18 iunie 2013

Fructe roșii de iunie și o mazăre proaspătă cu mentă

Pentru cine nu știe încă, luna iunie aduce o mulțime de roade ale pământului dulci și acrișoare. Cel mai bun sfat: fugiți repede în cea mai apropiată piață și cumpărați cireșe, vișine, coacăze, agrișe, zmeură. Nu veți regreta!


Și pentru că am fost la sat pentru a mă bucura de ultimele recolte delicate și aromate de iunie, nu am putut trece cu vederea minunatele flori ale mamei mele care împânzesc curtea și gradina.







Apoi, pentru că am descoperit în frigider niște minunate boabe de mazăre verde, proaspătă din piață, și pentru că de mult timp am vrut să încerc o rețetă de mazăre cu mentă, am decis repede, înainte să mă răzgândesc (din cauza protestelor unor tradiniționaliști din cadrul familiei :o) ), să îi dau o șansă.


Am cules din grădină și am pregătit:
  • 2 cepe
  • 1 cățel de usturoi
  • un fir de mentă
  • o mână de frunze de pătrunjel
  • 500g de mazăre (nu din grădină, dar din piață)
Apoi am aruncat mazărea în apă care fierbe, am fiert-o câteva minute, lăsând-o verde, apoi am scurs apa și am plasat mazărea în apă rece ca gheața, unde nu am lăsat-o decât câteva secunde și am strecurat-o. 
Între timp am tăiat ceapa mărunt, am călit-o puțin, am pus usturoiul mărunțit, l-am mai lăsat câteva secunde, apoi am turnat mazărea. Am zdrobit o parte din mazăre, am mai turnat puțină apă pentru a forma un sos, iar la sfârșit am adaugat menta și pătrunjelul mărunțite, stingând focul. Și gata, rezultatul a fost un preparat proaspăt și răcoros, numai bun pentru zilele caniculare de vară.


14 iunie 2013

Muffins cu ciocolata si capsuni

Cum multă lume m-a întrebat azi de rețeta de la muffins-urile de ”rămas bun”, sunt pusă în poziția să îmi amintesc ce anume s-a întâmplat azi noapte de au ieșit muffins-urile atât de bune. Ce pot sa zic, știu că am pus cam tot ce aveam prin ”cămară”, adică prin dulapul de bucătărie, iar apoi am improvizat la cantități. 

Dar hai să îmi storc puțin creierii și sa întocmesc o rețetă. 


Ingrediente pentru 18 muffins mari sau 24 de muffins medii:
  • 4 1/2 căni de făină normală de grâu
  • 2 1/2 lingurițe de bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță de sare
  • 1/2 cană de praf de roșcove
  • 1 1/2 cană de zahăr tos
  • 1 tabletă de ciocolată cu multă cacao (peste 50%) tăiată mărunt
  • 1 plic de zahăr vanilat Bourbon
  • 1 cană de ulei de floarea soarelui
  • 2 linguri de oțet de mere
  • 2 căni de căpșuni tăiate bucăți (și mari și mai mici)
  • 1 2/3 cană de lapte de soia sau alt late vegetal
Se amestecă folosind un tel: făina, sarea, bicarbonatul și praful de roșcove. Se adaugă ciocolata mărunțită, înglobându-se în compoziție, apoi căpșunele.
Separat, se amestecă bine: zahărul tos, cel vanilat, uleiul, oțetul și laptele vegetal. Acest amestec se toarnă peste primul, omogenizând ușor, dar nu exagerat.

Se pune aluatul în tăvi cu hârtiuțe și se lasă la cuptor la 180 de grade 20-25 de minute. Se verifică după 20 de minute folosind o scobitoare, dacă rămâne aluat necopt pe ea, se mai lasă 5 minute (a nu se confunda aluatul necopt cu ciocolata topită). 

