16 noiembrie 2013

Salata de sfecla rosie


Ingrediente pentru 4 portii mari:
  • 2 sfecle medii
  • 1 telina mica sau 1/2 dintr-una mare
  • 3 mere, tot cu coaja
  • 2 radacini subtiri de 10cm de hrean
  • 50g de seminte de floarea soarelui prajite sau crude (eu am pus prajite)
  • 1 lingura de ulei de masline
Se rad sfecla, merele, telina mare, iar hreanul marunt. Se amesteca toate ingredientele.

6 noiembrie 2013

Bile de ciocolata si migdale

A sosit și ultima zi a maratonului rețetelor cu mult calciu de origine vegetală, zi pe care am sărbătorit-o cu niște bile de ciocolată și cu mult mult calciu. De unde vine calciul? Din toate ingredientele din compoziție, chiar dacă sunt doar 3 - recent am descoperit faptul că și praful de roșcove este în topul alimentelor cu mult calciu.


Ingrediente pentru 10 bile:
  • 1/2 cană de migdale crude
  • 10 smochine uscate moi
  • 3 linguri de praf de roșcove
  • 2-3 linguri de apă
Se prăjesc puțin migdalele la foc mic, cam 2-3 minute, după care se macină mărunt, dacă mai rămân bucăți nemăcinate, cu atât mai bine. Nu trebuie neapărat prăjite, se pot macina și crude. Se taie smochinele mărunt de tot și se combină toate ingredientele, la început cu 2 linguri de apă. Dacă mai este nevoie și consistența obținută nu este una destul de lipicioasă pentru a forma o bilă, se mai pune și a treia lingură de apă.

Se formează bile și gata, asta e tot.

5 noiembrie 2013

Budinca de orez

Penultima rețetă din seria: rețete vegane cu mult calciu. Și de data aceasta, ca de multe ori, salvarea mea a fost dulapul de bucătărie, care adăpostește tot soiul de alimente uitate de lume, cumpărate cu diverse ocazii după zicala: chiar dacă nu am nevoie acum, lasă că e bine să fie.

Una din pungile începute acum ceva vreme era și una de orez integral. Când am vazut-o, am realizat că și orezul integral se numără printre alimentele vegane bogate în calciu, iar în același timp o veche amintire mi-a răscolit sufletul și simțurile: budinca aurie de orez făcută de bunica mea pe vremurile demult apuse când îmi petreceam vacanțele de vară la sat. Gustul catifelat, textura moale și în același timp crocantă, culoarea ademenitoare m-au convis instantaneu să încerc budinca și în versiunea vegană (bunica mea obișnuia să o prepare cu orez alb, ouă, zahăr și lapte).


Ingrediente pentru o budincă mare:
  • 2 căni de orez integral (de orice fel)
  • 4 căni de apă
  • 250g de stafide aurii
  • 2 mâini de migdale tocate
  • 2 căni de lapte de soia (se poate folosi simplu sau cel cu vanilie)
  • 2 linguri de amidon
  • vanilie
  • un praf de sare
Se pune orezul la fiert conform instrucțiunilor cu cele 4 căni de apă. Eu am oprit focul cam după 25 de minute din acel moment, iar apa era aproape complet absorbită. L-am strecurat de apă, l-am amestecat cu restul ingredientelor (în afară de migdale) și l-am pus într-o tava. Am mai presărat peste migdale tocate, apoi am pus totul la cuptor, la temperatura de 180 de grade, pentru 30-40 de minute (evident să se verifică după cele 30 de minute, el trebuie să fie auriu deasupra si migdalele coapte, dar nu arse -  eu am stat cu ochii lipiți pe geamul de la cuptor, așteptând cu nerăbdarea unui copil în dimineața de Craciun :o) ).

Se mănâncă călduță sau rece cu gemul / dulceața preferată.

3 noiembrie 2013

Fasole batuta

Am trișat azi, am postat 2 rețete cu mult calciu, în speranța că dacă saptămâna viitoare nu voi apuca într-o zi să gătesc ceva dimineața devreme, să fiu ”iertată”, iar această rețetă să îmi fie salvarea :o)

Am pornit de la ideea de fasole bătută clasică, chiar dacă pentru fiecare poate însemna altceva cuvântul clasic, el este strâns legat de cum am fost obișnuiți când am crescut, de gusturile și amintirile dragi ale copilăriei, când mama sau bunica ne răsfăța cu tot felul de bunătăți, și noi eram prea prunci și prea naivi să putem aprecia gestul, mirosul, aroma și să ferecăm această amintire dragă pentru totdeauna în sufletele noastre. Dar cred că involutar tot am facut-o.

Pentru mine rețeta clasică de fasole bătută este cu o ”prăjeală” de ceapa și boia deasupra, dar de data aceasta am decis să prepar altceva, mai asemanător poate hummus-ului.


