29 iulie 2010

Guacamole varianta originala


Ingrediente pentru o portie mica:
  • 1 avocado bine copt
  • zeama de la 1/2 lime
  • 1/4 - 1/3 legatura patrunjel
  • 1/2 ceapa rosie medie, sau una mica
  • 1/2 rosie medie, sau una mica
  • 1 ardei iute
  • sare, piper dupa gust
  • 1 lingurita apa
Se zdrobeste avocado cu furculita, se adauga celelalte legume, taiate marunt (doar pulpa de la rosii se foloseste), zeama de lime, apa, sare si piper.

Se mananca impreuna cu legume, paine simpla sau prajita, lipii sau ce va mai vine in minte :o)

27 iulie 2010

Salata greceasca

Ingrediente:
  • 2 rosii
  • 1 ardei gras
  • 2 castraveti
  • 1 ceapa mica rosie
  • masline
  • tofu marinat cu chimen (se gaseste in magazine, la raionul bio)
  • ulei de masline
  • un praf de oregano (dupa gust, se poate pune si mai mult)
  • un praf de chimen (dupa gust, se poate pune si mai mult)
  • sare
Se taie legumele cum dorim, si se amesteca impreuna cu celelalte ingrediente.

Chimenul ii da acestei salate o savoare aparte, usor orientala. El trebuie sa fie de buna calitate, cumparat, daca se poate, din magazinele de specialitate.

26 iulie 2010

Ce s-a intamplat cu lumea in care traim?


Am fost din nou intr-un un hipermarket, nu voi spune care pentru ca nu are nici o importanta, asa sunt toate, si mi-a venit ideea sa cumpar un lucru extraordinar de exotic, adus de peste mari si tari, cules de indigeni imbracati in haine primitive din frunze de palmier si vorbind o limba indescifrabila... nuci. Da, nuci banale, nuci romanesti, nuci care iti pica in cap toamna cand treci sub un nuc impovarat de incarcatura sa. Nuci... Oare am gasit nuci? Da, cu greutate, pentru ca nu erau la raionul cu surorile lor nuci, cum ar fi migdale, caju, nuci de Brazilia, arahide, etc. Erau la prafuri de copt, faina, arome chimice in sticlute mici si dragalase. Ma uit la pret, 11 lei 250g. Ma scarpin in cap stupefiata. "Cum, domnule? Migdalele costa cam atat (sau cam atat costau inainte de minunata crestere de tva)? Caju-ul costa cam atat? Cum se poate ca un produs autohton, care creste pe toare gardurile, sa coste cat un produs importat, adus din tari inderpartate??? Cum?" Mi-a perit toata pofta de nuci, de orice fel de nuci.. Si nu mai vorbesc ca nici surorile lor nu statea prea bine, mai ales dupa cresterea de preturi care a avut loc. Preferatele mele migdale crude, pachetul de 500g a suferit o crestere de pret de-a dreptul nesimtita de aproape 50%! Nu mi-a venit sa cred din nou! Dar cine stie, poate eram in magazinul nepotrivit la momentul nepotrivit..

Am continuat primbarea prin magazin. Paine, ce paine sa cumpar? Ma uit la ingrediente, conservanti, amelioratori, coloranti, si alte prostii. Si ma intreb: "Oare daca majoritatea populatiei oricum arunca painea a doua zi si isi cumpara alta proaspata, de ce e nevoia ca ea sa fie plina de aceste substante chimice care ii prelungesc viata pufoasa in interior si cocanta in exterior? Nu e oare absurd!?"

Din pacate nu este singurul lucru absurd din vietile noastre. Totul pare sa se indrepte in zona absurdului. Si aici nu vorbesc doar de politica.. Suntem inconjurati de absurditati atat de crase si de nesimtite incat ni se face de-a dreptul rau.. De ce e nevoie sa fie conservati in masline? De ce sunt pompate si injectate carnurile cu chimicale? De ce sunt pline cereleale pentru micul dejun cu zahar si conservanti? De ce nu sunt fructe si legume autohtone in magazine cand acum e sezonul si pietele sunt pline? De ce nu sunt nuci? De ce au rosiile din supermarket gust de peste? De ce toate ouale din magazin sunt de tip 3, provenite de la gaini crescute in cele mai mizere conditii? De ce are iaurtul termenul de valabilitate de cateva saptamani? De ce nu cumpara nimeni ulei de masline? De ce isi hranesc mamele copiii cu chipsuri si cantitati mari de dulciuri? De ce carucioarele de cumparaturi ale oamenilor sunt pline de salamuri, carnati, carnuri pentru mici si gratar si nici urma de legume sau fructe? De ce la restaurant nu poti comanda nimic sanatos? De ce nu exista restaurante pentru vegetarieni? De ce lumii i-ar fi frica sa le frecventeze? De ce lumii ii este frica sa manance mai putina carne si mai multe legume? De ce populatia Romaniei e in curs de ingrasare, si spitalele pline? De ce romanii arunca gunoi pe jos? De ce suntem atat de nepasatori?

