28 iulie 2012

Muffins aromate cu piersici


Ingrediente pentru 12 muffins:

  • 2 căni de făină (albă sau 1 albă + 1 integrală)
  • 1 linguriță plină cu vârf de bicarbonat de sodiu
  • 1/4 linguriță de sare
  • 2 lingurițe de praf de scorțișoară
  • 1 linguriță de praf de ghimbir
  • 3 banane medii coapte
  • zeama de la 1/2 lămâie mică
  • 1/3 cană de ulei floarea soarelui (1 cană = 250ml)
  • 1/2  - 2/3 cană de zahăr brun
  • 4 piersici mai tari tăiate în bucăți mici și subțiri
Se pornește cuptorul.

Se combină făina cu sarea, bicarbonatul de sodiu, scorțișoara și praful de ghimbir.

Separat, se zdrobesc bananele, se toarnă peste ele zahărul și uleiul. Se amestecă bine, până ce tot uleiul este încorporat. Se adaugă zeama de lămâie, se amestecă bine.

Se toarnă conținutul primului castron peste cel de-al doilea, amestecând ușor, până ce aluatul devine destul de omogen (nu se exagerează, doar câteva secunde). Se adaugă piersicile, înglobându-le ușor.

Se pune aluatul în tava de muffins pregătită cu hârtiuțe, se pune tava în cuptorul încins, iar imediat se dă focul la mai mic (mic-mediu - după ”urechea” fiecăruia).

Se lasă cam 20 de minute, timp după care se verifică cu o scobitoare, se mai lasă 5 minute dacă nu sunt coapte perfect în interior.

Se lasă la răcit - reci sunt incomparabil mai bune decât calde (cum sunt toate prăjiturile cu fructe, de altfel)

Nostalgii de primăvară


25 iulie 2012

Muffins cu afine


După o lungă pauză de la muffins, m-am gândit să încerc să folosesc afinele atât de proaspete în acest anotimp, în faimoasele muffins cu afine. Da, le-am făcut pentru prima oară! Nu știu de ce am așteptat atât, cred că afinele mele nu au rezistat niciodată mai mult de câteva minute până le-am înfulecat repede pe toate! Dar dacă aveți afine ”nu foarte proaspete”, cum se găsesc de atâtea ori prin piețe (cine știe când au fost culese), ideea de a le pune în muffins este genială și merită neapărat încercată!

Ingrediente pentru 12 muffins:
  • 1 1/2 cană de făină albă
  • 1/2 cană de făină integrală
  • 1 linguriță cu vârf de bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță de sare
  • 3/4 sau chiar 1 cană de zahăr brun (eu am pus doar 1/2 cană - nu au ieșit ”comercial” de dulci. Recomand totuși cantitatea din rețetă pentru a garanta un rezultat care place tuturor! ;) )
  • 2 plicuri de zahăr vanilat Bourbon
  • coaja de la 1 lămâie mai mică
  • zeama de la 1/2 lămâie mai mică
  • 1 banana medie zdrobită bine cu furculița
  • 1/2 cană de ulei de floarea soarelui
  • 3 linguri pline vârf de iaurt de soia (simpu sau cu aromă de vanilie) sau normal
  • 1 1/2 cană afine
Se aprinde cuptorul, punându-se pe maxim.

Se combină ingredientele uscate: făina, sarea, bicarbonatul. 
Separat, se combină: banana zdrobită cu zahărul simplu și cel vanilat și cu uleiul. Se amestecă bine (precum o maioneză). Apoi se adaugă zeama de lămâie, coaja de lămâie și iaurtul, omogenizând compoziția.

Se pune a doua compoziție peste prima, amestecând ușor. La sfârșit de adaugă afinele; în timp ce se încorporeaza afinele în aluat, unele se vor zdrobi, chiar dacă se amestecă ușor - ceea ce este în regulă.

Se pune aluatul în tava în care s-au așezat forme de hârtie sau s-a uns bine cu ulei sau unt.

Se pune tava în cuptorul încins, se dă focul la o treaptă între minim și mediu (eu pun la minim -  am un cuptor pe gaz îngrozitor care arde tot ce prinde!) și se lasă muffin-urile cam 25 de minute, verificându-se totuși după 20 (depinzând de cuptor - cunoașteți-vă cupotorul! :o) ).


Noutăți

Multe s-au întamplat de la ultima postare. Au fost montate geamurile la balcon:




S-au îndeptat pereții balconului:


Multă gresie a fost consumată:


S-a pus gresia în bucătărie:


S-a montat parchetul pe hol:


S-a văruit holul:


S-au montat întrerupătoare și prize nou nouțe:



17 iulie 2012

Nebunia galbenă

Printre ultimele noutăți se numără camera mica vopsită în galben, cu parchetul în curs de montare și finalizarea punerii faianței din bucătărie prin aplicarea rostului albastru.