Muffins de ramas bun

Au inflorit din nou teii, vantul caldut si inmiresmat de vara adie usor, a sosit momentul schimbarii. In fiecare an, de fiecare data, parfumul imbatator si obsedant al teilor imi aminteste de clipele copilariei, ale sperantelor, ale planurilor marete pe care le are orice suflet optimist, naiv, indraznesc sa zic chiar ridicol de nesabuit de copil care isi are intreaga viata inaintea sa. De fapt viata nici nu incepuse pe vremea aceea, credeam ca pot deveni orice, oriunde, oricand, oricat de usor.
De fiecare data cand infloresc teii imi amintesc ca ii datorez acelui copil prostut macar sa incerc sa pasesc pe calea imposibila imaginata cu mult timp in urma si asternuta pe paginile mintii cu atata siguranta in viitor.
Totusi, pana la urma, cand vom fi dezgoliti de orice straie moderne, de orice ganduri de om mare si prefacatorii inutile, ce ramane din noi, in centrul solitar al sufletului nostru daca nu acelasi copil, cu sperantele si fricile sale. 
Da, e categoric vremea schimbarii..

12 iunie 2013

Delicii vegane

Altă zi, altă oportunitate de a mânca ceva bun :o) De data asta este simplu, timișorenii își vor da seama repede despre ce e vorba. Nu cred ca mai merită să laud și să ridic în slăvi restaurantul, meniul fabulos de bogat și echilibrat, și preparatele delicioase și sănotoase, în același timp.

Pentru cei în trecere prin Timișoara, restaurantul acesta este un absolut ”must”!

Cine nu are timp să stea și să savureze un meniu de la supă la desert, poate oricând să își comande ceva ”on the go”.


Deserturile sunt un vis, devenit realitate :o)




Supa este cremoasă, proaspătă și ușoară.



Pentru cei sceptici, care cred că nu se vor sătura, îi așteaptă porții mari, aici legumele sunt ridicate la rangul suprem, nu sunt simple garnituri :o)


Salatele sunt consistente, mari, frumos colorate. Îți lasă gura apă doar mirosindu-le și prividu-le.


Iubitorii de paste nu vor fi dezamăgiți. Trebuie să recunosc că nu am mâncat paste mai gustoase ca aici, în nici un alt restaurant.


Supele creme umplu meniul și încălzesc sufletele înfometate ale trecătorilor :o)


Când vine vorba de sucuri, aici găsiți paradisul mult visat al fructelor în combinații inedite. Vă ajunge un meniu întreg dedicat lor?


Dacă este și ceva negativ în toată elogia asta care nu se mai termină, ar trebui să ma gândesc mult și bine. Trebuie să recunosc că locația nu mă încântă foarte tare, când mă gândesc la acest rai al legumelor și al fructelor, parcă mă aștept și la un loc luminos, însorit și plin de optimism. Aș dori poate să stau lângă un geam cu perdele ușoare și străvezii sau pe o terasă mare umplută cu plante verzi și flori. 

11 iunie 2013

Pizza bună bună

Cine se gândea că undeva lângă o stradă aglomerată și circulată, ferită de niște blocuri, case și mașini parcate, se ascunde o pizzerie care te poate răsfăța cu o pizza cum nu ai mai mâncat decât în Roma (zic Roma pentru că, din păcate, este singurul oraș vizitat în Italia, nu pentru că ar fi cea mai bună pizza din Italia. O fi sau n-o fi?).

Permițându-mi o mică pauză de la veganismele mele, am îndrăznit, cu mare plăcere, recunosc, să îmi comand, la o oră destul de târzie, ce e drept, pizza pe vatră: simplă, doar cu sos de roșii, mozzarella, ciuperci și busuioc. Mi-am zis: voi mânca doar 3 felii maxim! Zis și... aici se cam complică treaba!

Scurta așteptare (în care am băut bere fară alcool cu limonadă - eu care nu suport berea, de nicio culoare), a meritat, căci s-au ivit niște farfurii mari, aburinde, din care se întrezăreau margini rumenite și crocante.
De cum le-am văzut, mi-am dat seama că aici e ceva deosebit! Cine s-a săturat de pizza livrată acasă, sau mâncată în pizzerie/restaurant, gumoasă, încărcată, moale, nesavuroasă, cu ingrediente de proastă calitate și total nelalocul lor (aici îmi vine cu groază în minte ultima pizza mâncată, cu chiu cu vai, numai de foame: vegetariană cică, dar împopoțonată cu tot soiul de legume fierte absolut curioase în combinație cu pizza, fasole verde, mazăre, conopidă, bleah!), aici nu va fi dezamăgit.

