8 septembrie 2010

Super-alimentele - Partea 1: Super-alimentele verzi

Ce sunt super-alimentele? Conform definitiei, super-alimentele sunt o categorie aparte de hrana, gasita in natura, ce contin o cantitate mica de calorii si sunt pline de nutrienti. Sunt surse superioare de antioxidanti si nutrienti esentiali (de care are nevoie organismul nostru, dar pe care nu le poate sintetiza singur). Daca deja consumam o dieta predominant cruda, multe legume si fructe, poate ne intrebam de calitatea acestora, din moment ce au fost crescute in soluri saracite de nutrienti si minerale. Nu putem sti sigur ce mancam. De aceea super-alimentele sunt alegerea cea mai inteligenta.

Super-alimente verzi

Super-alimentele din aceasta categorie au cea mai mare concentratie de nutrienti usor digerabili, componente care ard grasimile, vitamine si minerale. Ele contin o gama larga de substante benefice, incluzand proteine, foto-chimicale si bacterii sanatoase care ne ajuta sa avem tesuturi mai curate, imbunatatesc functiile digestive si ne protejeaza de boli.

Super-alimentele verzi sunt foarte bogate in clorofila - aceasta are o structura moleculara asemanatoare sangelui, studii aratand ca ajuta la cresterea productiei de hemoglobina. O cantitate mai mare de hemoglobina in sange inseamna un sange mai bogat in oxigen, primul si cel mai important factor pentru sanatatea celulelor din organism.
  • Graul incoltit - nu contine gluten, are efect alcalin si ajuta la mentinerea unei bune calitati a sangelui. Normalizeaza functiile glandei tiroide pentru a stimula metabolismul , imbunatateste digestia si favorizeaza scaderea in greutate, are un continut ridicat de enzime si un efect detoxifiant.
  • Orzul incoltit - are de 11 ori mai mult calciu decat laptele de vaca, de 5 ori mai mult fier decat spanacul si de 7 ori mai multa vitamina C decat portocalele. Contine cantitati semnificative de vitamina B12 si are efecte anti-virale.
  • Algele salbatice albastre-verzi - algele au fost prima forma de viata pe Pamant. Algele salbatice albastre-verzi sunt un fito-plancton care contine fiecare nutrient: sunt in proportie de 60% proteine, avand mai multi amino-acizi completi decat orice tip de carne, contin o sursa excelenta de beta-caroten, vitamine B si clorofila. Ajuta la imbunatatirea functiilor cereblare si a memoriei si la intarirea sistemului imunitar.
  • Spirulina - este o micro-alga cultivata, fiind consumata de mii de ani de indigenii din Africa si Mexic. Este una dintre cele mai bune surse de proteina cunoscuta pe Pamant (70% proteine complete, spre deosebire de friptura, care contine doar 25% proteine). Studiile arata ca spirulina ajuta la mentinerea unui nivel adecvat al glicemiei, poate fi folosita in cure de slabire si ca supliment alimentar.
  • Clorella - este o alga de apa dulce, si la fel ca surorile sale alge, este o sursa de proteine complete, de asemenea contine toate vitaminele B, vitamina C si E si multe minerale. Intareste sistemul imunitar, reduce colesterolul si previne arteroscleroza.
  • Legumele verzi si zarzavaturile - cu toate ca sunt la indemana oricui, mai ales vara, multa lume nu consuma cantitati adecvate. Studiile arata in continuare ca persoanele a caror dieta include multe legume verzi si zarzavaturi prezinta un risc scazut de a avea cancer sau boli cardiovasculare. Acestea, in stare cruda, contin doze mari de clorifila, proteine usor difgerabile, enzime si o gama larga de vitamine si minerale, ajutand la purificarea sangelui, tonifierea creierului si a sistemului imunitar si detoxifierea ficatului. Incercati urmatoarele legume: spanac, tulpina de papadie, patrunjel, salata verde, broccoli, mustar, varza, cicoare, etc.
Urmeaza in Partea 2: Super-fructele si super-nucile.


Sursa: http://www.foodmatters.tv/Health_Resources

5 septembrie 2010

Esti ceea ce mananci!



Nu stiu daca ati vazut acest film sau nu, eu abia acum cateva zile l-am descoperit, dar va recomand sa va uitati el. Este tot ceea ce stiam sau banuiam, plus multe alte lucruri nestiute si ascunse de noi. Este genul de film care poate convinge, sau cel putin deschide ochii persoanelor sceptice sau neconvinse de puterea unei diete sanatoase si de intoxicarea societatii noastre de boli care se pot evita foarte usor prin schimbatul stilului de viata, de medicamente care ne fac dependenti, de toxine, de mancare ce numai mancare nu mai e (fast food si alte junk-uri), de medici care nu au idee pe ce planeta traiesc si care refuza sa fie la curent cu noutatile din domeniu, prefarand un ev mediu obscur in care pacientii se duc cuminti si muti si asculta cu sfintenie orice le spune vraciul (da, am o parere foarte "buna" despre medici!), de spitale din care iesi mai bolnav si subnutrit decat intri (va amintiti de micul dejun din spital? paine cu unt si gem si un ceai patetic? sa nu mai vorbim de pranz sau cina..), de rata de supravietuire a bolnavilor de cancer, de ucigasul numarul 1: bolile de inima (care se pot evita printr-un stil de viata sanatos!), de faptul ca 80-90% din oamenii care se interneaza in spitale au boli cauzate de o dieta necorespunzatoare si care vor fi in continuare indopati cu medicamente in loc sa fie educati sa isi schimbe dieta, de faptul ca medicina "moderna" tratateaza efectele si nu cauza!, de mancarea gatita, de legumele noastre pline de chimicale, de gunoaiele pe care le gasim in magazine si aranjate frumos la categoria "mancare" (cum se spune, garbage in, garbage out si you are what you eat), si multe altele..

