29 septembrie 2013

22 septembrie 2013

Placinta cu dovleac

De mult timp doresc sa incerc sa fac o placinta cu dovleac, cu umplutura cremoasa, putin dulce si cu un invelis moale si subtire.
Toamna aceasta mi-am adus aminte de aceasta dorinta veche, am reusit sa nu uit sa iau un dovleac mare si frumos, cam de 1.5kg din magazin si am venit cu el in weekend la sat, la parintii mei.

Acompaniata de privirile curioase ale pisicii si ale ratelor din curte, am taiat, ajutata fiind de tatal meu, dovleacul, l-am curatat si am dat drumul preparatului placintei.

Am pus bucatile de dovleac in robotul de bucatarie, cu discul de razuire, apoi direct intr-o oala mare, in cuptor. Am pus putina apa, cam 1 cana, si am lasat oala descoperita in cuptorul preincalzit, la foc mediu, cam 1.5 ore, amestecand din cand in cand. Surprinzator, nu s-a prins nimic de oala (mama mea mi-a impartasit secretul preparatului dulcetii de prune la cuptor, care se pune tot asa, in oala mare - aceeasi oala - si se lasa la fiert ore in sir, fara sa se prinda de fundul oalei. Mi s-a parut miraculos!).

Dovleacul e gata cand nu se mai distinge forma lui de la razuire si a devenit o pasta omogena si cremoasa. Se scoate atunci din cuptor, se toarna peste el 200g de stafide si vreo 3 linguri de gris (zahar nu am pus deloc in crema - mi-am propus sa nu mai folosesc zahar in umpluturile prajiturilor cu fructe, doar foarte putin in aluat).

Se prepara repede aluatul: se pun 25g de drojdie proaptata in 1/2 cana de lapte de migdale (sau de vaca, simplu) caldut, cu 2 lingurite de zahar. Cand drojdia a crescut pana la buza canii, se rastoarna peste 400g de faina, 250ml de lapte de migdale (sau de vaca, sau pur si simplu apa), 1/3 cana de ulei , 2 linguri de zahar si 1/2 lingurita de sare. Se amesteca toate ingredientele, si se formeaza un aluat omogen care se imparte in 2 parti egale, care se intind astfel incat sa incapa intr-o tava.

Se tapeteaza o tava cu hartie de copt, se pune prima foaie de aluat, peste care se presara 1-2 linguri de gris. Se toarna crema si se pune a doua foaie. Am uns putin aluatul cu apa amestecata cu zahar si am presarat niste susan, apoi am pus repede tava in cuptorul incins si am dat focul la mediu. Am lasat placinta cam 40 de minute la copt (trebuie verificata dupa 30 de minute, fiecare cuptor e diferit).

Am scos-o din cutpor si am lasat-o la racit (neaparat!).

21 septembrie 2013

Faimoasele eclere ale mamei mele

Azi a facut mama mea eclere dupa reteta ei stiuta de 30 de ani, scrisa de o doamna care pe vremea respectiva avea 80 de ani, fosta cofetareasa.
De ani de zile, tot dupa aceasta reteta prepara faimoasele ei eclerele; intre timp a fost copiata, xeroxata, impartita la prieteni, cunoscuti, straini, oricine ii lauda eclerele si dorea sa le afle secretul.
Cum nu dorim sa se piarda vreodata hartia pretioasa pe care au fost scrise cu mare migala instructiunile, i-am facut o poza, am pus-o pe blog si i-am spus mamei mele ca daca o va pierde vreodata sau se va deteriora, aici va ramane pe vesnicie varianta digitala :)


8 septembrie 2013

Supa rosie de rosii

Sambata calduta de inceput de toamna, numai buna pentru o plaja, un cules de rosii, de mere, struguri si de prune. Poate si de un somn lenes, un joc de carti, si de un pranz campenesc simplu si rapid! 

Ce este pe meniu? Felul 1 supa rosie de rosii , felul 2 mancare tihnita de varza iar la desert prajitura savuroasa cu mere si prune. 

Cine este bucatarul? Mama mea.

