30 mai 2010

Muffins cu praf de roscove si sos de mere

Ingrediente pentru 12 muffins
  • 1 cana faina integrala
  • 1 cana faina alta
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 3 linguri praf de roscove
  • 2 linguri scortisoara
  • 1 plic vanilie
  • 1 lingura otet
  • 300ml apa rece
  • 1/3 cana ulei floarea soarelui
  • 3/4 cana zahar brun
  • 100g stafide
  • 3 mere rase + 1 lingurita scortisoara
Se combina faina integrala cu faina alba, cu bicarbonatul de sodiu, praful de roscove si stafidele.
Separat se amesteca zaharul, uleiul, vanilia. otetul si apa. Se combina cele doua amestecuri.

Se pune aluatul intr-o tava cu 12 forme de muffins in cuptor la foc mediu timp de 20-25 de minute.

In acelasi timp se amesteca merele rase cu scotisoara. Cand muffins-urile sunt reci, se fac sanvisuri cu muffins si sos de mere.

Muffins cu mere si fulgi de ovaz

Ingrediente pentru 12 muffins
  • 1 cana faina
  • 1 cana fulgi de ovaz
  • 2 lingurite scortisoara
  • 2 lingurite praf de copt
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1/4 lingurita sare
  • 1 plic vanilie
  • 100g stafide
  • 4 mere rase
  • 1/3 cana ulei
  • 1/2-3/4 cana zahar brun
Se amesteca toate ingredientele uscate: faina, fulgii de ovaz, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea, stafidele.
Separat, se amesteca celelalte ingrediente: uleiul, zaharu, vanilia si merele rase. Se combina cele doua amestecuri.

Se unge o tava cu 12 forme de muffins, se pune aluatul in tava si tava in cuptor, la foc mediu, timp de 20-25 minute.

Se servers reci.

20 mai 2010

Banala cireasa


Vine luna iunie, luna cireselor rosii si zemoase. Pomii incarcati cu aceste fructe ispititoare ne invita parca sa ne petrecem toata ziua cocotati pe o creanga si infruptandu-ne la nesfarsit.

Ciresele sunt de asemenea niste fructe miraculoase, cu multe proprietati medicale. Pentru inceput, reprezinta o sursa nutritionala de buna calitate si cu un continut foarte mic de calorii. Sunt de asemenea pline de subtante care lupta impotriva infamatiilor si a cancerului. Si cum toate astea nu ar fi de ajuns, s-a demonstrat in studii de laborator ca doi compusi continuti de cirese (cuercitina si acid elagic) incetinesc formarea de tumori si chiar determina autodistrugerea celulelor canceroase, fara vatamarea tesutului sanatos din jur. Ciresele mai au proprietati antivirale si antibacteriene.

Un al compus gasit in cirese, antocianina, este responsabil de scaderea nivelului de acid uric din sange, prin urmare reducand riscul gutei. Se mai crede ca antocianina reduce riscul aparitiei cancerului de colon si ca lucreaza ca un fel de ibuprofen, stopand inflamatiile si durerile. Consumul regulat de cirese poate chiar sa scada riscul de aparitiei diabetului, atacurilor cerebrale si de cord.

In medicinina chineza, ciresele sunt des folosite ca remediu pentru guta, artrita, reumatism si anemie (datorita continutului mare de fier).

Si nu am terminat.. Ciresele sunt pline de antioxidanti comparativ cu alte fructe, contin betacaroten (de 19 ori mai mult decat afinele sau capsunele), vitamina C, potasiu, magneziu, fier, fibre si folati.
Ciresele contin melatonina, care regleaza somnul, previn pierdera memoriei si incetinesc procesul de imbatranire al corpului.
Ce sa mai spunem.. Ciresele ajuta la reducerea greutatii corporale si a colesterolului, prevenind prin urmare probeleme asociate cu bolile de inima.

Acum suntem pregatiti cu informatiile stiintifice necesare pentru venirea cireselor :o)

Exista pana si un site dedicat in excusivitate informarii publicului despre calitatile deosebite ale cireselor:

19 mai 2010

Muffins cu ciocolata si capsune

Ingrediente pentru 12 muffins:
  • 2 cani faina
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 3 linguri cacao cernuta
  • 1/4 lingurita sare
  • 1/3 cana ulei floarea soarelui
  • 1 lingura otet
  • 3/4 cana zahar
  • 1 cana lapte de soia, de orez sau apa
  • 1 lingurita extract de vanilie, sau 1 plic vanilie Finesse
  • 1 - 1 1/2 cana capsune taiate in 4
  • 1/2 cana fulgi de ciocolata, optional
  • fulgi de migdale pentru decorat, optional
Se combina ingredientele solide: faina, birabonatul, sarea, praful de cacao.
Separat, se combina: laptele de soia, orez sau apa cu zaharul, uleiul, otetul, vanilia. Se amesteca cele doua. La sfarsit se adauga capsunele si fulgii de ciocolata.

Se pune aluatul in forme de muffins, se presara cu fulgi de migdale si se pune tava la cuptor, la foc mediu, 20-25 minute.

Se servesc reci.

18 mai 2010

Tinerete fara batranete..


Cred ca toti (sau toate) suntem ingrijorati de efectele trecerii anilor si de mentinerea unui aspect fizic cat mai tineresc, asa cum era odinioara, sau cat mai aproape de cum eram. Chiar daca psihic ne simtim la fel ca acum 10, 20, 30 de ani (asta poate insemna ca nu ne-am maturizat, nu stiu daca e bine sau rau, dar eu consider ca e bine :o) ), corpul nostru nu mai face fata: intram pe curba descendenta a vietii noastre si trebuie sa ne acordam atentie speciala mentinerii unui aspect cat mai placut si lipsit de stres (asta e aproape imposbil de realizat): cheltuim o avere pe produse cosmetice anti rid, anti celulita, pe mersul la sala sau la fitness, pe tratamente peste tratamente, pe vopsele de par, pe haine care sa ne mascheze defectele, etc... Dar inainte sa o luam razna si sa ne panicam degeaba, nu trebuie sa uitam ca alimentatia este un factor esential (pe langa starea psihica pozitiva si si cat mai multa miscare!) care contribuie la incetinirea efectelor imbatranirii corpului nostru! Dar ce sa mancam?

Aici sunt cateva alimente si ierburi care sunt considerate foarte eficiente:
  • acidul alfa lipoic este un antioxidant foarte puternic care ajuta la protejarea corpului nostru de radicalii liberi. De asemenea ajuta la reciclarea altor antioxidanti, precum vitaminele E si C, dandu-ne o rezistenta mai mare impotriva radicalilor liberi (care sunt principalii vinovati cand vine vorba de imbatranire si boli, inclusiv riduri sau alte probleme dermatologice), si nu in ultimul rand ajuta la reglarea glicemiei. Evident ca acest nutrient se poate cumpara in farmacii, sub forma de suplimente alimentare. Dar exista si surse alimentare bogate, cum ar fi: broccoli, spanac si alte legume cu frunze verzi, drojdie. Pentru a afla mai multe despre acidul alfa lipoic: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=nutrient&dbid=117
  • afinele sunt pline de antioxidanti si reprezinta un medicament foarte puternic impotriva multor probleme care apar odata cu inaintarea in varsta. Ajuta de asemenea la mentinerea unui vederi bune si prevenirea bolilor oftalmologice degenerative.
  • acidul gama-aminobutric sau GABA. Scaredea nivelului hormonului uman de crestere (HGH - Human Growth Hormone) este direct legata de aparitia unor simptome ale imbatranirii: ingrasare, pierderea masei musculare, pierderea energiei, insomnii, probleme dermatologice, scaderea libodoului. GABA, un aminoacid natural, ajuta la mentinerea unor nivel natural al HGH, ameliorand simptomele nedorite de mai sus. GABA trebuie evitat daca sunteti predispusi la atacuri de apoplexie.
    GABA se poate obtine din suplimente alimentare, dar si din alte surse: ceaiul verde, carbohidrati complecsi proveniti din plante crude, migdale, nuci, alune, banane, broccoli, orez brun, linte, cereale integrale, citrice, spanac. Pentru a citi mai mult despre GABA: http://holistic-nutrition.suite101.com/article.cfm/gaba_foods_the_natural_antianxiety_diet
  • usturoiul este renumit pentru efectele sale protectoare impotriva infectiilor si virusilor, dar si pentru reducerea colesterolului si a tensiunii arteriale. Intr-un studiu japonez s-a demostrat ca usturoiul incetineste pierderea memoriei.
  • ginkgo biloba, care potrivit unor studii importante, creste nivelul de sange care ajunge la creier, unul dintre factorii cei mai comun asociati cu imbatranirea.
  • ginseng este considerat o adevarata fantana de tinerete in China. Potrivit cercetatorilor, tonifica pielea si muschii, imbunatateste pofta de mancare, digestia si creste libidoul.
  • gotu kola, folosit in India pentru a fortificarea memoriei si cresterea longevitatii. Cel mai bine este consumat sub forma de ceai.
  • coada calului (Equisetum arvense), plin de siliconul mineral care scade odata cu varsta, joaca un rol important in cresterea nivelului siliconului mineral din artere, piele, oase, cartilagii. Se poate consuma si sub forma de ceai.
  • silimarina (Milk Thistle sau Silybum marianum). Cum ficatul are peste 500 de functii, printre care filtrarea toxinelor si a medicamentelor, el poate suferi mult datorita stilului nostru de viata modern si stresant. Silybum, un component activ din silimarina, ajuta la regenerarea celulelor hepatice.
  • menta, care alaturi de capacitatile sale de a reduce problemele digestive si gastro-intestinale asociate cu imbatranirea, contine atioxidanti care lupta impotriva cancerului si a bolilor de inima, asociate cu inaintea in varsta.
  • turmericul este un medicament foarte eficient impotriva durerilor si inflamatiilor cauzate de imbatranire. Fiind un condiment indispensabil in bucataria indiana, si gasindu-se si in magazinele noastre naturiste, se poate adauga la orice fel mancare gatita, precum tocanite, supe, curry.
  • vitamina D, despre care se stie deja ca impiedica pierderea tesutului osos, dar si ca este un factor cheie in prevenirea bolilor cronice precum cancerul, bolile de inima, diabet.
Deci, inainte de ne ingrijora asupra imposibilitatii includerii tuturor acestor suplimente in dieta, putem incepe prin a bea ceaiuri de coada calului, menta sau gotu kola sau prin a ne condimenta mancarea cu usturoi sau turmeric.
Si sa nu uitam ca inainte de a lua pastile si suplimente, sau a le combina cu alte ceaiuri si tincturi, trebuie consultat un specialist.

