24 aprilie 2010

Salata de teitei de orez in stil vietnamez



Ingrediente pentru 4 portii:

  • 1 morcov mare
  • 5 castraveti mici
  • 4-5 fire de ceapa verde
  • 3-4 fire de usturoi verde
  • 5 ridichi mici
  • 1 ardei gras mic
  • 100g arahide prajite
  • o legatura de patrunjel, tocat
  • 1 lamaie
  • ulei de masline si sare
  • 2-4 lingurite zahar brun
Se fierb teiteii si se lasa la racit. Se taie legumele in fasii lungi si subtiri. Se ameteca toate legumele si teoteii, se adauga zeama de la lamaie, zaharul, patrunjelul tocat, arahidele, uleiul de maslien si sarea dupa gust.

21 aprilie 2010

Chec de ciocolata cu stafide si nuci

Ingrediente pentru 1 chec:
  • 2 cana faina alba
  • 2-3 linguri cacao cernuta
  • 1 lingurita vanilie
  • 2 lingurite scortisoara
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 2 lingurite praf de copt
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 lingura otet
  • 3/4 cana zahar
  • 1 cana apa
  • 1/3 cana ulei de floarea soarelui
  • 1/2 cana stafide
  • 1/2 cana nuci prajite si taiate marunt sau zdrobite

Se amesteca faina cu praful de cacao, scortisoara, sarea, praful de copt, birabonatul de sodiu.
Separat, se amesteca zaharul cu apa, uleiul, otetul si vanilia. Se toarna continutul primului castron peste cel ce-al doilea. La sfarsit de adauga stafidele si nucile.

Se toarna aluatul intr-o tava de chec unsa bine cu ulei si se pune la copt 40-45 minute la foc mediu, verificand din cand in cand.

Hraniti-va creierul

La fel ca celelalte organe, creierul are nevoie de o dieta sanatoasa pentru a functiona la parametri optimi. Odata cu trecerea anilor, poate obervam cum ne lasa memoria, nu mai suntem atat de concentrati, nu ne vin in minte cuvinetele pe care le cautam sau evenimente din trecut, totul devine parca mai greu de inteles si de urmarit. Acesta lucru nu este normal si este cauzat in mare parte de mancarea pe care o consumam zi de zi. Unele alimente promoveaza un creier sanatos, altele in schimb pot cauza problemele enumerate mai sus. Cu cat incepem mai repede sa mancam echilibrat, cu atat mai bine pentru creierul nostru.
Dar care sunt aceste alimente atat de prietenoase creierului?

Grasimile esentiale - acizii grasi omega 3 sunt poate cele mai importante ingrediente pentru o fonctionare normala a celulelor si a creierului. Niveluri scazute de omega 3 au fost mereu asociate cu totul incepand de la depresie, anxietate, pana la comportament bipolar si dementa.

Membranele celulare sanatoase, formate avand cantitati normale de omega 3, sunt flexibile si usureaza comunicarea interneuronala, avand drept consecinta o memorie ascutita, gandire mai clara si un comportamt optimist si echilibrat.
Membranele celulare nesanatoase, formate cu grasimi hidrogenate si uleiuri industriale, duc lipsa de flexibilitate, avand drept consecinta probleme de memorie, disfunctiuni mentale si dezechilibre comportamentale.

Aici sunt mai multe informatii despre diferitele tipuri de grasimi care se gasesc in alimente, iar aici despre acizi grasi omega 3.

Ce ar trebui sa mancam: seminte de in, de canepa, nuci: alune, nuci, migdale, nuci macadamia, ulei de masline extra virgin, avocado.

Antioxidantii - vitaminele C, E si A pot ajuta la reducerea pagubelor produse de radicalii liberi. Unii antioxidanti din hrana pe care o consumam influenteaza direct diferite parti ale creierului, cum ar fi memoria, in special memoria spatiala.

