28 iunie 2011

Ce mai găsim la chioșcurile de ziare...




















Mi se pare extraordinar că a apărut seria de cărți a prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ”Și noi ce mai mâncăm?”. Am cumpărat toate volumele cu nerăbdare, să văd ce ajunge la români în case în fiecare joi. Și am fost de fiecare dată plăcut surprinsă. În sfârsit spune cineva ce trebuie să spună, și publică ce trebuie să audă toți, mai ales toți românii, obișnuiți cu o alimentație preponderent nesănătoasă. În sfârșit gospodinele își pot da seama unde greșesc și își pot adapta rețetele tradiționale pentru a fi mai sănătoase. Abordarea domnului profesor mi se pare extraodinară, trebuie să recunosc. Eu am încercat de când am renunțat la carne să îi conving pe toți să facă la fel, și am greșit, mai ales cu părinții, care erau prea obișnuiți cu alimentația tradițională și nu dădeau nici un semn că ar schimba ceva, ba din contra! În schimb, în aceste cărți, suntem introduși în alternative sănătoase ale alimentelor cu care suntem obișnuiți, nu trebuie să renunțăm la carne, ci doar să fim atenți la ce mâncăm și cum gătim.

Cărțile sunt pline de informații utile, idei, sfaturi și rețete și nu ar trebui să lipsească din librăria nimănui care înceracă să afle mai multe despre alimentație sau care e conștient că nu mănânca întocmai sănătos și vrea să schimbe acest lucru!
Trebuie să recunosc că am început să le cumpăr cu gândul de a le da părinților mei, pentru că nu credeam că o să găsesc ceva în ele ce deja nu știam, sau nu citisem altundeva, dar nu a fost deloc așa...


Am cumpărat până și cartea ”Revoluție în bucătărie”, tot cu gândul la părinții mei, iar aceasta s-a dovedit a fi o surpriză la fel de plăcută ca celelalte cărți. E plină de rețete delicioase și sănătoase, poze colorate și multe informații utile. Și spre marea mea surprindere, majoritatea rețetelor sunt vegane, sau cum se spune la noi, de post.

Prin urmare, sfatul meu pentru cei care nu s-au gândit să cumpere aceste cărți și care sunt preocupați într-o oarecare măsură de sănătatea lor, este să fugă repede la un chioșc de ziare și să vadă dacă le mai pot cumpăra.

Mă bucur foarte mult că publicul are acces la aceste informații vitale, că oricine le poate găsi și că mai există speranțe și pentru poporul român să nu moară prematur și neinformat din cauza diferitelor boli ”fatale” considerate ”genetice” de către toată lumea, dar care sunt de fapt preponderent datorate stilului de viață ”mizerabil” de nesănătos, suprasaturat și supramediatizat cu gunoaiele care se numesc alimente ”moderne” (vezi Coca-Cola și altele), medicamente toxice, sedentarism și nepăsare!

27 iunie 2011

Un nou look

După mai mult de un an cu Birdie, am hotarât că blogul meu trebuie să se maturizeze odata cu mine, așa că am renunțat la aspectul jucăuș și am ales unul mai serios (?). Sau cel puțin mai matur și mai feminin. Nu știu exact cum să-l descriu.. După căutări intense și muuult timp pierdut cu asta, am găsit acest draguț șablon gratuit și m-am apucat imediat să il editez, cât am putut. Încă mai are porțiuni ”în construcție”, ca de exemplu paginile individuale, dar cu puțin timp, răbdare și dedicație, se vor finaliza și acestea.

O altă idee care nu îmi dă pace de ceva timp este aceea de a schimba titlul blogului, poate și url-ul. Cum Experimentul dietei vegane nu mai este de mult timp un experiment ci un stil de viață, blogul ar trebui să reflecte aceasta. Sunt atâtea variante încât încă nu am ales nici una! De la simplul ”Veganisme” la ciudatul ”Confesiunile unui muffinoholic vegan”, parcă nu se potrivește nimic. Dar lucrul de care sunt și voi fi sigură este acela că acest blog se va ocupa de ce s-a ocupat și până acum: un stil de viață sănătos prin intermediul unei diete vegane. Da, știu, nu am o dietă 100% ”animal-free” (în sensul că mănânc și lactate), chiar dacă îmi dau silința, dar voi încerca să fie acest blog 100% ”animal-free”. Cum s-ar zice: să facem ce spune popa, nu ce face popa :P!

