21 martie 2012

Tocăniță de ciuperci și năut

Masa ideală pentru un prânz rapid, e gata in maxim 30 de minute, are puține ingrediente și se poate mânca și rece (făcută cu o seară înainte). Ce poate fi mai bine (în afară de o salată mare și frunzoasă, evident)? :P

Ingrediente pentru două porții:

  • 500g ciuperci proaspete
  • 1 conservă năut (cam 250g năut scurs de apă)
  • 6 fire de ceapă verde
  • 1/2 dintr-o căciulie de usturoi
  • 1 legătură de pătrunjel
  • ulei, sare
Se curăță ciupercile și se taie. Se pune ceapa la călit, așezând fruzele deoparte. Se lasă câteva secunde, după care se adaugă usturoiul zdrobit, și imediat se pun peste ciupercile și frunzele de ceapă tocate. Se pune sare după gust și se lasă puțin la fiert, până când apa de la ciuperci s-a evaporat parțial (cam 5 minute). Se adaugă năutul, se acoperă vasul și se mai lasă 5 minute. Se stinge focul, se presară pătrunjelul tocat și se poate mânca imediat sau chiar rece, a doua zi.

20 martie 2012

Exerciții yoga la birou

Dacă aveți joburi care presupun statul în fața calculatorului ore în șir, aceste exerciții ar putea fi utile pentru a vă dezamorți și întinde puțin corpul înțepenit. Iar dacă cineva comentează că vă vede în poziții mai "ciudate", trimite-ți-l la mine! :P

15 martie 2012

Salată verde, vitaminizantă și proteică


Ingrediente pentru o porție mare (sau două mici):
  • 1 avocado bine copt
  • 2 mâini de spanac
  • 1/2 dintr-un broccoli (de 500g)
  • 1/2 tofu cu chimen (de la Inedit)
  • zeama de la 1/2 lămâie (nu foarte mare)
  • 1 linguriță chimen măcinat
  • ulei de măsline, sare
Se taie broccoli-ul în inflorescente mici, se asezonează cu chimen, zeamă de lămâie și ulei de măsline. Se lasă cam 1 ora la frigider, într-un castron acoperit, după care se adaugă și celelalte ingrediente: spanacul, tofu-ul și avocado-ul tăiate. Se mai condimentează după gust cu sare, ulei de măsline. Se mănâncă imediat.

11 martie 2012

Fursecuri cu fulgi de ovăz, nuci și stafide


Această rețetă este o adaptare mai puțin dulce și mai moale a celei de pe site-ul ohsheglows. Am eliminat de tot zahărul din compoziție, am înlocuit siropul de arțar cu miere și am pus mai mult lapte.
Trebuie să vă avertizez că aluatul fursecurilor este foarte foarte delicios. Atenție mare! A nu se mânca totul până ce ajunge în cuptor, mai ales dacă aveți copii :o)


Ingrediente pentru 18 fursecuri mari:
  • 2 căni fulgi de ovaz mărunți (eu am folosit marca Fortin, cei în ambalaj de hârtie la 500g)
  • 1 3/4 căni nucă prăjită și măcinată mai grosier
  • 3/4 cană făină albă de grâu
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță praf de scorțișoară
  • 2 plicuri zahăr vanilat Bourbon
  • 1/2 cană miere
  • 10 linguri lapte de soia (alternativ se poate folosi lapte normal sau chiar apă)
  • 4 linguri unt de cocos topit (sau ulei de floarea soarelui)
  • 1/2 cană stafide aurii
Se dă drumul la cuptor și se pune nuca la prăjit într-o tavă în care s-a așezat hârtie de copt.

Între timp se pun fulgii de ovăz, făina, bicarbonatul de sodiu, scorțișoara și zahărul vanilat într-un castron și se amestecă bine.

Când nuca e prăjită (nu foarte tare, doar până ce începe să se rumenească) se scoate din cuptor și se pune în robotul de bucătărie, mixând până ce e măruntă, dar în același timp să mai rămână și bucăți mai mari (cam 3 secunde).
Se toarnă nuca peste conținutul primului castron. Se pun ingredientele lichide: mierea, untul de cocos topit (sau uleiul) și laptele de soia. (Observație: dacă doriți fursecuri mai dulci, se poate folosi 3/4 cană de miere și atunci se pun doar 7 linguri de lapte). Se amestecă bine. La sfârșit se adaugă stafidele aurii, înglobându-se în aluat.