Unde si cand? Ora pranzului, intr-un sat "neuitat de lume", sper, cel putin, in gradina parintilor mei.


Sa incepem cu inceputul, cu felul 1.

Ingrediente pentru 2 portii:

  • 4 linguri de orez
  • 500ml de apa
  • 1 ceapa mica taiata in doua
  • 1 radacina de patrunjel taiat in patru
  • 1 tulpina de telina tot cu frunze
  • 500ml de bulion sau de suc proaspat de rosii
  • frunze proaspete de busuioc sau patrunjel
Se pune orezul la fiert, impreuna cu ceapa, radacina de patrunel si telina. Cand a fiert orezul, scot legumele, se adauga sucul de rosii si se mai lasa pana la primul clocot. La sfarsit se adauga frunze de busuoic.

7 septembrie 2013

Mancare de varza

De mult am vrut sa postez aceasta mancare simpla simpla de varza, dar atat de buna (daca va plac lucrurile simple). Se face de la sine, nu e nevoie de ingrediente sofisticate, doar de ce aveti prin gradina (sau prin piata, sau prin frigider!).

Si din nou, trebuie sa ii multumesc mamei mele pentru reteta si pentru executie! Eu am fost doar fotograful (rusine sa imi fie!).


Ingrediente:

  • 2 cepe medii
  • 2 ardei rosii
  • 3 rosii medii
  • 1kg de varza alba
  • 1 frunza de dafin
  • 1 legatura mica de patrunjel
  • 1 legatura mica de frunze de telina tot cu tulpini (sau tulpini tot cu frunze, cum vreti voi :o) )
Se taie varza fasii si se lasa amestecata cu sare cam 30 de minute. 

Se caleste ceapa taiata marunt, peste se adauga ardeii taiati marunt, apoi, dupa cateva minute si rosiile (evident, tot taiate marunt). Se toarna varza (nu se stoarce), se mai adauga frunza de dafin, tulpinile de telina si 1 cana de apa, dupa care se acopera cu un capac si se lasa la fiert, la foc mic. Dupa 30 de minute se stinge focul si se adauga patrunjelul maruntit.

Si asta e tot! 

Prajitura cu mere si prune

Din nou, o prajitura din colectia de retete a mamei mele (i-am promis ca nu voi posta reteta lasand falsa impresie ca este inventia mea).


Ingrediente pentru o tava mare:
  • 1/2 cana de ulei  de floarea soarelui
  • 2 1/4 cani de lapte de soia
  • 1/3 cana de zahar
  • 3 cani de faina
  • 1 lingura de bicarbonat de sodiu stins
  • 1/2 lingurita de sare
  • 2 kg de mere rase (nu ma intrebati de fel de mere, noi am pus mere culese din toti merii din livada, adica de vreo 4-5 soiuri!)
  • 1/2 kg de prune taiate in sferturi
  • 200g de stafide
  • 4 lingurite de praf de scortisoara 
  • 1/2 cana de gris
Se pregateste aluantul: se combina uleiul, laptele, bicarbonatul stins, zaharul, iar separat faina si sarea, apoi se amesteca impreuna, obtinand un aluat fin, ce curge.

Se pregatesc merele rase amestecandu-le cu scortisoara, stafidele si prunele. 

Se tapeteaza o tava mare cu hartie de copt, se toarna 2/3 din aluat, peste care se presara gris. Se pun merele uniform pe toata suprafata aluatului, iar la final se toarna ce a mai ramas din aluat. Acesta se va scurge prin mere, nu este o problema, tocmai acesta este scopul! :o)

Se pune tava in cuptorul incins, micsorand focul la mediu si se lasa 30-40 de minute, verificand dupa 30. Aluatul trebuie sa fie rumen, dar nu maroniu (sincer, nu mai stiu cat a stat, de aceea e mai bine sa se verifice, depinzand foarte mult si de ce cuptor aveti).

Cand e gata, prajita se lasa la racit. Rece este mult mai buna! Spun asta pentru ca eu nu ma pot abtine sa mananc din orice prajitura fiebinte, apoi imi pare rau ca nu am putut astepta! Si asta de fiecare data!