Sfaturi pentru detoxifierea ficatului

Ficatul este principalul organ pentru digerarea grasimilor și pentru detoxifiere. Fiecare moleculă de grăsime pe care o mâncăm trece prin ficat, dar când acesta devine împovărat cu cele peste 500 de funcții pe care trebuie să le îndeplinească, el nu mai funcționează la capacitate maximă în favoarea menținerii sănătății noastre. Câteva metode pentru a ne îmbunătăți funcțiile ficatului, sunt:
  • pentru ca ficatul decesită mari cantități de vitamine și minerale pentru a-și putea îndeplini funcțiile, dieta noastră ar trebui să fie bogată în fructe, legume și în general alimente bogate din punct de vedere nutrițional
  • pentru ca aditivii și conservanții din mâncare sunt filtrați de către ficat, dieta noastră ar trebui să nu conțină deloc alimente procesate, aditivi, conservanții și coloranți alimentari artificiali. De asemenea ar trebui să consumăm cât mai puțin zahăr rafinat și îndulcitori sintetici.
  • ar trebui să evitam margarina și grăsimile comerciale, grasimile de origine animală și mâncărurile prăjite de asemenea.
  • ar trebui să bem între opt și zece pahare de apă pe zi. Acesta este singura modalitate prin care ficatul poate să elimine toxinele din organism.
  • și mai mult, ar trebui să ne începem fiecare zi cu un pahar mare cu apă în care am stors 1/2 - 1 lămâie. Lămâia accelerează capabilitățile detoxifiante ale ficatului.
  • să mâncam cat mai multe alimente care ajută la regenerarea ficatului: morcovi, zarzavaturi și legume verzi.
  • să mâncam mult usturoi, ceapă, broccoli; aceste legume conțin sulf, necesar detoxificării organismului.

24 iunie 2011

Promisiuni

Vremea teilor înfloriți este aproape pe terminate, vara abia a început, la fel și vremea caniculară, piețele pline de fructe și legume colorate și parfumate. Mereu mi s-a părut că luna iunie, luna teilor înfloriți este vremea schimbărilor, cea a decizilor importante și a curajului de a înfrunta viitorul, indiferent unde ar duce el. Așa că viața mea trebuie să se chimbe anul acesta, odata cu scuturarea polenului de flori de tei și cu sosirea nopților călduroase de vară. Cum nu o să am parte de concediu cine știe ce, tocmai din cauza tumultului cauzat de multele schimbări ce au loc, voi face următoarele promisiuni:
  • mă voi ocupa de acest blog mai mult. Voi pune rețete, poze, idei și gânduri, tot ce ține de sănătate, mâncare și un stil de viață adecvat.
  • voi face mai multe poze, singura mea pasiune ce a rezistat timpului
  • nu voi pierde timpul, nu voi pierde weekend-urile făcând nimic
  • voi citi mai mult, și nu numai cărți de programare
  • ma voi îmbunătăți pe orice plan
  • îmi voi lua un obiectiv macro pentru poze mai frumoase cu mâncare și cu alte nimicuri care fac lumea mai luminoasă
  • nu voi uita de pozele de vacanță, le voi uploada pe picasa, chiar daca sunt multe și îmi va fi lene să le sortez pe toate
  • nu voi mai tacea când am ceva de spus
  • nu îmi voi mai agasa părinții să mănânce mai sănătos sau să nu mai fumeze, este decizia lor până la urmă. Le voi da doar un exemplu și nu mă voi certa cu ei.
Și lista poate continua la nesfârșit...

Ne vedem la următoarea postare, adică duminică, când mă voi întoarce din mini concediul de weekend având ca destinație Defileul Dunării, cu desaga plină de poze spectaculoase și voie bună.