Ce ar trebui sa mancam: orice fruct sau leguma. Cele mai bogate in antioxidanti includ: zmeura, capsunele, murele, strugurii negri. Beti ceai verde sau negru sau mancati zilic o bucatita de ciocolata extra neagra, condimentati-va viata cu turmeric (plin de antioxidanti si de produsi antiinflamatori).

Vitamina B - folatii, B12 si B6, pot reduce riscul aparitie problemelor de memorie, inclusiv a bolii Alzheimer, si de asemnea pot imbunatati sanatatea cardiovasculara.

Ce ar trebui sa mancam: cereale integrale, legume verzi inchise, fasole, linte, mazare.

Mineralele - zinc, fier si magneziu, promoveaza perfomanta mentala si starea generala de bine.

Ar trebui sa mancam alimente bogate in fier si in vitamina C, pentru o absorbtie mai buna a fierului.
De asemenea nelipsite ar trebui sa fie si alimentele bogate in zinc: naut, fasole, drojdie alimentara, musli, semintele de dovleac, cereale integrale, arahide, orez brun, cartofi, migdale, mazare, smochine, nuci de Brazilia, portocale. Pentru mai multe alimente bogate in zinc:
Si nu in ultimul rand, alimentele bogate in magneziu: migdale, nucile caju, spanac, nucile, cerealele integrale, fulgii de ovaz, cartofi, arahide, tarate, orez brun, linte, fasole, banane, stafide, seminte de dovleac, seminte de susan, seminte de floarea soarelui. Pentru mai multe, vizitati:

Proteinele - aminoacizii, caramizile constituente ale proteinelor, reprezinta neurotransmitatorii din creierul si din intregul nostru corp. Toate proteinele sunt formate doar din opt aminoacizi esentiali, pe care hrana trebuie neaparat sa ii contina. Lipsa de proteine va avea urmari cum ar fi o minte neclara, dificultati de concentrare, stare de anxietate si depresie.

Unul dintre neurotransmitatori este serotonina. Lipsa acesteia poate cauza depresie, anxietate, iritabilitate si tulburari de somn. In acest moment multa lume apeleaza la o gustare dulce sau la carbohidrati procesati pentru a-si aduce nivelul de enegie la normal, dar rezultatul este o oscilatie brusca a nivelului de serotonina, iar finalul o prabusire a nivelului acesteia, si cercul vicios continua la nesfarsit.
Triptofanul este aminoacidul primar din care este creata serotonina. Surse alimentare bune includ: cicolata neagra, orezul brun, cerealele integrale, bananele, semintele de in, arahidele (crude), lintea (cruda), migdalele, alunele de padure, sparanghelul, mazarea (cruda).

Aici sunt mai multe informatii despre proteine si surse alimentare.

Carbohidratii sunt singura si cea mai importanta sursa alimentara pentru o sanatate de lunga durata si o functionare optima a creierului. Carbohidratii despre care vorbesc sunt cei gasiti in surse vegetale neprocesate si integrale, cum ar fi: legume, fructe, cereale integrale, nuci, seminte, verdeturi, condimente. Acestia au un efect pozitiv asupra starii noastre de spirit, deoarece elibereaza incet si treptat zaharuri in sistemul nostru circulator si impiedica oscilatiile bruste ale glicemiei si insulinei, toxice pentru creier.

Aceste tipuri de carbohidrati mentin de asemenea constant nivelul de serotonina. Carbohidratii contin toate vitaminele si mineralele de care organismul nostru are nevoie sa functioneze normal, incetinind absorbia de grasimi si zaharuri si mentinandu-ne starea generala de spirit echilibrata.

Pentru a citi mai multe despre alimentele cele mai bune pentru creierul nostru, puteti vizita:

20 aprilie 2010

Zaharul


Din nou am citit un articol interesant si in acelasi timp socant despre unul dintre ingredientele noastre preferate: zaharul, in mod special fructoza.
Ce stim despre fructoza? Ca este continuta in fructe si este prin urmare sanatoasa? Gresit!

