27 mai 2013

Flori de mai





























Prăjitura anului


Invenție, improvizație, nebunie de moment, lipsă de idei, nu știu cum să îi zic, dar cert este că rezultatul a fost absolut fabulos! Rețeta urmează într-un număr viitor, so stay tuned :o)
Ce este? Un aluat simplu, pufos, aerat, ușor și moale pe bază de drojdie, umplut cu un amestec de-a dreptul amețitor de fructos și proaspăt de mere dulci rase, vișine acrișoare de sezon și afine bombate și aromate. Deasupra un strat generos de susan prăjit completează savoarea prin textura sa.

8 mai 2013

Ciorba de fasole


Azi a fost ziua cu fasole, mama mea a pregătit de ieri 1 kg de fasole, a lăsat-o în apă peste noapte iar azi au rezultat, ca prin miracol, două preparate absolut delicioase și micaculos de simple.

Ingrediente pentru o oală mare de ciorbă:

  • 1/3 kg de fasole uscată
  • 3 cepe
  • 3 morcovi
  • 4 rădăcini de pătrunjel
  • 1/2 dintr-o țelină medie
  • 3 ardei
  • 3 roșii mari
  • 250ml bulion
  • zarzavat măcinat din conservă (home made)
  • pătrunjel, leuștean
Se lasă fasolea în apă peste noapte. A doua zi se pune la fiert, în apă se adaugă 1 ceapă tăiată mărunt, sare și 2 foi de dafin. În paralel se pune apă la fiert în altă oală. Peste 30 de minute de fiert, se schimbă apa de pe fasole cu cea clocotită din a doua oală. Se mai lasă până ce fasolea e fiartă, dar nu despicată.

Între timp se pregătește ceapa care se taie mărunt, ardeii, roșiile, morcovul și țelina tăiate toate cubulețe. Se pun ceapa, ardeii, morcovii și țelina la călit în ulei și puțină apă, apoi se adaugă roșiile tăiate cubulețe (sau pastă de roșii dacă nu aveti roșii proaspete sau din conservă). 

Când fasolea e fiartă, se toarnă legumele călite peste ea (se păstrează câtă apă dorim din cea în care a fiert). Se mai adaugă zarzavat măcinat, 250ml de bulion, sare. Se mai lasă la fiert 10 minute, apoi se stinge focul și se adaugă pătrunjel și leuștean tocat.


Fasole groasă


Ingrediente pentru o oală mare:

  • 2/3 kg de fasole uscată
  • 5 cepe mari
  • 4 ardei grași
  • 4 roșii mari
  • 100ml bulion
  • 3 linguri de ardei roșu măcinat din conservă sau proaspăt
  • 1 legătură de mărar
  • sare, piper, foi de dafin
Se lasă fasolea în apă peste noapte. A doua zi se pune la fiert, în apă se adaugă 1 ceapă tăiată mărunt, sare și 2 foi de dafin. În paralel se pune apă la fiert în altă oală. Peste 30 de minute de fiert, se schimbă apa de pe fasole cu cea clocotită din a doua oală. Se mai lasă până ce fasolea e fiartă, dar nu despicată.

Între timp se pregătește ceapa care se taie mărunt (4 cepe), ardeii și roșiile. Se pun ceapa și ardeii la călit ulei și puțină apă, apoi se adaugă roșiile tăiate cubulețe (sau pastă de roșii dacă nu aveti roșii proaspete sau din conservă). 

Când fasolea e fiartă, se aruncă surplusul de apă, lăsându-se destul ca să o acopere. Se toarnă legumele călite peste fasole, se mai adaugă 100ml de bulion, 3 linguri de ardei roșu măcinat din conservă sau proaspăt. Se lasă la fiert încă 10 minute, iar la sfarșit se stinge focul și se pune mărarul tocat mărunt.

Sarmalute in foi de vita


Ingrediente pentru 8 porții:

  • frunze de viță de vie opărite cu apă cu oțet
  • 750g ciuperci
  • 5 fire de ceapă verde
  • 1 morcov
  • 1/2 țelină medie
  • 200ml orez basmati
  • frunze de tot felul: mărar, pătrunjel
  • 1 lingură de ardei roșu măcinat din conservă (sau un ardei tăiat cubulețe)
Se opăresc frunzele. 

Se pune ceapa împreună cu morcovul și țelina la călit, cu ulei și puțină apă. Se adaugă ciupercile tăiate cubutelețe și se lasă până ce apa s-a evaporat. Se ia cratița de pe foc, se adaugă orezul, frunzele tăiate, ardeiul roșu măcinat, sare, piper și 1 lingură de făină. Se umplu frunzele și se așează frumos într-o oală pe fundul căreia s-au pus niște crenguțe groase de mărar proaspăt sau uscat. Se toarnă apă peste sărmăluțe, să fie cam 2 degete deasupra lor. Se lasă la fierb acoperite cam 25 de minute.

1 mai 2013