4 septembrie 2011

Penne cu ciuperci și smântână

Da, da, nu este o rețetă vegană, dar e yum yum :o) Se naște din iubirea pentru ciuperci, usturoi și paste în general. Se poate face în orice anotimp și e gata cât ai zice pește (sau paste, mai degrabă!)

Timp de preparare: 5 min pregătit ingredientele + 15 min gătit + 20 min stat

Ingrediente pentru 4 porții:
  • 1 kg ciuperci champignon, curățate și tăiate grosier
  • 250g penne sau alte paste
  • 1 ceapă mare, tăiată mărunt
  • 1 cățel mare de usturoi, dat prin presă sau tăiat marunt
  • 1 cană (250ml) smântână (12% grăsime)
  • 1 legătură pătrunjel, tăiat mărunt
  • 1 lingură făină
  • ulei, sare, piper
Se pun pastele la fiert.

În același timp se pune ceapa la călit, apoi se pune usturoiul iar imediat se pun și ciupercile (usturoiul se lasă la călit câteva secunde). Se lasă vasul descoperit în timp ce ciupercile fierb. Se pune sarea, mult piper (cat de picant vă place). Când ciupercile sunt făcute (asta durează cam 5 minute), se pune smântâna amestecată cu o lingură de făină. Sosul de la ciuperci ar trebui să se îngroașe imediat. Se stinge focul și se pune pătrunjelul deasupra.

În acest timp pastele ar trebui sa fie deja fierte al dente, se scurg de apă (nu se pun sub jetul de apă rece, sau în orice vecinătate a apei reci!) și se răstoară imediat peste sos, amestecând bine. Se acoperă vasul și se lasă cam 20 de minute (în acest timp pastele vor absorbi din sos și se vor face mari și frumoase :o) ).

Și cu asta basta (sau să zic pasta?)!

3 septembrie 2011

Ghiveci de legume


Timp de preparare: 30 minute
Ingrediente pentru 4 porții mari:
  • 1 ceapă medie
  • 1 vânătă medie
  • 1 dovlecel mediu
  • 2 cartofi mari
  • 2 ardei grași
  • 3 roșii mari
  • sare, chili sau alte condimente
Se pregătesc legumele: se taie ceapa mărunt, ardeii în fâșii subțiri, vânăta și dovlecelul în cuburi cam de 1cm, cartofii în pătrățele subțiri iar roșiile mărunt.

Se pun ceapa și ardeii în puțin ulei încins, iar după vreo 2 minute se adaugă cartofii. Când aceștia sunt puțin moi, se pun vinetele și puțină apă. Se acoperă vasul pentru cateva minute. Când vinetele au fiert puțin, se adaugă dovlecelul, și se acoperă din nou vasul (mai completăm cu puțină apă dacă s-a evaporat). După vreo 2-3 minute se adauga roșiile, sarea și alte condimente, lăsând să mai fiarbă neacoperit vreo 5 minute.

Și e gata. Ca de sfârșit de vară (de fapt e prima oară când gătesc vara asta, parcă e păcat să nu te bucuri de toate legumele și fructele așa crude și gustoase cum sunt ele de la mama natură :o) ).