31 octombrie 2010

Castane coapte

Un singur ingredient, rezultat garantat! Nu ratati toamna aceasta castanele! :o)

Se iau castane si o tava tapetata cu folie de aluminiu. Se spala castanele, se cresteaza si se pun in tava, tava in cuptor si cuptorul la foc mediu. Ar trebui sa fie gata cam in 30-40 de minute, sau cand se desfac usor de coaja si sunt moi in interior.

Muffins cu dovleac

Azi e Halloween, momentul perfect pentru a scormoni in maruntaiele unui dovleac rotund si portocaliu si a mesteri o lampa smechera si infricosatoare. Dar cum nu prea am unde a-mi expune frumusetea de opera de arta, m-am gandit ca urmatorul lucru cel mai bun ar fi sa confectionez altceva dintr-un dovleac: ce altceva decat muffins? Devine plictisitor.. Adevarul este ca se fac asa de repede, mai repede ca orice alta prajitura, si nu stiu daca are rost toata treaba complicata cu foile, cu crescutul, cu grazura, cu frisca, cu vai doamne se va arde!, sau vai doamne se taie crema! etc etc. Gata! Acesta e secretul obsesiei de muffins, sunt prea lenesa pentru a face altceva :o)

Si iata ce a iesit:

Ingrediente pentru 12 muffins:
  • 2 cani faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 2-3 lingurite scortisoara
  • 1/2 lingurita nucsoara
  • 1/2 lingurita sare
  • 1/2 cana stafide
  • 2 lingurite ghimbir praf sau 1 lingura ghimbir proaspat, ras (se mai poate experimenta cu cantitatea de ghimbir)
  • 1 cana dovleac ras (cana e umpluta apasand bine dovleacul)
  • 1/2 cana zahar
  • 1/3 cana ulei de floarea soarelui
  • 200ml suc de mere
  • fulgi de migdale pentru ornat
Se combina: faina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea, scortisoara, nucsoara, ghimbirul praf (daca e proaspat se pune impreuna cu ingredienele lichide) si stafidele.
Separat se amesteca: dovleacul, zaharul, uleiul, sucul de mere, si ghimbirul proaspat.

Se combina continutul celor doua castroane. Se pune aluatul in forme de muffins, se presara cu fulgi de migdale, nuci maruntite sau altceva.. Se pune tava la cuptor, la foc mic-mediu, timp de aproximativ 25 de minute.

Sunt mai bune reci. Happy Halloween! :o)

8 octombrie 2010

Orez cu legume la cuptor

Ingrediente pentru 3-4 persoane:
  • 1 cana de orez integral
  • 1 dovlecel mediu
  • 1 vanata medie
  • 1 ardei rosu si 1 galben
  • 250g de ciuperci proaspete
  • 4 rosii
  • cimbru, oregano
  • sare si siper
  • ulei de masline
Se taie vanata si dovlecelul cuburi. Se feliaza ardeii si ciupercile. Se pun acestea impreuna cu orezul intr-un vas termorezistent cu capac. Se adauga cimbru, sare piper si ulei de masline. Se amesteca. Deasupra se pun rosiile feliate si se presara oregano.

Se pune capacul si se lasa la cuptor timp de 45 minute - 1 ora. Se verifica din cand in cand sa fie fiert orezul. Daca acesta nu a fiert si nici nu mai este apa in care sa fiarba (apa vine exclusiv din legume), se mai adauga bulion sau apa.
Cand orezul a fiert, se ia capacul si se mai lasa 10 minute, pana ce rosiile sunt rumenite.

7 octombrie 2010

Tulsi, planta sacra a Indiei

Daca simtiti nevoia de a bea cafea, ceai negru, verde, sau orice altceva ce va ajuta sa treceti prin zi cu mai multa energie, poate ar trebui sa stiti ca sunt alternative mai sanatoare cafelutei de dimineata sau de dupa masa. De asemenea aceste plante intaresc sistemul imunitar si rezistenta la stres a organismului! Deci nu ar trebui trecute cu vederea!

Plantuta minune despre care este vorba se numeste tulsi, sau busuioc Indian, sau busuioc sacru, si se foloseste de milenii in India. Aceasta are urmatoarele beneficii:

  • intareste sistemul respirator
  • ajuta la imbunatatirea vederii
  • contine multi antioxidanti
  • alina durerile si iritatiile usoare
  • are un efect calmant si alunga stresul
  • imbunatateste sistemul imunitar
  • ajuta la mentinerea unui metabolism sanatos
  • ajuta la mentinerea satatatii sistemului digestiv
  • mentine nivelul normal al glicemiei
  • ajuta la mentinerea sanatatii sistemului osos
  • ajuta la mentinerea nivelului normal al colesterolului
Tulsi este cunoscuta in India de peste 5000 de ani pentru beneficiile sale extraordinare asupra sanatatii. Este numita "sacra", sau "busuioc sacru" si este are un loc central in sistemul ayurvedic. Timp de milenii, planta a fost inclusa in ritualuri religioase, in acest fel fiind consumata pentru beneficiile sale in temple sau acasa. In ziua de azi, tulsi este in continuare considedata o planta sacra, ea fiind o parte importanta a gospodariei, fiind crescuta in mod obisnuit in ghivece, in casa sau in gradina.

Cum o gasim in Romania? Ea poate fi achizitionata sub forma de ceai de la magazinele naturiste.

5 octombrie 2010

Un film ce merita vazut



Sau poate ca nu.. E deja a doua oara cand am incercat sa ma uit la film, si tot in acelasi punct (nici nu vreau sa ma gandesc la el) am cedat (nervos). Filmul nu este pentru persoane cu stomacul mai sensibil. Imaginile sunt socante, scenele prezentate sunt foarte violente si creeaza cosmaruri.