Se pregătește o tavă mare de cuptor, tapetată cu hârtie de copt. Se folosește o  lingură de înghețată pentru a forma fursecurile: se ia o cantitate care umple lingura bine și se așează în tavă. Alternativ, se poate folosi și o lingură normală, dar în acest caz se iau câte două linguri și se formează bile, care se așează în tavă. 
Din când în când se mai spală lingura (cea de înghețată sau cea normală).

Când s-a umplut tava (eu am pus câte 9 furesuri în tavă), se ia o furculită (care și ea se mai spală când devine lipicioasă) și se apasă bine furescurile, astfel încât să obținem discuri cam de 5-7mm (sub 1cm) grosime.

Se pune tava la cuptor, la foc mic, cam 10 minute.

Se scot fursecurile cu grijă, folosid o spatulă și se așează într-o tavă la răcit. Se pune a doua tavă la cuptor.

10 martie 2012

"Pizza" proteică cu făină de hrișcă și hummus


Acestă "pizza" este făcută cu o clătită din făină de hrișcă, dar alternativ se poate face orice clătită mai groasă, omițând zahărul din rețetele tradiționale și punând mai puțină apă. O altă idee mult mai rapidă ar fi să se folosească o lipie.

După cum se știe, atât năutul cât și hrișca sunt surse excelente de proteine, ideale pentru o masă energizantă și rapidă, dar în același timp și gustoasă :o) (dacă vă puteți obișnui cu gustul unic, mai ciudat, al făinei de hrișcă; poate pentru începători aș recomanda o lipie).
Atenție mare la tărâțele de psyllium! Ele "înghit" foarte multă apă, ajung chiar să își înzecească volumul (nu e necesar aici! Asta e foarte util în alte mâncăruri, puteți să le amestecați în cerealele de la micul dejun, dacă vreți să vă simțiți plini și sătui o periodă mai îndelungată). Ele sunt o sursa ideală de fibre insolubile, esențiale pentru o alimentație echilibrată și un sistem digestiv sănătos. 

Ingrediente pentru 2 clătite:
  • 5 linguri făină de hrișcă integrală
  • 1 lingură tărâțe de psyllium (se găsesc la magazinele naturiste)
  • apă 
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • sare
Ingrediente pentru topping:
  • o conservă cu 240g de năut (400g tot cu apă)
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 3 căței mari de usturoi
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 1 lingură de zeamă de lămâie
  • sare după gust
  • fulgi de chili
  • roșii cherry
  • măsline naturale (fără conservanți și neoxidate)
Se prepară clătitele: se amestecă făina de hrișca și tărâțele de psyllium cu 1/2 cană cu apă caldă, până se îngroașă. Se mai adaugă apă căldută, oprindu-ne când se ajunge la o consistență de aluat de clătite mai gros, el fiind elastic și necurgând din lingură. Trebuie amestecat bine pentru a se omogeniza, eventual cu un tel. Se adaugă uleiul de măsline și sarea.

Se pune într-o tigaie o linguriță de ulei de măsline, iar când se încinge, se pune 1/2 din aluat. Se întinde bine, pentru a deveni o clătită rotunda. Se lasă cam 1 minut, la foc mediu, se intoarce și pe cealaltă parte, cu mare grijă, folosind o spatulă mai lată. 
Se scoate când e rumenită, se lasă la răcit și se pune a doua clătită în tigaie.

În timp ce clătitele se răcesc, se prepară hummusul: se pun năutul, zeama de lamâie, uleiul de măsline, usturoiul tăiat mărunt și 2 linguri de apă în robotul de bucătărie, mixând bine pentru a obține o cremă fină (dacă nătul stă lipit de marginile recipientului, se mai pune o lingură de apă). Se oprește robotul, se încorporează pătrunjelul tocat.

Se ia o clătită, sau o lipie, se întinde hummus deasupra, se presară cu fulgi de chili (opțional), se decorează cu măsline tăiate, roșii și pătrunjel. La sfârșit se stropește ușor (câteva picături) cu ulei de măsline.