Care este concluzia? Nu va lasati pe mana sistemului medical, ocupati-va singuri de sanatatea vostra, mancati sanatos si fiti informati! Poate va sosi si ziua in care, fiind bolnavi, ne vom interna in spital, vom face o cura de dezintoxicare si vom iesi ca noi. Dar cum spune si filmul, o dieta sanatoasa nu aduce bani, dar medicamentele da.. Inainte de a ma lasa dusa de val din nou (caci gandul ca sistemul de sanatate este doar o mare afacere si ca industria de medicamente valoreaza mai mult decat sanatatea, sau mai bine zis viata, populatiei si cine stie cate secole vor mai trece pana cand omenirea va putea renunta la aceasta sete diabolica de bani si va pune viata pe primul loc! Da, m-am lasat dusa de val, categoric..), cum ziceam, fiti informati, fiti pregatiti sa va certati cu medicul vostru, mancati multe leguma si fructe, mancati crud, mancati bine, faceti sport. Ma rog, toate lumea stie deja asta, nu are rost sa o mai spun si eu ..

Ce sa mai zic... pofta buna!

Budinca rapida de orice

Am facut aceasta budinca (variatii, cu diferite ingrediente) aproape in fiecare seara a acestei saptamani. Este foarte rapida, si se poate manca seara sau dimineata. Daca doriti o gustare numai buna dupa o sesiune obositoare la fitness sau la sala, va recomand sa o faceti cu hrisca sau quinoa. Ambele sunt proteine complete, fierb fabulos de repede si sunt incredibil de gustoase! Pentru micul dejun as recomanda mei, orez integral sau grau integral (sau alte cereale de acelasi fel, dar sa nu uitam sa fie integrale!). Contin multe fibre, exact ceea ce ne trebuie pentru a incepe ziua. Ideea de baza este sa alegem acele cereale care fierb repede, daca aveti alte idei, va recomand sa experimentati! :o)

Ingrediente pentru doua portii:
  • 1 cana de hrisca sau quinoa sau
  • 1 cana mei sau
  • 1 cana orez integral pe care l-am pus in apa cu vreo 2 ore inainte sau
  • 1 cana grau integral pe care l-am lasat in apa peste noapte
  • fructe uscate, orice va trece prin cap: stafide, curmale, caise, smochine, prune etc
  • nuci: migdale, caju, nuci traditionale etc
  • 2 cani lapte de soia
  • fructe proaspete ca banane, piersici etc (optional)
Daca folosim hrisca sau quinoa, ele fierb foarte repede (10-15 minute). Cititi timpii de fierbere de pe ambalaj.
Meiul fierbe de asemenea foarte repede, cam tot in 10 minute.
Orezul trebuie pus in apa cu vreo 2 ore inainte de a-l fierbe, apoi va fierbe tot foarte repede (15 minute).
Graul trebuie lasat peste noapte in apa, el va fierbe putin mai greu, va recomand sa cititi intructiunile de pa ambalaj.

Dupa ce au fiert granele noastre preferate, le lasam la scurs si pe amestecam cu lapte de soia (rece sau cald). Se adauga, fructele uscate si nucile (sau daca vrem si fructe proaspete).

Chiftele cu ciuperci

Ieri am vrut sa fac ceva mai "traditional", dar tot in stil vegan. Ceva numai bun de ademenit marii mancatori de carne :P si amatori ai bucatariei traditionale romanesti. Asa ca m-am hotarat sa fac niste chiftele, vegane, la cuptor. Da, stiu, am omorat cam tot ce inseamna chiftea in adevaratul sens al cuvantului: un preparat carnos prajit intr-o bogata baie de ulei incins. Ce sa spun, alternativa vegana, mult mai sanatoasa, l-a putut convinge pe unul dintre marii iubitori de chiftele clasice, asa ca aici e reteta pe care am luat-o din minunate cartea de bucate a Centrului Lifestyle Herghelia (pe care o recomand tuturor!):

Ingrediente pentru vreo 14 chiftele:
  • 3-4 cani ciuperci taiete felii
  • 2 cani cartofi dati pe razatoare
  • 2 felii de paine pusa in apa
  • 2 linguri seminte de in zdrobite
  • 3 catei de usturoi
  • 2 linguri patrunjel tocat
  • sare, piper
Se pun ciupercile intr-un vas cu putin ulei si se lasa la calit. Vor lasa foarte multa apa. Peste cateva minute se iau de pe foc si pun la scurs. Trebuie sa rezulte o cana de ciuperci (daca a iesit mai mult, le puteti folosi drept garnitura).

Se pun ciupercile, cartofii, painea stoarsa de apa, semintele de in, usturoiul zdrobit, patrunjelul, sarea si piperul intr-un vas si se amesteca bine. La inceput o sa aveti impresia ca nu se leaga deloc, dar dupa cateva secunde totul se va schimba. Se formeaza chiftele si se pun pe o foaie de copt, intr-o tava. Se pun la cuptor, la foc mediu si le verificam cam dupa 15 minute, intorcandu-le.

Se servesc oricum, cu orice, preferabil calde.