Prima impresie: simplă, colorată, aromată, crocantă pe margini și subțirică în interior. Primul gust: blat neașteptat de ușor și pufos, și în același timp subțire și delicios; consistență umedă, ingrediente de bună calitate, cu gust adevărat, sos de roșii, și nu catch-up scârbos, mozzarella și nu alte prostii. Busuiocul, recunosc, putea să fie mai abundent (dar era oricum la cerere).


În scurt timp nu a mai rămas decât o felie :o)


Pizza quatro formaggi, la fel de gustoasă, cremoasă, un absolut deliciu pentru papilele gustative :o)


Iar al treilea fel, nu vă panicați, nu am mâncat eu 3 feluri, a fost paste cu roșii proaspete și busuioc. Nu știu cum le-au preparat, că dacă le-aș fi făcut eu acasă, nu ieșeau în veci atât de bune! Cât sunt ele de banale, atât sunt de reușite!

Muffins cu banane si capsuni

Nu vă speriați, nu am mâncat chiar atâtea muffins în ultima vreme, că ar fi trebuit să intru în sugar rush :o) (cred ca am mâncat 1 poate). Nu mă pot abține, pur și simplu de la cumpărat căpșuni, tot sper să găsesc unele dulci și aromate, dar se pare că anul acesta nu am noroc. Încercând să împac și capra (dorința mea obsedantă de a ajunge în piață după căpșuni) și varza (rutina ce a devenit dependență de a ajunge la sală), am reușit până la urmă să le împac, cu mica mențiune că era să și tamponez mașina în decurs (de ce nu mai sunt oamenii atenți la volan? numai ca să menționez, soferul ce era de vina nu eram eu, era un el, nu o ea, deci și bărbații conduc prost!).

Să sărim peste niste etape, ore chiar, și sa ajungem la ora 12 (noaptea, nu ziua). Așa că, fiind o ora inuman de târzie, la care orice ființă cu puțină rațiune doarme sforăind de mult, ce puteam să fac altceva decât să aprind cuptorul și să îi dau drumul. Combinația de căpșuni cu banane este una clasică, iar ca muffins nu are cum să nu iasă bine! - m-am gândit în mintea mea beată de oboseală. Ia să vedem ce va ieși!


Ingrediente pentru 12 muffins:

  • 2 căni de făină integrală
  • 1 cană de făină normală
  • 1 1/2 lingurițe de bicarbonat de sodiu
  • 3/4 lingurită de sare
  • 2 banane medii, bine coapte, zdrobite cu furculița
  • 1/3 cană de ulei de floarea soarelui
  • 1 plic de zahăr vanilat Bourbon
  • 1/2 cană de zahăr brun (sau normal)
  • 1 lingură de oțet de mere
  • 1/2 cană de lapte vegetal
  • 2 căni de căpșuni tăiate
Într-un castron se amestecă: făina integrală, cea normală, bircabonatul de sodiu și sarea folosind un tel.
În alt castron se amestecă bine: bananele zdrobite, zahărul vanilat, zahărul brun, uleiul, oțetul și laptele vegetal.
Se pun căpșunele în castronul cu făină și se amestecă ușor, fără a le zdrobi, apoi se toarnă compoziția lichida peste, combinându-se încet, cu o spatulă de silicon.

Se pune aluatul în tava pregătită cu hârtiuțe. Se lasă în cuptor, la 180 de grade, 20 de minute.

8 iunie 2013

Muffins cu rubarba si cspsuni

Cum încet, încet trece și sezonul căpșunelor, am început și eu încet, încet să devin din ce e în ce mai disperată și obsedată de ele (la fel și cu cireșele), ajungând în a le consuma zilnic, sperând că poate, poate îmi va potoli pofta de nestăvilit pentru aceste minunății zemoase și roșii. De aici a pornit dorința de a face măcar o dată, și ceva muffins cu căpșuni anul acesta, înainte să dispară de tot. 
Rubarbă am găsit din întâmplare la Billa, este prima dată când o folosesc și sunt încântată de ea :o) 

Rețeta este inspirată de aici. Rețeta orginală conținea și 1/2 lingurită de cardamom măcinat, dar nu l-am folosit pentru că am uitat că l-am aruncat, în procesul de mutare :o(