Alte lucruri demne de amintit ar fi căratul celor 8 saci a câte 25kg (sau 22.5?) de adeziv de gresie până sus la etajul 3 - laudele se îndreaptă către dragul meu frate, care și-a și făcut norma de sală pe ziua de azi :P. Dar să nu uităm de nebunia vopselei galbene care a reușit să mă facă să îmi pierd mințile!
Ce înseamnă asta? De ce a fost așa mare stres? De ce e greu să alegi un galben frumos și luminos care să învioreze camera și să îți însorească ziua? De ce, de ce, de ce?

Pe scurt: camera mică a fost vopsită, galbenul a ieșit parcă prea ”galben”, așa arăta și după câteva zile de la aplicare. Atunci m-am decis să găsesc alt galben pentru a continua cu holul și bucătăria. Zis și făcut: mers la magazinul de vopsele, ales în 30 de minute chinuitoare un galben-bej-piersic gata preparat (cum am pățit-o cu galbenul meu care arăta bine pe paletar și dubios pe perete - nici nu semănau cele două nuanțe!), dus acasă, urcat cele 24kg până la erajul 3, trecut iar 30-40 de minute obsedante și sfredelitoare în care mă plimbam de colo până colo smulgându-mi părul din cap - oare e buna culoare, oare iese galbenul meu drag mult căutat, oare nu trebuia să ramân la galbenul inițial, oare ce a fost în capul meu?, coborât cu mare frenezie cele 24kg de vopsea în mașină, mers înapoi la magazin, primit vestea cu nespusă durere și revoltă că o vopsea gata preparată nu se poate schimba cu una la comandă!, hotărât să aleg alt galben gata preparat care aparent era mai plăcut decât originalul, scos afară din magazin panoul cu culori pentru a-l vedea mai bine la soare, mare surprindere când am observat că frumosul galben-bej-portocaliu ales era de fapt un portocaliu afară, hotărât în 15 minute alienante, în care m-am surprins vorbind singură, asupra unui galben-ocru, pusă culoarea în mașină și după 3 ore care au părut o veșnicie, ajuns înapoi la servici epuizată și neliniștită. Iar acum nu mai vreau să mă gândesc și să vedem ce-o ieși! 

14 iulie 2012

Albastru ”șobolan”

Azi a început să capete formă dormitorul: culoare, textură și lumină! Albastrul ”șobolan” pe pereți, albul lăptos pe tavan și parchetul caramel pe podea. Senzația de răcoare și lumină pașnică te napădește imediat ce pătrunzi în viitorul sanctuar al somnului și al păcii nocturne.



In rest, baia a mai primit câteva rânduri de faianță și frunzulițe jucăușe:


Iar bucătăria a fost decorată cu mult lăudata noastră faianță ”comunistă”, care aparent se cheamă de calitatea a doua nu pentru a fi o idee foarte atractivă pentru unii snobi care vor să iasă din tipare, ci pentru că chiar este! Defectuoasă (una bună, una rea), subțire, fragilă, un coșmar pentru oricine are datoria, devenită pacoste, de a o lipi de pereții la fel de comuniști și strâmbi ai unui apartament prerevoluționar.



Intre timp și în ciuda unor piedici, toată lumea lucrează de zor, în afara, bineînțeles, a noastră.


8 iulie 2012

Apare baia

Azi am cumpărat restul de parchet, săraca mașina cred că a suferit destule, dar parchetul i-a pus capac! Parcă tot mai mult au suferit cei care au fost nevoiți să îl care până la etajul 3 în arșița de 40 de grade!

Apoi am început să căutăm faianța pentru cei 4 mp din bucatarie. Am vrut să ne punem puțin imaginația și creativitatea la lucru, sau poate că nu am găsit ceva ce sa îmi placă mie, așa că am optat pentru o faianță albă, de 15x15cm, așa-zisa faianță "comunista", pe care o mai vedem în apartamentele amenajate înainte de 1990 și prin spitale. Pentru a nu lasa impresia de sanatoriu, am ales un rost albastru-azur, care a costat mai mult decat faianța noastra "comunistă", niște distanțieri de 4mm și o aranjare în formă de romb a faianței. Ne-am gandit la un stil mediteranean - grecesc, în care predomina albastrul și albul stralucitor și proaspăt.
Sa vedem ce va ieși! Dar asta în alt episod!

Până atunci, iată pozele cu ce s-a mai întâmplat prin casă: