22 aprilie 2011

16 aprilie 2011

Pâinea noastră cea de toate zilele


Mă gândeam după ce am terminat ultima postare, unde mai găsim noi pâine bună, proaspătă, crocantă, fără amelioratori sau alte prostii (cum sunt în toate supermarketurile). Dacă dăm o fugă la magazinul de după colţ, cum mulţi fac, suntem izbiţi de mica ofertă de pâine: pâine albă, pâine ambalată şi tristă, o pâine integrală rătăcită pe un raft mai în spate, şi evident, toate conţinând amelioratori. Dacă îţi vine ideea nefericită de întreba un vânzător, eşti răsplătit pentru curiozitate cu o privire acră şi cu un răspuns care seamănă cu: avem ce se vede. Adică nu au.


Atunci unde mergem, ce facem? Supermarketul e la fel, groaznic, ce să mai spunem.. Rafturi pline de pâini albe sau "integrale", adică colorate cu mai ştiu eu ce substanţe, toate pompate chimic, lumea se îngrămădeşte la cele calde, şi tu treci dezamăgit mai departe..
Singura opţiune este să ne îndreptăm la puţinele brutării care există şi a căror ofertă este mai cuprinzătoare: găsim pâini cu amelioratori, pentru cei "traditionalişti", dar şi pâini mai naturale, pentru cei ce se mai interesează ce scrie pe lista de ingrediente, sau pâini integrale, pentru cei ce "îndrăznesc" o "altfel" de pâine care nu prea prinde la populaţia românească, pentru că nu este "la fel de bună" ca cea albă şi pufoasă.


Spre fericirea timişorenilor, există un număr destul de mare brutării cam prin toate zonele. Preferata mea este Prospero, cofetărie/brutărie/patiserie. Din cele trei tipuri de produse comercializate, m-am oprit la pâine (ce să zic, prăjiturile chiar dacă sunt într-un număr mare de sortimente, colorate şi apetisante, sunt tot ca cele "comuniste", adică lipsite de gust, fără nici o aromă, doar una "subtilă" artificială şi pline ochi de zahăr; iar patiseria e doar "normală", adică absolut nimic deosebit). Pâinea este în schimb foarte bună, există multe pâini atât albe cât şi integrale, aproape toate pâinile sunt fără amelioratori, şi pe toate gusturile.

În rest ce să mai zic, pâinea este cea mai bună făcută acasă, la fel şi prăjiturile şi cred că ştim asta cu toţii deja. Nu o sa încep să critic patiseriile şi cofetăriile din Timişoara că nu ne-am mai opri şi poate v-aţi plictisi. Tot ce pot să spune este că situaţia este foarte tristă...

Cine cunoaşte alte locuri cu pâine sau prăjituri bune, este invitat să ni le comunice şi nouă :o)

Pateu de spanac

Ingrediente pentru două porţii:
  • 2 mâini bune de frunze de spanac
  • 1 avocado bine copt
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • 3 fire de usturoi verde
  • 1/2 linguriţă chimion
  • 1/2 lnguriţă boabe de coriandru
  • 1/3 linguriţă fulgi de chili
  • 2 linguriţe ulei de măsline
  • sare după gust
Se spală bine spanacul şi se rup codiţele frunzelor, se spală şi se curăţă avocado-ul, se macină chimionul şi coriandrul în râşniţa de cafea. Se pun toate ingredientele în robotul de bucătărie şi se macină până când se obţine o pastă, nu prea fină.

A se mânca însoţit de pâine crocantă şi legume de primăvară :o)
(Da, ştiu, roşiile cherry din imagine nu se consideră întocmai "legume de primăvară")

14 aprilie 2011

Bile albe raw

Ingrediente:
  • 1 cană caju ce a stat cam 2 ore în apă
  • 50g fulgi cocos + 1 lingură
  • 2 linguri miere
  • 1 plic vanilie Bourbon
  • 1-2 linguri apă
  • o mână de alune de pădure
Se scoate caju-ul din apă, se scurge şi se pune în robotul de bucătărie, măcinându-l până devine o pastă, sau aproape o pastă (depinde cât de puternic e robotul de bucătărie). Se adaugă cele două linguri de miere, vanilia, o lingură de cocos și 1-2 linguri de apă dacă consistenţa este prea tare și nu se pot forma bile și se mai dă un puls cu robotul de bucătărie, până ce toate ingredientele au fost bine înglobate.

Se formează bilele, punându-se câte o alună la mijloc și se tăvălesc prin cocos.

7 aprilie 2011

Cuburi cu cocos

Cunoscută şi ca prăjitură cu cocos sau "miraculoasa prajitură de la restaurantul indian".
Reţeta aparţine, cum am spus şi mai sus, restaurantului vegetarian indian din Timişoara şi este, probabil (în varinta sa originală, de la faţa locului) cea mai bună prăjitură mâncată vreodată :o).
Este o reţetă vegetariană fără ouă, nu vegană, în care am înlocuit margarina din versiunea originală, cu unt.

Ingrediente pentru o tavă mică (cam 1/2 dintr-o tavă mare de aragaz):

Pentru blat:
  • 180g zahăr pudră
  • 100g unt la temperatura camerei
  • 1 linguriţă bicarbonat de sodiu
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • 320g făină albă de grâu
  • coaja rasă de la 1 portocală
  • 200ml lapte
Pentru sirop:
  • 200ml lapte
  • 120g zahăr
  • 2 linguri praf de roşcove
  • 1 1/2 fiole esenţă de rom Dr. Oetker
  • 1 lingură unt
Pentru tăvălit prajiturile:
  • 100g fulgi de cocos
Se face aluatul: se freacă untul moale cu zahărul praf, apoi se adaugă coaja rasă de portocală, zeama de lămâie, şi treptat făina şi laptele, evitând formarea de cocoloşi.
Se toarna aluatul într-o tavă mai mică sau medie şi se pune în cuptor, la foc mic-mediu, pentru 30-40 de minute, verificând din când în când dacă e copt.
Se lasă la răcit.

Când blatul e rece, se taie cuburi şi se prepară siropul: se pune laptele la fiert împreună cu zahărul şi praful de roşcove cernut, iar când laptele a început să fiarbă şi zahărul s-a topit, se pune untul, apoi se ia cratiţa de pe foc şi se pune esenţa de rom.

Se toarnă siropul peste blat, lăsând să se însiropeze fiecare bucată. Sau, se ia fiecare bucată de blat şi se înmoaie invidual laturile sale în sirop, tăvălindu-se la final prin cocos.

5 aprilie 2011

bag it!

Despre tot plasticul care a invadat lumea în care trăim, despre toate ambalajele, pungile de plastic menite să fie utile pentru câteva minute, până le duci acasă, și apoi să trăiască sute de ani, poluând mediul, până se degradează, despre faptul că totul în jurul nostru e făcut din plastic.

Bag It Intro from Suzan Beraza on Vimeo.