4 septembrie 2013

Budinca de prune si fulgi de orz


Ingrediente:

  • 1 1/2 cană de fulgi de orz (sau de orice alt tip, eu am preferat de orz pentru că sunt mai moi)
  • 1/2 - 3/4 kg de prune moi, tăiate în jumătate
  • 1/2 linguriță de sare
  • 2 linguri de ulei solid de palmier sau de cocos
  • vanilie, scorțișoară
  • 1 lingură de zahăr brun (opțional)
Se pregătesc prunele spălate și tăiate în jumătate (fără sâmburi). Se pune 1 lingură de ulei de palmier sau cocos solid, tăiat în bucățele, într-un vas de ceramică termorezistent, astfel încât sa acopere toată suprafața. Se toarnă jumătate din fulgii de orz în vas, se presară peste sare. Apoi se așează jumătățile de prune, peste care se pune vanilie și/sau scorțișoară. Se presară cealaltă jumătate din fulgi, apoi zahărul brun (nu e nevoie neapărat de zahăr, budinca va fi destul de dulce, eu l-am folosit pentru a se carameliza) și 1 lingură de ulei solid de palmier sau cocos, făcut bucățele, așezat pe toată suprafața.

Se pune vasul la cuptor (eu l-am pus în cuptorul rece, că am uitat să în preîncălzesc) și se lasă până ce prunele devin foarte moi și coapte (eu l-am ținut cam 50 de minute, la 170 de grade).

1 septembrie 2013

Paste cu roșii cherry și vinete

Atâtea roșii sunt în grădină, de se culcă planta pe pământul udat de roua și de ploaie. Atâtea sunt că s-au făcut o mulțime de soiuri de bulion, pastă de roții, simplă, cu busuioc, cu țelină, subțire, mai groasă, numai imaginație și timp să ai. Din păcate mititelele roșii cherry au fost cam ingnorate, în favoarea surorilor gigantice și pulpoase.

După ce răsfoisem acum câteva zile un număr mai vechi din Good Food (cred ca de anul trecut sau de acum doi ani, din luna septembrie), azi m-am gândit să le dau și roșiilor cherry din grădină o șansă pentru a fi și ele vedetele la o masă.

Am cules într-un castron mare multe roșii cherry (cam 1 kg) și 2 vinete mari. Am tăiat roșiile mai mari în două, pe cele mici le-am lăsat întregi. Am tăiat cuburi vinetele, și le-am așezat pe toate într-o tavă cu hârtie de copt. Le-am stropit cu ulei de măsline și le-am presărat cu sare, apoi am dat tava la cuptor, până ce vinetele s-au copt, au devenit moi și uscate pe margini, iar roșiile s-au uscat (cam 30-45 de min la foc mai mic).


Am fiert cam 300 g de paste, după intrucțiunile de pe ambalaj (în niciun caz mai mult!). Am curățat 2 căței de usturoi, i-am prăjit câteva secunde în ulei de măsline, apoi am aruncat pastele scurse și fierbinți peste.


Am fugit în grădină și am cules niște fire de pătrunjel (cam o legătură) și l-am tocat.


La sfârșit am asamblat totul. 

Bruschete crocante si aromate


Ce bine ca nu e gata vara, ce bine ca gradinile sunt pline de rosii zemoase, busuioc imbietor si multe alte bunatati de sfarsit de anotimp! Ce poate fi mai bun pentru un mic dejun insorit si relaxat de weekend, decat niste bruschete simple si gustoase!


Ingrediente:
  • cateva felii de paine (eu am folosit paine integrala cu seminte, o asa numita paine bavareza)
  • cativa catei de usturoi
  • rosii (eu am folosit din acelea dulci, mari, grase si deformate)
  • frunze proaspete de busuioc
  •  ulei de masline
Se prajeste painea, apoi se freaca fiecare felie cu usturoi. Se presara cu rosii taiate cuburi, ustuoi feliat, frunze de busuioc si ulei de masline.