24 martie 2013

Tagliatelle cu patrunjel si rosii uscate


Ingrediente:
  • 250g tagliatelle
  • 2 legături de pătrunjel tocat mărunt
  • 6 căței de usturoi
  • ulei de măsline
  • fulgi de chili
  • 6 roșii uscate la soare
Se fierb pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj în apă cu sare.
Între timp se pune usturoiul zdrobit în ulei de măsline încins, le lasă câteva secunde, apoi se ia de pe foc. Se adaugă restul ingredientelor: pătrunjelul tocat, roșiile uscate la soare tăiate mărunt și fulgii de chili.
Se pun pastele fierte peste și se amestecă.


23 martie 2013

Pateu proaspăt de primăvară

Azi dimineață "toate astrele erau aliniate" parcă pentru a prepara acest pateu cu gust proaspăt de primăvara: nu am putut sa dorm și m-am trezit la 6, o pâine de secară proaspătă ma îmbia pe blatul de bucătărie, acum câteva zile am ajuns în piață (mare lucru!) și am luat niște ceapă verde, leurdă și pătrunjel,  și nu în ultimul rând, poate cel mai important factor, nu mai mâncasem nimic de ieri de la ora prânzului. Va puteți imagina ce foame de lup îmi era! 


Ingrediente:
  • 1 avocado moale
  • 1 fir de ceapă verde
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 1 legătură de leurdă
  • sare
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • zeama de la 1/2 lămâie mică
  • apă 
Se zdrobește avocado-ul cu furculița și se amestecă bine cu uleiul de măsline, zema de lămâie și sarea. 
Se adaugă celelalte ingrediente tocate mărunt. Se mai pune apă dacă pateul e prea gros.

21 martie 2013

Fursecuri cu banane fara zahar

Azi am fost harnică, am reușit performanța să prepar într-o seară din mijlocul săptămânii chiar 2 feluri de mâncare! Mare realizare pentru cineva care de obicei ajunge acasă la tradinționala oră 6:30 - 7, fuge la sală (medicament pentru suflet și stres) și apoi se prabușește vlăguită în pat.

Din nou, un experiment. Ideea a venit de la nișe biscuiți foarte simpli și delicioși cu banane, care aduc aminte de copilărie parcă (erau la ofertă la DM, nici nu știu cum se numesc). Evident că plăcerea de a-i savura bucățică cu bucățică se împletește armonios cu sentimentul de vină profundă și mistuitoare, ceea ce nu face altceva decât să sporească senzația de extaz și pură împlinire sufletească. Ce să le faci, toți biscuiții din comerț, bio sau nebio, integrali sau neintegrali, conțin cantități inumane de zahăr, alb sau brun, rafinat sau nerafinat. 

Așa că, pornind de la gustul apetisant de banane, am hotărât să răspund provocării personale de a face niște fursecuri sănătoase, fără nici un pic de zahăr. Asta este prima încercare, au ieșit gumoase și gustoase, chiar dacă aș fi dorit să fie puțin mai ”atractive” la aspect. Dar cine știe, poate reușiți să va păcăliți și așa copiii :P


Ingrediente pentru 2 tăvi de fursecuri:

  • 3 banane medii, coapte, zdrobite bine cu furculița
  • 100g stafide
  • 1/3 - 1/2 cană de ulei de cocos
  • 2 căni de mix de fulgi de cereale (se pot pune orice fulgi de cereale)
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1/2 cană de apă
  • vanilie
Se amestecă toate ingredientele și se lasă puțin deoparte, cam 15 minute

În acest timp se încinge cuptorul și se gustă cu degetul aluatul crud (încercând bineînțeles să ne abținem).

Apoi se ia o lingură de înghețată și se pun fursecurile în tavă (au formă de semisferă).
Se lasă la cuptor, la temperatura de 150 de grade (sau foc mediu), cam 20-25 de minute.

Supă de linte rapida

În sfârșit, după multe luni de lene mare, am reușit să îmi scot aparatura, să îmi montez trepiedul, să îmi suflec mânecile și răbdarea, și să fac niste poze mai decente decât cele ”trase” cu telefonul (rușine să îmi fie!). 

Cum afară e urât iar primăvara nu binevoiește să se ivească, am decis să întocmesc o supă rapidă, numai bună de făcut seara din minimul necesar de ingrediente (fără a trișa însă cu noile descoperite cuburi pentru supă de legume bio, yum, yum). 

Iată rezultatul:


Ingrediente pentru 6 porții:

  • 1 ceapă medie spre mare
  • 2 morcovi
  • 1 cană de linte uscată
  • 1 1/2 lintri de apă
  • 1 legătură de pătrunjel
  • fulgi de chili
  • sare
  • ulei de floarea soarelui
Se toacă ceapa, se taie morcovii rondele, se aruncă într-o oală cu ulei încins. Se lasă puțin la călit, apoi se toarnă apa și lintea. Se adaugă sarea, se acoperă parțial cu un capac și se fierbe până ce lintea e moale (cam 20-30 de minute). 