Ingrediente pentru 12 muffins:
  • 1 1/2 cană de făină integrală
  • 1 cană de făină normală
  • 1 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1/2 cană de zahăr normal
  • 1/3 cană de zahăr brun
  • 2 plicuri de zahăr vanilat Bourbon
  • 1/4 cană de ulei de floarea soarelui
  • 1 cană de lapte de soia sau alt lapte vegetal
  • 1 lingură de oțet de mere
  • 1 1/2 cană de rubarbă tăiată felii subțiri
  • 1 cană de căpșuni tăiate bucăți
  • fulgi de ovăz pentru decorat
Se combină ingredientele solide: făina normală, cea integrală, sarea și bicarbonatul de sodiu.
Se combină celelalte ingrediente: uleiul, zahărul normal și cel brun, vanilia, oțetul și laptele.
Se adaugă fructele în castronul cu făină, amestecându-se, apoi se toarnă conținutul castronul cu lichide peste acesta. Nu se amestecă excesiv.

Se pune aluatul în tava de muffins, bine unsă cu ulei. Se pot folosi și hârtiute.
Se lasă la cuptor, cam la 180 de grade, pentru 25 de minute.

Se mânâncă de preferință reci, dar dacă nu aveți răbdare, și calde sunt bune :o) Atenție cum le scoateți din tavă, așteptați puțin să se răcească. Ele se vor lipi puțin de pereții tăvii.


6 iunie 2013

Muffins cu cocos


Ingrediente pentru 12 muffins mari sau 18 muffins medii:

  • 1 conservă lapte de cocos gras (sau crema de cocos)
  • 1 banană bine coaptă
  • 1 cană de fulgi de cocos
  • 3 căni  de făină
  • 7-8 rondele de ananas din conservă, tăiate mărunt
  • 2 plicuri de zahăr vanilat Bourbon
  • 1 cană de zahăr brun
  • 3/4 lingurită de sare
  • 1 1/2 lingurită de bicarbonat de sodiu
  • 1 lingură de oțet de mere sau zeamă de lămâie
Se pun făina, bicarbonatul, sarea și fulgii de cocos într-un castron și se amestecă bine cu un tel.

Separat, se pasează banana cu furculița, peste care se răstoarnă laptele de cocos. Se adaugă zahărul brun, cel vanilat, oțetul sau zeama de lămâie, amestecându-se până se omogenizează.

Se combină conținutul celor două castroane. Se încorporează ananasul.

Se pune aluatul în formele de muffins, peste ele se presară niste cocos și zahăr brun, apoi se pun la cuptor, la 180 de grade, pentru 25 de minute.

2 iunie 2013

Puțin despre cancer și dieta vegană


E vară, hai să nu mâncăm dulciuri, ci fructe!

Fruit For Health Infographic

Salata de rucola, dovlecel si rosii uscate

Această salată minunată nu este invenția mea, am avut norocul să o gust la restaurantul vegetarian Bio Fresh. Zic norocul, pentru că oferta de salate este atât de copleșitoare, încât ți-ar lua o veșnicie să le încerci pe toate, și mai ales să poți să le și reproduci acasă. Dar de data aceasta a funcționat. Ingredientele sunt de sezon, puține și foarte simple.

Așa că azi, după ce m-am îndopat cu smoothie de căpșune în cantități industriale, am spus că parcă e nevoie și de ceva mai ”serios” de mâncare.


Ingrediente pentru 4 porții:

  • 1 pachet de 125g de rucola
  • 1 dovlecel mic (cam 350g)
  • 1 cațel mic de usturoi
  • 10 roșii uscate la soare
  • ulei de măsline, sare
Se taie dovlecelul fâșii subțiri, roșiile uscate felii și se mărunțește usturoiul. Se amestecă toate ingredientele, se adaugă 1-2 de ulei de măsline și sare după gust. 

Cireșe, coacăze și flori


















Smoothie de capsuni si lapte de cocos


Ingrediente pentru o porție:
  • 2 căni de căpșuni
  • 2 linguri de lapte de cocos, mai gras
Se pun capșunele și laptele de cocos în blender, mixându-se până se obține o consistență cremoasă și fină.