23 decembrie 2010

Muffins de Crăciun

Imediat dă Crăciunul peste noi, și nu am apucat să îi dedic niște muffins speciale, pentru această ocazie foarte specială. Combinația de portocale și scorțișoară trezește nostalgia Crăcinurilor din copilărie în noi toți, iar împreună cu aroma piperată de ghimbir rezultă o simfonie de miresme și gusturi menite să ne încânte toate simțurile în zilele friguroase de iarnă (și nu numai).

Dar gata cu poezia! :P

Timp de preparare: 40 de minute.

Ingrediente pentru 12 muffins:
  • 1 cană făină albă
  • 1 cană făină integrală
  • 1 1/3 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1/4 linguriță sare
  • 2 lingurițe scorțișoară
  • 3/4 cană zahăr brun
  • 1/3 cană ulei de floarea soarelui
  • 1 1/3 cană lapte de migdale, orez sau soia
  • 1/2 cană ghimbir confiat tăiat mărunt
  • 1/2 cană fructe uscate (eu am folosit smochine și caise)
  • coaja rasă de la 2 portocale medii
  • 1 portocală pentru decorat
  • 2 linguri zahăr
  • 1/3 cană apă
Se combină într-un bol: făina albă, făina integrală, sarea, scorțișoara și bicarbonatul de sodiu.
Separat, se combină: ghimbirul confiat, fructele uscate, uleiul, zahărul, laptele de migdale și coaja rasă de la 2 portocale.

Se amestecă ingredientele solide cu cele lichide. Se pune aluatul înt-o tavă cu 12 forme de muffins și se lasă la cuptor, la foc mediu timp de 25 de minute (se verifică după 20 de minute daca sunt deja coapte).

Între timp se feliază o portocală subțire și se pune într-un vas cu puțin zahăr și puțină apă. Se lasă la fiert până ce toată apa se evaporă. Se așează feliile de portocale astfel obținute peste muffins.

20 decembrie 2010

Bile de morcovi

Această rețetă a pornit de la faimoasa "halava" de morcovi, originară din bucătăria indiană, dar a suferit niște shimbări personale. Acum câteva zile am mâncat halava de morcovi la Radha Cuisine, noul restaurant vegetarian-indian deschis în Timișoara (care iși va deschide oficial porțile la începutul anului viitor, chiar în luna ianuarie :o) ), și am simțit instantaneu dorința de a o încerca și eu, dar sub forme de biluțe. Rețeta originală poate să conțină diferite condimente și ingrediente alături de morcovi, dar eu am ales stafidele, ghimbirul și scorțișoara. O idee foarte buna sunt și nucile prăjite, dar mi-a fost cam frica să nu se lege compoziția, în cazul bilelor. Dar daca optați să faceți doar o budincă de morcovi, atunci nucile prăjite sunt opțiunea cea mai bună :o)

Dar să trecem la rețetă.

Timp de preparare: 1 oră.

Ingrediente pentru aproximativ 20 de bile:
  • 500g morcovi dați pe răzătoare sau mărunțiți în robotul de bucătărie
  • 3/4 cană zahăr brun
  • 1 1/2 linguri ghimbir proaspăt, ras
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 1 1/2 - 2 căni lapte de migdale
  • 1/2 cană stafide
  • 1/2 cană nuci prăjite și munțite (opțional)
  • 2 linguri semințe de in măcinate (pentru bile)
  • 3 linguri ulei de cocos
  • 100g cocos
Se călesc cateva minute morcovii în ulei de cocos. Se adaugă morcovii, laptele de migdale, zahărul, ghimbirul, scorțișoara, stafidele, nucile și/sau semințele de in. Se pune un capac peste oală și se lasă la fiert 30 de minute. Se verifică din cand în cand, amestecand, și adaugând eventual puțină apă sau lapte de migdale. Compoziția este gata dacă devine o pastă cât de cât omogenă și lipicioasă.

Se lasă la racit și se formează bile care se dau prin fulgi de cocos, sau se manancă sub forma de budincă.

6 decembrie 2010

Tartă de mere

O altă versiune a tartei simple din rețeta anterioară. Totul pare să se potrivească perfect la aceasta tartă, parcă banalul blat pe baza de fulgi ovăz strigă din tot sufletul după mere. Așa că i-am îndeplinit această ultimă dorință, înainte de a înfuleca fiecare bucățică moale și aromată! :o)

O tartă atât de simplă și rapidă, doar câteva ingrediente și un rezultat delicios.