Când e fiartă lintea, se ia un bleder și se mixează bine. Se mai pune sare, dacă e nevoie. Pătrunjelul tocat și fulgii de chili se adaugă la sfârșit.

Și gata, simplu și bun. Știu că se poate și mai bine, promit că voi reveni cu o rețetă îmbunătățită :o)

13 martie 2013

Paine integrala

Trebuie sa recunosc ca aceasta reteta de paine nu imi apartine. Ea face parte din cartea aparatului meu de facut paine (care este un simplu Orion, nimic spectaculos), dar iese atat de buna incat m-am indragostit trup si suflet de ea! Si asta in conditiile in care am omis un ingredient - laptele praf, caruia nu prea ii inteleg rostul.
Puteti spune adio oricarei paini din magazin! :)
Ingrediente pentru o paine de 1kg:
- 350ml apa
- 3 linguri de ulei
- 1 1/2 lingurite de sare
- 2 cani de faina integrala de secara
- 2 cani de faina alba
- 2 1/1 linguri zahar brut
- 1 lingurita de drojdie uscata din plic
- 3-4 linguri de seminte de in
Se pun toate ingredientele in ordinea enumerata in masina de facut paine alegandu-se programul adecvat.

4 martie 2013

Tort foarte ciocolatos cu portocale


Acest tort cu un gust puternic de ciocolată nu este invenția mea, ci a fost cules din mai multe locuri și asamblat în bucătăria mea (mă rog, a mamei mele, oarecum a fost tortul de ziua ei :) ). Ca să fiu corectă, voi menționa sursele. Blatul a fost inspirat de aici, crema de portocale din cartea Vegan Cupcakes Take Over the World, iar glazura decadentă de ciocolată aparține, cum nu se putea altfel, Marthei Stewart.

Ingrediene:

Pentru 1 blat (e nevoie de 2 sau 3, în funcție de grosime: daca e mai gros se poate tăia în două):

  • 1 1/4 cană de făină albă
  • 1/3 cană de cacao
  • 1 cană de lapte vegetal (sau normal) călduț
  • 1/3 cană de ulei de floarea soarelui sau alt ulei vegetal fără gust persistent
  • 1/2 cană de zahăr
  • vanilie
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1 lingură de oțet de mere
Crema:
  • 6 linguri de amidon
  • 2 căni de lapte vegetal
  • 2 linguri de coajă de portocale
  • vanilie
  • 1/2 cană de zahăr
  • 1 borcan de marmeladă de portocale (nu se consumă tot numai la cremă :) )
Glazura de ciocolată:
  • 200g de ciocolată cu un conținut mare de cacao (eu am luat cu 75%)
  • 250ml de smânână dulce pentru gătit sau de frișcă vegetală (nebătută)
Se prepară și se coc cele 3 blaturi pe rând: se amestecă cu telul ingredientele solide separat (făina, bicarbonatul și sarea). În alt bol se combină: zahărul, laptele, vanilia și uleiul. Se toarnă peste făină și se amestecă bine cu telul.
Se toarnă aluatul într-o forma rotundă cam de diametrul de 20, și se lasă la cuptor la foc mediu cam 20-30 de minute.

Se repetă procedura și pentru celelalte blaturi, dacă e necesar să se coacă mai multe. Eu am ales să nu îl tai în două, având o tavă mai întinsă, a ieșit mai subțire.

Când blaturile s-au răcit, se prepară crema: se amestecă bine toate ingredientele reci, în afară de coaja de portocală, apoi se pune totul pe foc, aducând la fierbere. Se lasă cam 3 minute să fiarbă, amestecând în continuu. Apoi se lasă la răcit, cam 10 minute.

Se ia crema și se toarnă între cele 3 blaturi de tort. Eu am mai ”sculptat” puțin din blaturi pentru ca au ieșit cam bombate. Acest lucru s-a potrivit foarte bine - crema a aderat mai bine în acest fel. Peste fiecare strat de crema am mai pus câteva lingurițe de marmeladă de portocale, din loc în loc.

Se lasă din nou la răcit. Între timp se prepară glazura de ciocolată: se aduce smântâna dulce / frișca vegetală la fierbere, se stinge focul și se adaugă ciocolata tăiată foarte mărunt. Se lasă cam 10 minute până se topește toată ciocolată, după care se amestecă bine, obținându-se o cremă uniformă și fină. Se toarnă peste totrtul rece și pe marginile lui.

Când s-a întărit glazura, se mai poate decora cu frișcă, cu marmeladă de portocale sau cu portocale confiate.