Si am ajuns la principala cauza a absurditatii din vietile noastre: noi. Noi lasam sa ni se intample toate astea pentru nu ne pasa... Supermarketurile sunt pline de alimente nesanatoase pentru ca nu ne pasa ce mancam, de produse cosmetice toxice, pentru ca nu ne pasa cu ce ne ingrijim, spitalele in conditii de mizerie si putrefactie, pentru ca nu ne pasa ca probabil odata ajunsi acolo nu vom mai iesi niciodata. Acesta este adevarul si trebuie sa traim, sau sa murim, cu el! Daca noi nu ne schimbam, nu se va schimba nici lumea in care traim! Daca noi nu ne cerem dreptul la sanatate, la alimente naturale, la produse cosmetice netoxice, la informatie, la conducatori adevarati, nu o va face nimeni!

25 iulie 2010

Principiul "Toxins In, Toxins Out"

Ce se mai intampla zilele astea prin marile magazine, gen supermarketuri, hipermarketuri, magazine cosmetice etc? Da, NIMIC. Si partea trista este ca nu multa lume stie ca ceea ce cumpara, sampon, balsam, gel de dus, pasta de dinti, produse cosmetice de toate felurile, chiar si produse de ingrijire pentru bebelusi, nu sunt chiar sanatoase, ci poate chiar toxice. Suntem ademeniti de reclame colorate, cu oameni sanatosi si tineri care folosesc gelul de dus X cu miros extraordinar de fructe exotice si cu eticheta mare pe care scrie natural, cu ierburi, cu fructe, cu lapte, miere, orez, Dumnezeu mai stie ce... Dar citim cumva si eticheta din spate? Ne uitam ce contine cu adevarat acel produs? Si daca vedem o duzina de chimicale pe care nu le cunoastem, ne pasa, sau ne opreste sa luam acel produs? Adevarul trist este ca, de cele mai multe ori, nu..
Ne intrebam: "Dar ce sa iau? Daca toate sunt asa! Nu am ce sa aleg!" Suntem pentru o clipa indignati, revoltati, povestim poate si prietenilor, dar pana la urma tot la vechile produse "toxice" revenim. Nu avem incotro..

Nu este asa! Putem incerca sa evitam acele produse cosmetice cu atatea chimicale in lista de ingrediente, putem alege sa cumparam produse sanatoase si cu adevarat naturale! Totul depinde de noi, daca noi nu cumparam, poate, marile companii nepasatoare nu vor putea nici sa vanda! Poate ceva se va schimba!

Si veti intreba acum: "Bine, bine! Dar totusi, pana una alta, ce sa cumparam? Pana se trezesc companiile de cosmetice, vor trece poate zeci de ani!" Raspunsul meu este ca deja exista si la noi zeci de magazine de produse naturale, atat pe internet, cat si in orasele in care locuim. Nu trebuie decat sa le acordam o sansa. Stiu ca pot fi mai scumpe, dar ce valoreaza mai mult, pana la urma? Viata si sanatatea noastra, sau cheltuirea unor bani in plus pe care altfel i-am strica pe cine stie ce altceva, poate inutil.

Si ca sa va convingeti poate mai bine, puteti vizualiza filmul de mai jos:

24 iulie 2010

Salata de vinete in stil libanez



Azi a fost o zi innorata, numai buna de aprins aragazul. Asa ca am decis sa ma duc pana in piata si sa iau niste vinete. Le-am spalat, le-am pus pe aragaz si in scurt timp au fost gata coapte, ca la mama acasa :o). Am incercat doua retete: pe cea traditionala (dar in mod evident, fara maioneza) si ce ceva nou, in stil libanez. Cred ca toata lumea stie cum se fata salata de vinete traditionala, dar poate nu si fara maioneza, asa ca o sa scriu si aceasta reteta:

Salata de vinete traditionala vegana (portie mica):
  • 2 vinete coapte
  • 2 catei de usturoi (sau o ceapa rosie mica)
  • ulei de masline
  • sare, piper
Se pun toate ingredientele in robotul de bucatarie.

Salata de vinete in stil libanez (portie mica):
  • 2 vinete coapte
  • 1-2 catei de usturoi (dupa gust)
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • 1/2 lingurita chimen maruntit
  • 3-4 linguri susan
  • ulei de masline
  • sare, piper
Se pune miezul de la vinete si restul ingredientelor in robotul de bucatarie.

23 iulie 2010

Guacamole varianta 1

Ingrediente pentru o portie mica - 1 persoana
  • 1 avocado bine copt, fara pete pe coaja (ea trebuie sa fie verde inchis)
  • 1 ceapa rosie mica
  • 1 catel mare de usturoi
  • ulei de masline
  • zeama de la 1/2 lamaie mica
  • fulgi de ardei iute
  • sare dupa gust
Se taie in doua fructul de avocado, se scoate samburele si se curata de coaja (coaja se desprinde usor cu mana). Se pune intr-un vas mic si se zdrobeste cu furculita. Daca era bine copt, va rezulta o crema fina. Se adauga zeama de lamaie, uleiul de masline, sarea, ceapa taiata marunt, usturoiul taiat marunt, fulgii de ardei iute si sarea dupa gust.

Se serveste cu sau fara paine si cu multe legume :o)

22 iulie 2010

Tagliatelle din dovlecel cu sos de rosii

Ingrediente pentru o portie mare sau doua mici:
  • 1 dovlecel mic spre mediu
  • 4-5 rosii medii, bine coapte
  • 1/2 ceapa rosie, taiata marunt
  • 1 catel de usturoi
  • frunze proaspete de busuioc
  • ulei de masline
  • sare dupa gust
Se curata un dovlecel de coaja, si cu ajutorul peeler-ului de legume, se taie fasii subtiri.

Se taie rosiile in 4 si se scot samburii. Pulpa se pune intr-un robot de bucatarie sau blender, adaugand felii de usturoi, ulei de masline si sare. La sfarsit de adauga ceapa si frunzele de busuioc taiate marunt.

Se pun fasii de dovlecel intr-o farfurie, sosul deasupra si se orneaza cu frunze de busuioc.

2 iulie 2010

Muffins cu visine si ciocolata

Ingrediente pentru 12 muffins:
  • 3 cani faina
  • 2 linguri cacao, cernuta
  • 2 lingurite bicarbonat de sodiu
  • 1/2 cana ulei de floarea soarelui
  • 1 1/4 cana lapte de soia
  • 3/4 cana zahar
  • 2 linguri otet
  • 1 plic vanilie
  • 1 cana visine fara samburi si taiate in doua
  • 1 mana fulgi de ciocolata neagra
  • fulgi de migdale pentru decorat
Se amesteca faina cu praful de cacao cernut si cu bicarbonatul.
Separat se combina uleiul cu laptele de soia, zaharul, otetul si vanilia. Se toarna peste primul amestec.
Cand aluatul este omogen, se adauga fulgii de ciocolata si visinele.
Se pune in forme de muffins si se presara deasupra fulgi de migdale.

Se tin la cuptor, la foc mic spre mediu timp de 40 de minute, verificand din cand in cand daca nu sunt gata.

Se serversc reci.

Update din zilele noastre. Adică ianuarie, 2016. Acum îmi dau seama cât de veche e rețeta asta, care între timp evident că s-a maturizat, s-a simplificat, s-a perfecționat, iar eu habar nu am ce cantități folosesc când îmi fac timp și chef de muffinăreală (de fapt chef am mereu, cu timpul stau mai prost). Ce am observat cu mare tristețe este că am început să gătesc ca bebele, după ochi. Nu folosesc niciodată cântarul de bucătărie, să trăiască measuring cups and spoons! (da, urât din partea mea că folosesc asemenea americanisme, dar e mult mai simplu, ce să îi faci!).
Încerc să fac totuși un efort și să scriu noua rețetă de muffins cu vișine și ciocolată, făcută acum 2 zile ultima dată.


Ia să vedem. Scuzați poza mai puțin profesionistă decât cea din 2010 (eram mai tânără pe vremea aceea, aveam destulă energie să îmi despachetez și împachetez aparatura foto, tot cu trepied, blende, lămpi, și alte prostii care ocupau tot locul din casă. Mai nou folosesc cu nerușinare telefonul :o( Nota 4 pentru mine!).

Ingrediente pentru 12 muffins:

  • 2 1/2 căni de făină albă
  • 4 linguri de cacao cernută
  • 1 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1/4 linguriță de sare
  • 1/2 cană de ulei de floarea soarelui
  • 3/4 cană de zahăr
  • 1 1/4 cană de lapte vegetal
  • 2 plicuri de zahăr vanilat Bourbon
  • 1 ciocolată vegană cu multă cacao (eu am folosit cu 75%) tăiată în bucățele
  • 1 cană de vișine decongelate, scurse de zeamă
Am amestecat cu un tel făina, bicarbontul de sodiu, sarea, cacaua. Separat restul ingredientelor în afară de vișine și ciocolată. Apoi am turnat peste ele primul amestec, omogenizând bine aluatul. Dacă este prea tare și nu se desprinde de pe spatulă, se mai pune puțin lapte. Am observat că cacaua absoarbe foarte mult lichid iar aluatul devine din ce în ce mai tare cu cât se amestecă mai mult. La final se pun ciocolata și vișinele. 
Muffins în tavă, tava la cuptor la 180 de grade pentru 25 de minute, după care suntem cuminți și verificăm dacă s-au copt. Dacă nu, se mai lasă 5 minute.

Se mănâncă tot reci, evident :o)