23 decembrie 2011

9 decembrie 2011

Yogaholic

Cine dorește să facă niște exerciții fizice acasă, simplu și comod, ar trebui să încerce yoga. Exercițiile de început sunt simple, oricine le poate face, ajungând să devină din ce în ce mai avansate (se transpiră, nu glumă!), îmbunătățesc starea de spirit, flexibilitatea, forța, și nu în ultimul rând sănătatea! Nu aveți nevoie decât de corpul vostru și de energia ce izvorăște din el!

Aici este un filmuleț de început, pentru a stârni apetitul, pentru mai multe filmulețe intrați pe canalul lui Esther Ekhart pe Youtube.

Enjoy! :o)

4 decembrie 2011

Supă de conopidă























Această supă este din nou marcă înregistrată a mamei mele, se face foarte repede și se mănâncă la fel de repede. :o)

Ingrediente pentru 5 porții:

  • 2 morcovi
  • 2 cepe mici
  • 1/2 țelină
  • 1 rădăcină de păstârnac
  • 2 rădăcini de pătrunjel
  • 1 conopidă mică
  • apă
  • 1 legătură de pătrunjel
  • ulei, condimente
Se taie legumele mărunt (cubulețe, la robot sau la răzătoare), iar conopida de pregătește tăindu-se buchețele mai mici. Se pun toate legumele, în afară de conopidă, la călit în puțin ulei și apă, câteva minute, până devin puțin moi, completându-se cu apă pe parcurs. Se toarnă 2l de apă și se pune conopida, se condimentează cu sare și piper, și se lasă la fiert până ce conopida e moale (tot câteva minute).

În final, după ce s-a stins focul, se pune pătrunjelul tocat.

Sarmale (de post)























În sfârșit am mâncat sarmale vegane/de post bune! Trebuie să recunosc ca eu nu am făcut sarmale în viața mea, dar noroc cu mama, care e mare expert în sarmale tradiționale (ca orice mama, de altfel ;o)), și care a pus laolaltă această rețetă delicioasă de sarmale de post. Eu am fost mai mult un martor, dar a trebuit sa imortalizez rezultat într-un fel sau altul!

Ingrediente pentru 8 porții:

  • 2 cepe medii
  • 1 morcov
  • 1 păstârnac
  • 1 rărăcină de pătrunjel
  • 1/2 țelină
  • 1 ardei
  • 3 roșii sau echivalentul în pastă de roșii la conservă
  • 1 cană de orez
  • 5 ciuperci
  • 1/2 cană soia granule
  • 1 cană apă
  • patrunjel, mărar, condimente preferate
  • 1 varză murată
Se taie ceapa și celelalte legume mărunt. Se călesc ceapa, mocovul, păstârnacul, pătrunjelul, țelina și ardeiul în puțin ulei și apă, apoi se pun roșiile mărunțite sau pasta de roșii și ciupercile. 
Se aruncă peste orezul, lăsându-se la călit împreuna cu legumele, câteva secunde,  apoi se toarnă o cană de apă. Se lasă la fiert câteva minute, până ce apa e absobită. 

Se pune soia în puțină apă fierbinte bine condimentată (eu am folosit Belșug de mirodenii picant), până se umflă puțin, se varsă apa și se pune soia peste celalalte legume, luate de pe foc. Se mai adaugă contimentele preferate, pătrunjel și mărar tocat.

Se iau frunzele de pe varză și se fac sarmalele, nu prea mari. Mai bine mici decât mari, am învățat. Se așează frumos într-o oală în care s-au pus înainte niște fruze de varză. La sfârșit sarmalele se mai acoperă cu niște frunze de varză murată.

În final se toarnă peste sarmale niște bulion, cam o cană, sau o supă de legume, sau apă simpă.

Se lasă la fiert cam 1h - 1.5h la foc mic, până ce varza devine moale. 

Grâu fiert


Ingrediente pentru 8 porții:

  • 500g grâu integral
  • 3 linguri praf de roșcove
  • 4 linguri zahăr sau miere
  • 1 cană nuci mărunțite
  • 1 linguriță esență de rom (opțional)
Se pune grâul în apă cu o seară înainte. 

A doua zi se fierbe gâul până când devine moale dar nu se desface tot.

Se strecoară de apă și se pune zahărul sau mierea cât e cald, praful de roșcove, nucile și esența de rom.

1 decembrie 2011

Muffins cu banane și nuci


Ingrediente pentru 12 muffins:
  • 2 căni făină
  • 2 lingurițe praf de copt
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 3 linguri carob (praf de roșcove)
  • 4 banane medii/mari
  • 1/2 cană zahăr brun
  • 1/3 cană ulei de floarea soarelui
  • 1/2 cană stafide aurii
  • 1/2 cană nuci tăiate mărunt
  • 1 plic zahăr vanilat bourbon
Se amestecă cu un tel făina cu praful de copt, bicarbonatul și carob-ul, până se omogenizează. Apoi se adaugă nucile și stafidele.

Separat, se zdrobesc bananele cu o furculiță, peste care se toarnă uneiul și adaugă zahărul, amestecând bine. Se toarnă acestă compoziție peste conținutul primului castron, amestecând ușor.

Se pune aluatul în 12 forme de muffins, și se lasă la cuptor 20-25 de minute la foc mediu. Se verifică după 20 minute, și se mai lasă 5 minute dacă e nevoie.