Ingrediente pentru 4 porții:
  • 2 căni de fasole fiartă (eu am folosit fasole albă mică, semănată, culeasă și bătută de bunica mea de la Vlăsinești, care și este cea mai buna fasole care poate exista pe fața pământului, fiind incredibil de ușor de fiert și inimaginabil de cremoasă, untoasă și gustoasă)
  • 1/2 cană de apă în care a fiert fasolea
  • 1/3 linguriță de coriandru măcinat
  • 1/2 lingurită de fulgi de ardei iute
  • 1/2 linguriță de boia de ardei dulce
  • 3-4 catei de usturoi
  • 2 lingurițe de ardei capia măcinat (mama mea a pus pentru iarnă ardei capia crud măcinat cu sare, dar presupun că se poate pune și făcut pe loc sau mai multă boia)
  • sare după gust
  • pătrunjel tocat pentru ornat
Se pun toate ingredientele în robotul de bucătărie, se mixează până ce se obține consistența dorită.

Supa crema de broccoli

Veșnicul și favoritul meu broccoli și-a făcut făcut loc în oalele vechi emailate de la sat în această dumincă înnorată. Clasica legumă, un buchețel plin de sănătate, culoare și savoare, nu a dezamăgit nici de data această, când s-a transformat într-o supă cremă moale și aromată. Și pentru că este săptămâna rețetelor cu mult calciu, nu am ezitat să îl folosesc din nou.


Ingrediente pentru 4 porții:

  • 1 inflorescență mare de broccoli, tăiată în buchețele
  • 1 avocado mare bine copt (moale, cu coaja verde, nu pătată)
  • 3 căței de usturoi
  • 1/2 linguriță de coriandru măcinat
  • ulei de măsline, sare, fulgi de ardei iute după gust
  • 1 fir de ceapă verde
Se pune apa la fiert, iar când aceasta clocotește, se adaugă buchețelele de broccoli. Se fierb 2-3 minute, ele trebuie să devină de o culoare din ce în ce mai aprinsă, iar când se introduce furculița în ele, puțin fragede.
Se scot inflorescențele și se pun în apă rece.

Se pun toate ingredientele în blender (în afară de ceapa verde) împreună cu 1 1/2 - 2 căni de apă călduță. Se condimentează după gust cu sare, fulgi de ardei iute, iar deasuptra se presară ceapa verde tocată.

Salata de spanac si ciuperci

Aceasta este a treia reteta cu mult calciu (cine nu a ghicit despre ce ingredient e vorba, acesta este nu altul decat banalul spanac).


Ingrediente pentru o portie:
  • 1 mana de frunze de spanac
  • 3 ciuperci
  • 1 fir de ceapa verde
  • 1 catel de usturoi
  • ulei de masline, sare
  • seminte de floarea soarelui (optional - eu nu am pus pentru ca am uitat sa cumpar, dar asa era planul)
Se spala frunzele de spanac, se taie daca se doreste sau sunt prea mari. Eu am ales frunze cat mai mici si le-am lasat intregi.
Se curata ciupercile, se taie felii si se prajesc cate una intr-o tigaie cu ulei incins. Ele nu ar trebui sa lase zeama deloc.
Se taie usturoiul marunt sau se da prin presa, ceapa se feliaza.

Se amesteca toate ingredientele, se mai adauga sare si ulei de masline dupa gust.

2 noiembrie 2013

Bile cu amaranth, migdale si smochine

Am intarziat putin, dar am reusit intr-un final, dupa o zi lunga sa ma ocup de reteta preparata azi dimineata, la aceeasi ora ca ziua precedenta. De data aceasta este vorba de un desert foarte simplu, ce contine doar 4 ingrediente, toate fiind foarte bogate in calciu. Iata rezultatul:


Ingrediente:

  • 1/2 cana de amaranth (se gaseste la magazinele naturiste)
  • 1 cana de apa
  • 1/2 cana de migdale crude
  • 100g de seminte crude de susan
  • 8 smochine moi
Se pune amaranth-ul la fiert in apa, din momentul in care incepe sa fiarba se lasa la foc mic cam 10-15 minute (am incercat sa ma uit la ceas, dar sincer, nu mai tin minte exact cat timp au fiert). Ideea este ca amaranth-ul a absorbit apa de tot si la gust era inca crocant putin, dar se spargea intre dinti usor. Se mai lasa acoperit cu capac vreo 5 minute, dupa care se descopera, se amesteca si se lasa la racit.

Intre timp am pus migdalele in rasnita de cafea, le-am rasnit bine pana cand am obtinut un fel de faina.
Am taiat smoghinele cubulete mici mici si am pregatit o farfurie in care am pus susanul.

Amaranth-ul fiind racit (eu nu am putut astepta pana s-a racit complet, el era putin caldut, dar a fost bine pana la urma) se amesteca in el faina de migdale si smochinele. Se formeaza bilute care se dau prin susan.

Si gata, totul ar trebui sa dureze maxim 30 de minute. Numai bune pentru un mic dejun sanatos si satios!