta in viata.
Pentru aceia dintre noi care sunt prea prinsi deja in intregul sistem si in vietile lipsite de culoare, trebuie sa ne creem artificial o portita de scapare. Trebuie sa aplicam niste trucuri, sa facem orice pentru a evada din aceasta cusca metalica numita rutina, plictiseala, lipsa de perspectiva si prezenta, de vivacitate si interes, deoarece nu este una natuarala, ceva s-a intamplat la un moment dat si a ne-a indepartat intreaga personalitate de la starea sa originala caracterizata prin toate visele si sperantele noastre din copilarie si tinerete, si a inlocuit-o cu o versiune care se multumeste doar cu ce are. Cred ca acest proces se numeste maturizare, din pacate.. Daca asta este maturitate, atunci as prefera sa nu fiu adult niciodata!

Aici este un articol interesant despre apatie si cum ne afecteaza viata:

Intocmiti o lista cu goluri personale si lipiti-o pe perete chiar in fata voastra! Va poate ajuta sa le indepliniti, pas cu pas. Asa ca luati o foaie mare de hartie, multe culori si scrieti tot ceea ce doriti sa realizati si ce va face placere sa faceti. Nu va simtiti presati de necesitatile si doleantele altora, nu va lasati tentati sa va schimbati in persoana pe care o doresc cei din jur. Acest proiect este numai pentru voi, asa ca apucati-va de treaba chiar acum!