9 mai 2010

Gnocchi in sos de rosii cu busuioc

Ingrediente pentru 4 portii:
  • 500g cartofi noi
  • faina
  • sare
  • 1/4 lingurita nucsoara
  • piper
  • 800g rosii intregi in conserva
  • 1 ceapa medie
  • 4 catei de usturoi
  • ulei de masline
  • busuioc proaspat (negasind proaspat, am pus uscat :o( )

Pentru a face gnocchi:
Se spala cartofii si se pun la fiert, dupa care se lasa la racit, si se zdrobesc.
Se adauga la cartofi 1 lingurita de sare, 1/4 lingurita nucsoara, piper si faina cate putin, pana cand aluatul nu mai e asa lipicios si se poate face o bila. (Prea multa faina va face ca gnocci sa fie tari).
Se pune aluatul la frigider intr-o folie de plastic pentru 20 de minute.

Se face sosul:
Se taie ceapa marunt, se caleste in ulei, se adauga usturoiul taiat marunt (se caleste doar pentru cateva secunde). Se toarna sosul de rosii, iar apoi se asezoneaza cu sare, piper si busuioc uscat (daca folosim busuioc proaspat, acesta se pune la sfarsit, sub forma de frunze intregi). Se lasa sosul la fiert, la foc mic pentru cateva minute.

Se formeaza gnocchi:
Aici incepe distractia! Se scoate aluatul de la frigider si se formeaza fasii lungi, cilindrice, groase de 1 cm si se taie bucati de 2.5cm lungime. Nu va sfiiti sa folositi cata faina aveti nevoie, sa nu va treziti lipiti de aluat si el de voi!
Deoarece mi-au iesit mai neglijenti, nu le-am mai dat forma, asa cum se vede in toate tutorialele :P ci le-am lasat niste pernite ciufulite de cartofi si faina. La sfarsit voi dezvalui de ce!

Se pun gnocchi intr-o oala in care fierbe apa, iar se lasa la fiert 3-4 minute, iar cand au inceput sa pluteasca se pot deja scoate. Se pun intr-o oala cu apa rece, se strecoara si se pun in sosul de rosii, sau sosul peste ele, cum preferati, iar apoi decorati cu frunze de busuioc.

