30 aprilie 2012

Supă de mazăre


O supă de la mama de acasă. Include și găluște de griș, dar acestea sunt opționale pentru o dietă vegană. Este incredibil de bună și fără, așa că eu le voi omite din rețeta de mai jos. Cine dorește, poate să mai adauge găluștele sau teițeii preferați.

Ingrediente cât pentru o familie mare:
  • 3 cepe verzi tot cu codițe
  • 3 morcovi
  • 1 adrei gras
  • 2-3 roșii
  • 700g mazăre verde sau congelată (Iglo)
  • 1 legătură de mărar
  • 1 legătură de pătrunjel
Se pun ceapa și morcovii la călit în puțin ulei, câteva minute, până se fac moi. Se adaugă și restul legumelor tăiate cubulețe, se acoperă cu apă și se lasă la fiert. Când legumele au fiert, se stinge focul și se pun pătrunjelul și mărarul tocate.

Salată de avocado cu frunze de primăvară


Ingrediente pentru 2 porții:

  • 2 avocado bine copți
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 1 ceapă verde tot cu codițe
  • 2 mâini de frunze de primăvară: lobodă verde și roșie, măcriș, leurdă, spanac
Se zdrobesc bine cei doi avocado, se amestecă cu zeama de lămâie, sarea și uleiul de măsline, până ce totul devine o pastă cremoasă și omogenă. Se adaugă frunzele tăiate și ceapa verde.

Borș de zarzavaturi


Un borș incredibil de bun, făcut de mama mea (cel mai mare expert în ciorbe din zona de vest a tării :o) ). Este plin de prospețime și verdeață, perfect pentru începutul anotimpului călduros. Cel mai bine se mănâncă în fundul grădinii, sub un pom înfrunzit și înconjurat de flori înmiresmate :o)

Ingrediente :
  • 4 cepe verzi mai mari, tot cu frunze
  • 3 morcovi
  • 1 gulie
  • 1 ardei gras
  • 2 roșii
  • 3-4 cartofi
  • 1 țelină mai mică
  • 3-4 rădăcini de pătrunjel
  • 250ml bulion
  • 500ml borș
  • 1 mână de lobodă
  • 1 mână de ștevie
  • 1 mână de leuștean
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 1 mână de măcriș
Se pun ceapa și morcovii la călit în ulei, lăsându-se 2-3 minute. Se adaugă celelalte legume tăiate mărunt (prerferabil cuburi foarte mici), acoperindu-se cu apă, cât cuprinde. Peste 5 minute se pun cartofii tăiați cuburi. Se lasă la fiert.
Când cartofii au fiert, se mai pun 2l de apă, 250ml de bulion, lăsându-se să dea un clocot. Apoi se pun zarzavaturile tăiate mărunt: loboda, ștevia, măcrișul, pătrunjelul, leușteanul și se stinge focul. Se lasă oala acoperită.

Salată de cartofi cu frunze de primăvară


Ingrediente pentru 8 porții:

  • 6 cartofi medii
  • 6 fire de ceapă verde, tot cu frunze
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 1 legătură de mărar
  • 1 salată verde mai mică
  • 2 legături de ridichi
  • 1 mână de frunze de spanac
  • 1 mână de frunze de leurdă
  • 1 mână de frunze de măcriș
  • 1 mână de frunze de lobodă
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • ulei de măsline, sare
Se fierb cartofii în coajă și se lasă la răcit. Se taie felii, se presară ulei de măsline și sare, amestecând bine.
Separat se spală frunzele, se taie și se pun peste cartofi.
Se mai pune ulei de măsline, sare, zeamă de lămâie.