Fiind cel mai popular indulcitor, fructoza, este prezenta poate in toate alimentele procesate, inclusiv in asa numitele alimente cu nivel scazut de calorii sau in mancarea saugarilor. Este foarte des folosita ca sirop de porumb fiind de 20 de ori mai ieftina ca glucoza si mult mai dulce. Fructoza este metabolizata complet de catre ficat, avand efecte devastatoare asupra organismului. Este transformata in grasime, ducand la niveluri crescute ale colesterolului LDL, trigliceridelor, a presiunii arteriale si a glicemiei.
Fructoza se gaseste de asemenea in fructe, din acest motiv trebuie sa fim atenti sa nu consumam mai mult de 25g de fructoza pe zi.

Glucoza este alternativa sanatoasa cand vine vorba de indulcitori si este folosita direct, in forma sa pura, de catre celule din corp.
Cand cititi eticheta de pe un produs, tineti minte sa va feriti de sucroza (care contine fructoza si glucoza in cantitati egale) si in schimb alegeti produse care contin glucoza (dextroza) care este doar 70% dulce decat fructoza.

Toate aceste informatii si mult mai multe (inclusiv un film si "76 de feluri in care zaharul va poate distruge sanatatea") sunt la adresa:


14 aprilie 2010

Energizanti naturali

Pentru aceia dintre noi care lucreaza la birou, 8 ore in fiecare zi, stand imobili pe un scaun, nivelul de energie poate varia de la inceputul pana la sfarsitul zilei, ajungand sa fim atat de storsi de putere incat vrem sa ne aruncam direct in pat si sa dormim. Deoarece nu am fost niciodata a mare fana a dormitului in timpul zilei (pare o pierdere din timpul nostru in care am putea face poate ceva important si o irosire a vremii insorite de afara), am gasit cateva sfaturi pentru a ne mentine nivelul de energie ridicat:
  • nu beti cafea. Cafeaua este un energizant care are o durata de viata foarte scurta, iar dupa ce o bem, ne putem trezi dintr-o data chiar mai obositi decat eram inainte. Cafeaua afecteaza de asemenea sensibilitatea la factori de stres, iar daca o bem dupa masa, ne-am putea strica somnul linistit de noapte de care avem atata nevoie.
  • nu mancati dulciuri. Dulciurile contin niveluri ridicare de fructoza, mult mai mult decat am avea vreodata nevoie. Ne fura energia vitala si de asemenea cauzeaza rezistenta la insulina, obezitatea, tensiunea arteriala ridicata, saracirea de vitamine si minerale esentiale, boli de ficat etc. Pentru a citi mai mult depre fructoza, puteti vizita:http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/01/02/HighFructose-Corn-Syrup-Alters-Human-Metabolism.aspx
  • faceti exercitii fizice sau faceti plimbari lungi si relaxante
  • respirati adanc o data la fiecare 10 minute
  • mancati polen
  • sau laptisor de matca
  • ginseng siberian
  • spirulina
  • cayenne
  • ciocolata neagra cu multa cacao
  • mere
  • suc de rodii
  • prune uscate
  • un snack energizant: fructe uscate, nuci si seminte
Pentru a citi mai mult:

11 aprilie 2010

Intr-un weekend innorat


Tocanita de ciuperci, mazare si cartofi

Foarte rapid si usor de facut... Poate prea usor.. dar cu un rezultat delicios!

Ingrediente:
  • 500g ciuperci (mai mult sau mai putin, nu are importanta) spalate si taiate felii
  • 4 cartofi medii, taiati felii
  • 400g mazare din conserva
  • 2 cepe medii taiate marunt
  • 3 rosii taiate felii
  • 1 ardei gras, taiat felii
  • 1/2 cana bulion (sau mai mult)
  • boia, piper, sare, 2-3 foi de dafin si cimbru
Se caleste ceapa cateva minute, se adauga ardeiul, apoi rosiile si cartofii, acoperind cu apa. Se pun 2-3 frunze dafin, cimbru, sare, piper si boia. Se lasa la fiert 10 minute.
Cand cartofii sunt apropate facuti, se adauga ciupercile, lasand sa fiarba 2-3 minute. Se adauga mazarea si bulionul.
Se serverste cu ceapa verde.


