8 februarie 2014

Bruschete cu pateu de tofu

După ce le-am încercat prima oară la Bio Fresh (restaurantul nostru vegan din Timișoara), mi-am promis că va trebui să prepar și eu aceste bruschete delicioase și sățioase. Ingredientele sper că au fost ghicite, dacă am ratat unul sau am pus ceva în plus, puteți să mai corectați, dar eu sunt mulțumită de rezultat (cel puțin pentru prima încercare).
Chiflele le-am făcut acasă (la mașina de făcut pâine iar apoi la cuptor), ele durează de fapt cel mai mult, dar se pot folosi orice chifle sau baghete de secară. Restul se face așa de repede, încât aș zice că rețeta este ideală pentru orice mic dejun rapid, dar ce trebuie savurat.

Gata, să îi dăm drumul!

Ingrediente pentru chifle (1kg de aluat):
  • 350ml de apă rece
  • 3 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 1.5 lingurițe de sare
  • 2 căni de făină de secară
  • 2 căni de făină albă
  • 2.5 linguri de zahăr brun
  • 1 linguriță de drojdie uscată
Se pun toate ingredientele în mașina de făcut pâine și se lasă programul de aluat (la mine a durat 1 oră 50 de minute). Când programul e gata, se scoate aluatul din care se face orice forme vreți (rotunde, baghete, etc), se ung cu puțină apă și se presară cu multe multe semințe de in, floarea soarealui etc (eu am luat fiecare chilfă și am introdus-o într-un castron cu semințe de in, astfel încât se se acopere uniform). Se pun la cuptor, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, la 150 de grade, pentru 40 de minute.



Ingrediente pentru pasta de tofu:
  • 1 cutie de tofu simplu de la inedit, care se taie în bucăți și lasă în apă plată la desărat cam 2-3 ore
  • 6-8 roșii uscate
  • 4-5 câței de usturoi
  • 1 mână mică de măsline naturate fără sâmburi
Se pun toate ingredientele în robotul de bucătărie și se formează o pastă fină.

Pentru a asambla bruschetele, se taie chiflele în 2, se prăjesc puțin la toaster sau la grilul de la cuptor, apoi se pune un strat de pateu de tofu peste fiecare jumătate de chiflă și se presară cu roșii proaspete, uscate, măsline.



1 februarie 2014

Clatite cu unt de arahide si gem

Încă nu am m-am apucat de prânz (sau să ne apucăm mai bine zis, prânzul este o treabă de echipă, mai ales în weekend când îți poți face de cap cu o rețetă trăsnită de paste!), așă că m-am gândit că niște clătite ar fi numai bune de un brunch. Înițial am vrut să fac 3 umpluturi diferite, dar, cum îmi era tare lene de atâta muncă, am apelat din nou la ce era mai aproape în dulap: combinația imbatabilă - peanut butter and jelly, adică pe românește unt de arahide și gem. Nu știu dacă ați încercat, dacă nu, fugiți repede la un supermarket, sau la un magazin cu produse sănătoase mai bine, și luați un borcănel cu unt de arahide, fin sau chunky și un borcan cu gem, dacă nu aveți de la mama sau bunica :o) Evident că eu am avut de la mama, am combinat un magiun de prune, fără zahăr cu un gem de vișine, ușor dulce.




Ingrediente pentru (nu știu câte) clătite:
  • 2 căni de făină albă
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță sa sare
  • 1 lingură de zahăr
  • 1/4 cană de ulei de floarea soarelui
  • 2 căni de lapte vegetal
  • apă cât trebuie
Ingrediente pentru umplutură:
  • unt de arahide
  • orice gem/dulceață/magiun preferați
Se face aluatul, amestcând toate ingredientele cu un tel, se mai pune apă pentru a obține consistența dorită (știți voi, așa, după ochi). Se coc clătitele.
Pentru a le umple, se pune peste ele câte un strat subțire de unt de arahide iar apoi un strat subțire de gem/dulceață/magiun.

Salata de vinete cu tahini

Încă o variantă a tradiționalei salate de vinete, versiune vegană, necomplicată, gustoasă și foarte rapidă. Cum de altfel și trebuie să fie o salată de vinete preparată pe timpul iernii, într-o dimineață friguroasă și leneșă. Să îi dăm drumul!


Ingrediente:
  • 500g de vinete (coapte și tocate) congelate, lăsate peste noapte la dezghețat
  • 3 lingurițe de tahini
  • 3-4 căței medii de usturoi (puneți 3 și dacă mai trebuie pe al patrulea)
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • un strop de zeamă de lămâie
  • câteva fire de pătrunjel, tocate
  • sare după gust
Când vinetele sunt decongelate complet, se mai scurg de apă și se amestecă bine cu celelalte ingrediente. Se poate folosi și blenderul dacă vreți o textură mai cremoasă și fină.