9 octombrie 2011

Prăjitură cu mere


Această prăjitură a fost inventată de mama mea, într-o zi în care a fost surprinsă de oaspeți neașteptați și în care a reușit să facă folosind doar 4 ingrediente o prăjitură fantastic de bună: o livadă plină de mere, făină, zahăr și bicarbonat. Prăjiuta a ieșit ușoară, pufoasă și fructoasă (există acest cuvânt? :o) ).
Rețeta de față mai adaugă câteva ingrediente (pentru că nu m-am putut abține)
Ingrediente:

  • 1 1/2 cană făină
  • 1 linguriță bicarbonat
  • 1/4 lingurită sare
  • 1/2 linguriță praf de ghimbir
  • 1/3 cană zahăr brun
  • 1/3 cană ulei
  • 1 plic zahăr vanilat bourbon
  • 4-5 mere medii
  • 1 lămâie
Se curăță și se rad merele. Se stoarce lămâia peste ele.
Separat, se combină făina cu bicarbonatul, sarea și praful de ghimbir. 
În alt castron se amestecă zahărul cu uleiul și zeama de la mere (se ia pe rând câte o mână din merele rase și se stoarce bine de zeamă în alt castron, până ce le-am stors pe toate).
Se combină amestecul de făină cu cel alterior. Consistența aluatului este cheia, nu trebuie să fie prea tare dar nici prea moale, dar mai degrabă mai moale (depinde câte mere punem și câtă zeamă au). Nu pot să dau o cantitate precisă (puteam să măsor zeamă, într-adevăr... dar nu ar mai fi o artă gătitul atunci! :P Sau poate că am uitat, pur și simplu).

Ok, după ce am trecut de partea complicată cu zeama, se pregătește o tavă mai mică (cam 1/4 dintr-o tavă mare de cuptor) tapetându-se cu hârtie de copt. Se toarnă aluatul în ea și deasupra se presară (fără sa apăsăm) merele rase amestecate cu zahărul vanilat.

Se lasă la cuptor la foc mic cam 25 de minute (dar verificați după 20 de minute). 

Supă de cartofi


Ingrediente pentru multe porții:

  • 1 ceapă mare
  • 2 ardei grași
  • 2 roșii
  • 1 țelină cu frunze frumoase
  • 1 păstârnac
  • 3 morcovi
  • cartofi
  • 2 legături pătrunjel
  • apă
  • smântână (opțional) 
  • pâine bună
Se dau pe răzătoare (sau se pun în robotul de bucătărie): morcovii, țelina și păstârnacul. Se spală bine frunzele și tulpinile de la țelină.
Celelalte legume doar se spală și se lasă întregi.
Cartofii se curăță și se taie cubulețe.
Se toacă pătrunjelul.

Se pun morcovii la călit câteva secunde în ulei încins, apoi se pun țelina, păstârnacul și puțină apă. Se acopera oala și se lasă câteva minute. Se pune apa cât dorim (pentru supă mai subțire sau mai consistentă) și  restul legumelor întregi: ceapa, ardeii, roșiile și frunzele de țelină. Se lasă la fiert cam 20 de minute la foc mic. Se pun cartofii (se mai completează cu apă dacă se mai dorește), sare după gust și se lasă până ce cartofii au fiert. Se pune pătrunjelul tocat.

Se servește cu smântână.

8 octombrie 2011

Smoothie simplu și delicios


Ingrediente pentru o porție:

  • 1 banană
  • 2 lingurițe praf de roșcove sau cacao
  • 1-2 lingururi apă (opțional, în funcție de cât de moale doriți să fie - pentru consitența budincii, nu se pune apă deloc)
Se pun toate ingredientele în blender.

Smoothie cu proteine și omega 3


Ingrediente pentru o porție:
  • 1 banană
  • 2 lingurițe făină de cânepă
  • 1 linguriță semințe de in zdrobite
  • 1 linguriță praf de roșcove
  • 1-2 linguri apă
Se pun toate ingredientele în blender, and there you go!