Poate persoanele inconstiente de soarta animalelor din jurul nostru si de provenienta snitelului de la masa de pranz ar trebui sa fie obligate sa il vizioneze, dar restul?
Inteleg ca omenirea ar trebui trezita la realitate si facuta sa constientizere lumea in care traiesc si faptul ca profita din plin de existenta unor fiinte mai putin dotate ca ele (din punctul de vedere al ratiunii), si acest lucru este cel mai eficient realizat printr-o campanie care prezinta scene cat mai violente, care sa rascoleasca in profunzime orice intelegere umana despre felul in care tratam animalele. Sunt sigura ca filmul a avut mare trecere, ca a schimbat viata multor oameni si a ridicat multe semne de intrebare si de exclamare! Asa ar fi trebuit sa si fie. Ar trebui sa ne indreptam spre o lume mai "umana", in care invatam sa tratam toate vietatile planetei la fel, sa le aratam respectul nostru, si nu sa exploatam in mod nerusinat. Dar nu cred ca omenirea a evoluat atat de mult, inca mai exista societati care prezinta violenta una impotriva ceileilalte, inca mai exista tari care expoateaza orbeste alte popoare, distrugandu-le orice sansa la o viata si o economie mai buna, lasandu-le in intuneric, in mizerie si in nestiinta. Inca mai exista oameni in aceeasi tara care profita miseleste de masele "proaste" care zoresc si care le asigura un nivel de trai de neimaginat, inca se fura de la frati, inca se mai violeaza surori, inca se mai ucid parinti.
Abia cand vom realiza de la sine, fara sa fim fortati sau pedepsiti prin legi ca toti oamenii au dreptul sa fie respectati si tratati asa cum am vrea sa fim noi la randul nostru tratati, nu cred ca ne vom putea opri din atrocitatile asupra animalelor. Este un pas prea indepartat in evolutia umana, ca specie. Este trist, dar adevarat.

Iar persoanele care deja gandesc altfel, care inteleg ca oamenii, dar si animalele, trebuie tratati si tratate cu respect, nu sunt admirati, ci dispretuiti. Nu sunt considerati puternici si intelepti, ci slabi si prosti. Omul modern, omul capitalist, este un animal mai mult salbatic decat domestic, care a invatat in cateva decenii ca cel mai de pret lucru in viata este avutia, ca cel mai eficient mod de a face rost de bani este sa fie nemilos, sa treaca peste cadavre daca e necesar, sa exploateze fiintele care au avut mai putin noroc ca ele si care s-au nascut la momentul nepotrivit in locul nepotrivit. Acest animal este varful evulutiei, este stapanul planetei si perfect adaptat lumii in care traieste. De ce ar renunta el la putere? De ce ar face un pas inapoi in evolutie prin a trata uman alte fiinte? Nu o va face, cel putin nu in urmatorele sute de ani.

Viitorul arata trist.

4 octombrie 2010

Muffins cu mere

Ingrediente pentru 12 muffins mari:
  • 2 cani faina alba
  • 1 cana fulgi de ovaz
  • 1 lingurita scortisoara macinata
  • 1-2 lingurite ienibahar macinat
  • 1 lingura praf de copt
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1/2 cana stafide
  • 1 cana mere rase
  • 1/2 cana ulei
  • 3/4 cana zahar brun
  • 1 cana lapte de soia (sau de migdale)
  • fulgi de migdale pentru ornat
Se amesteca: faina, fulgii de ovaz, praful de copt, bicarbonatul, scortisoara, ienibaharul si stafidele.
Separat se amesteca: merele rase, uleiul, zaharul si laptele de soia sau de migdale. Se toarna peste vasul cu ingrediente solide.

Se pun aluatul intr-o tava cu 12 forme de muffins si se lasa la cuptor, la foc mic-mediu, timp de 25 de minute.

Tagliatelle din alge cu sos de rosii

Am revenit! In sfarsit! Nu prea am avut timp de nimic in ultima vreme :o( Trist... Nici macar de gasit si incercat retete noi. (Cred ca aici trebuie mentionat sa nu aveti absoluta incredere in retetele de pe blog pentru ca toate sunt experimentale si facute pentru prima data, ca altfel devine plictisitor sa tot mancam acelasi lucru, nu? :P)

Voi posta o reteta (nerusinat de) simpla. Ce poate fi mai simplu decat paste cu sos de rosii?
Am cumparat de la un targ de produse bio aceste minunate tagliatelle de alge, care sunt asa bune ca se pot manca si goale! Dar nu e cazul.. Am facut un sos banal de rosii (din conserva, pentru ca e gata vara! :o( .. asta e cea mai trista veste pentru un junkie de legume! Dumnezeu stie cum voi trece prin iarna asta..)

Sa revenim la reteta (scuze pentru poza nereusita si blitzuita :P). Ingrediente pentru 2 portii:
  • 250g tagliatelle de alge (sau de orice alt tip)
  • 1 conserva de 800g de rosii
  • 1 ceapa maricica
  • 1 ardei
  • 1 morcov
  • 2 conserve (normale) de ciuperci, sau si mai bine: ciuperci proaspete (cate vreti)
  • busuioc
  • sare, piper, si secretul: un minunat mix picant de legume cumparat de la Enigma (cred ca se gasesc mixuri din astea in orice magazin cu produse bio)
Sos clasic: se taie ceapa, ardeiul si morcovul. Se pun la calit. Se arunca peste ele ciupercile si sosul de rosii. Se pune sare, piper, mix de legume, dupa gust, iar la sfarsit busuiocul.

Pastele se fierb conform instructiunilor de pe ambalaj.