Salata de primavara

Aceasta salata este foarte usor de facut, obisnuiesc sa o prepar in fiecare weekend pe parcursul primaverii. Legumele sunt mereu diferite, pun ceea ca gasesc la piata sau la magazin in acel moment dat.

Ingrediente: 6 rosii medii (sau rosii cherry cate vreti), 1 salata verde, 1 broccoli mic, 8 ridichi, 1 castravete mare, 6 cartofi medii, 1 ardei gras, 6 fire de ceapa verde, 1 lamaie, ulei de masline, oregano, fulgi de ardei iute.

Se fierb cartofii in coaja, apoi cand sunt reci se taie felii. Se amesteca toate ingredientele, se asezoneaza cu sare, piper, oregano, suc de lamaie, fungi de ardei iute si ulei de masline

10 aprilie 2010

Primele analize


Din moment ce au trecut doua luni de cand a inceput experimentul meu vegan, si am fost, exceptand cateva ocazii (aceste ocazii au fost: pizza rolls-urile irezistibile si tarta cu prune delicioasa ale Crengutei si bunatatile facute de mama mea de Paste: pasca cu branza si smantana si evident, cozonacul pufos mancat cald cald abia scos din cuptor!) loiala acestei diete, am decis sa imi fac cateva analize de rutina.

Rezultatele au iesit toate normale, exceptand nivelul total de colesterol, care a iesit.. prea mic. Evident, mama mea a raspuns imediat: "Vezi! Pentru ca nu mananci carne! De unde sa iti iei cantitatea necesara de colesterol?" Suna cam ciudat, din moment ce oricine e obisnuit sa auda ca i se spune: "Ai colesterolul prea mare! ", dar mama mea nu era atat de departe de adevar, doarece, asa cum stim cu totii, alimentele de origine animala sunt cunoscute pentru cantitatea de colesterol pe care o contin. Stiu ca un nivel prea scazut de colesterol este de asemenea un lucru rau, indicand niste deficiente esentiale, la fel cum un nivel prea ridicat de colesterol este asociat cu anumite boli avand consecinte foarte periculoase.

Am gasit un articol foarte interesant despre nivelul scazut de colesterol (sunt niste lucruri inficosatoare aici..):

Care este solutia? Sa mananc mai multe grasimi saturate?! In ce alimente vegetale le gasesc?

Sursa principala de grasimi saturate sunt alimentele de origine animala: carnea si lactatele, dar si unele produse vegetale: lapte de cocos, unei de palmier, ulei de seminte de bumbac, unt de cacao si ciocolata.

Imi voi repeta analizele in cateva luni, sper ca pana atunci nivelul de colesterol va fi unul normal..

6 aprilie 2010

Prajitura cu roscove si visine

Ingrediente:

  • 1 1/2 cana faina alba
  • 1 cana zahar
  • 3 linguri praf de roscove
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 lingura otet
  • 1 cana apa rece
  • 1/3 cana ulei de floarea soarelui
  • 1 plic de vanilie Finesse
  • 500g visine fara samburi, proaspete sau congelate
  • 200ml frisca vegetala
  • o mana de fulgi de migdale culese de pe deal ( :o) sau cine nu are pe deal, din supermarket)
Amestecati toate ingredientele solide: faina (cernuta), praful de roscove (cernut), bicarbonatul de sodiu si sarea. In alt castron se amesteca ingredientele lichide: otetul, apa, uleiul si vanilia. Se combina.

Se unge o tava bine cu ulei, se aranjeaza visinele pe fund, cu cat mai multe cu atat mai buna va fi prajitura. Se toarna aluatul peste visine si se lasa la cuptor la foc mediu cam 45-60 de minute, verificand din cand in cand.

Se lasa prajitura la racit, iar cand e complet rece, se batre frisca si se pune neglijent peste, presarand in final fungii de migdale.