Si acum, cum am promis, voi dezvalui de ce cred eu ca nu mi-au iesit gnocchi asa cum trebuie, dar ma declar multumita de aceasta prima incercare (doarece in ciuda aspectului ciufulit, totul e iesit foarte bun). Am gasit o multitudine de rete de gnocchi, chiar si fara oua. Printre aceste retete una aducea ideea coacerii cartofilor in cuptor, in coaja, pentru a nu absobi toata apa in care fierb si astfel pentru a folosi cat mai putina faina. (Aceasta reteta era, evident, in cartea lui Jamie Oliver). Dar cum am ignorat acest sfat, am fiert cartofii, care fiind si noi (acesta era alt sfat din alta reteta: folositi cartofi noi!) au absorbit si mai multa apa, si gnocchi ai mei au iesit niste zbarcituri diforme si lipicioase.

Deci, sfat pentru cei care sunt inspirati sa faca gnocchi: coaceti cartofii! Iar daca nu aveti timp sa ii coaceti, folositi cartofi batrani pentru fiert, si nu uiatati sa ii fierbeti in coaja!

6 mai 2010

Apa, dreptul nostru?

Nu daca poti face multi bani din ea, lasand intreaga umanitate sa traiasca intr-o mare minciuna si mascarada.

Totul este impotriva noastra: avem nevoie de apa pentru a supravietui asa ca avem doua optiuni: bem apa de la robinet sau cumparam apa imbuteliata. Optinea numarul 1 are un dezavantaj imens, intentionat si cu nerusinare introdus in societatea noastra: apa de la robinet nu se poate bea! Cel putin aceasta este situatia in orasul in care locuiesc eu. Are miros oribil, gust dezgustator, abia poti face un dus fara sa ii simti compozitia fatala de substane chimice toxice. Asa ca ne adresam optiunii numarul 2: cumparam apa imbuteliata, la 20l, la 5l, la 2l, la 0.5l, cu bule, fara bule, partial decarbogazificata, nepartial carbogazificata si dumnezeu mai stie ce, toate sub eticheta de "apa minerala", fara sa stim ca de fapt majoritatea apei imbuteliate tot apa de la robinet este. Cumparam apa, peturi peste peturi, poluam pamantul, facem rampe de gunoi pe campiile inflorite, in padurile infrunzite, in rauri, pe lacuri, ne consumam cu sete toate resursele pentru a produce banalul pet, traim pe un imens munte de gunoi!

Dar inainte sa ma las dusa de valul de indignare, aici este un film pentru cei carora le pasa si pentru cei carora inca nu le pasa:

5 mai 2010

Hummus

Ingrediente:
  • 250g naut
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • 50g seminte crude de susan
  • fulgi de ardei iute sua ardei iute proaspat
  • 1/2 lingurta de boia, plus mai mult pentru decor
  • ulei de masline
  • 4-5 catei mici de usturoi
  • patrunjel tocat
  • sare

Se spala bine nautul, pana cand apa iese curata. Se lasa in apa peste noapte, adaugand 1 lingurita de bicarbonat de sodiu. A doua zi se varsa apa si se mai lasa in alta apa (fara sare sau bicarbonat) pentru cateva ore.
Se fierbe natul (fara sare) 1 1/2 ore, pana cand e moale si se zdrobeste usor. Se lasa la racit. Se pastreaza o parte din apa in care a fiert natul.

Intr-un robot de bucatarie se combina nautul, semintele de susan, zeama de lamaie, uleiul de masline, boiaua, sarea. Daca pasta e prea groasa, se mai pune apa de la natul fiert. In final se inglobeaza si fulgii de ardei iute si se toarna pasta intr-un vas, decorand cu boia, cateva picaturi de ulei de masline si patrunjel.

Muffins banana bread

Ingrediente pentru 12 muffins sau pentru 1 chec
  • 3 banane medii foarte coapte
  • 1/4 cana sos de mere sau mere rase
  • 1/4 cana ulei de floarea soarelui
  • 1/2 cana zahar brun
  • 1 cana faina integrala
  • 1 cana faina alba
  • 3/4 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 lingurita scortisoara
  • 1/4 lingurita nucusoara
  • 1/2 lingurita sare

Se zdrobesc bananele, se adauga sosul de mere, zaharul si uleiul.
Se combina ingredientele solide: faina, bicarbonatul de sodiu, scortisoara, nucsoara si sarea. Se amesteca cu celelalte ingrediente.

Se pune aluatul in 12 forme de muffins sau intr-o tava de chec. Se pune tava la cuptor pentru 20-25 minute daca facem muffins, sau pentru 45-50 daca facem chec, la foc mediu, verificand din cand in cand.

Observatie: muffins-urile sunt de marime medie. Daca dorim sa fie mai mari, se mai poate adauga inca 1/3 sau 1/4 din toate ingredientele.