Timp de preparare (include și perioada din cuptor): 30 de minute

Ingrediente pentru o tartă (într-un vas rotunt mai mare):
  • 2 căni fulgi de ovăz
  • 3 căni pline de suc de mere
  • 1/2 cană stafide aurii
  • 1/2 cană nuci prajite și mărunțite (opțional)
  • 2 lingurițe scortișoară
  • 1 linguriță ghimbir măcinat (praf din plic) sau 1 lingură mare de ghimbir proaspăt, ras
  • 3-4 mere medii, curațate și feliate
Se amestecă toate ingredientele, în afară de mere. Consistența aluatului este foarte moale, chiar lichidă; fulgii de ovăz vor absorbi tot sucul de mere, și tarta va crește în volum. Din acest motiv este nevoie de un vas mai mare în care să se coacă după voia inimii :o)

Se toarnă într-un vas rotund, termorezistent. Se așează frumos merele și se pune tarta la cuptor, pentru vreo 20 de minute, la foc mediu.

Se servește rece.

5 decembrie 2010

Tarta de banane

Aceasta reteta a pornit de la tarta cu piersici din cartea de bucate a centrului Herghelia. Mi s-a parut ideea de a folosi fulgi de ovaz atat de geniala si simpla, incat a trebuit neaparat sa o incerc! Dar cum nu mai e sezonul piersicilor, am folosit banane. Reteta din carte folosea 4 cani de must de mere, dar cum am schimbat deja fructele originale, s-a schimbat si sucul. De asemenea 3 cani mi s-au parut suficiente, dar se mai poate experimenta cu aceste cantitati.

Ingrediente pentru o tarta:
  • 2 cani fulgi de ovaz
  • 3 cani suc de pere
  • 1/2 cana stafide aurii
  • 4-5 banane
  • 2 lingurite scortisoara
  • 1 plic vanilie (adevarata) - eu foloses Finesse de la Dr Oetker
  • zahar brut
Se amesteca fulgii de ovaz cu sucul de pere, cu scortisoara, vanilia si stafidele. Se toarna intr-o tava rotunda pentru tarte. Se taie bananele si se aranjeaza pe tarta si in final, se presara niste zahar brut peste banane (acesta se va carameliza in cuptor).

Se pune tava in cuptor pentru 15-20 de minute, la foc mediu.

Se serveste rece.

Pateu de mazare galbena

Ingrediente pentru 2 portii:
  • 2 cani mazare galbena
  • 3 catei de usturoi
  • 1 lngutita boia
  • fulgi de chili sau 1 ardei iute
  • 2 linguri ulei de masline
  • sare, piper
  • cateva linguri de apa
Se lasa mazarea in apa rece cateva ore. Se fierbe pana ce e moale si se lasa la racit.
Se zdrobeste, se adauga usturoiul taiat marunt, uleiul de masline, boiaia, ardeiul iute, sare si piper dupa gust. Daca pateul iese prea gros, se mai adauga apa.

3 decembrie 2010

Ceva bun in Timisoara


Iar a trecut o gramada de timp de la ultima postare.. Ce as putea zice decat ca am fost ocupata cu multe alte lucruri (unii le-ar zice nimicuri sau rutina zilnica), dar si cu altele mai interesante, cum ar fi marea bucuria pe care am simtit-o la auzul vestii ca in curand se va deschide unul din putinele restaurante vegetariane din Timisoara! (de fapt, al doilea)

Cine, unde, cand, cum?

Cine? Firma Radha-Damodara, care deja ne incanta de multi ani cu multe produse de patiserie 100% naturale, fara conservanti sau aditivi, sanatoase si gustoase, se reprofileaza si vine in salvarea populatiei vegetariene, si nu numai, din Timisoara :o)

Unde? Restaurantul se va deschide in zona Piata Unirii, pe strada Emanoil Ungureanu, langa libraria Noi 2.

Cand? Speram ca deja in luna decembrie vom putea gusta din multele bunatati.

Cum? Deja se pot face comenzi la produsele de patiserie prin intermediul datelor de contact afisate pe site, sau le puteti gasi deja in unele magazine din Timisoara. Restaurantul ne va primi cu bratele deschise pentru a savura mancarea la fata locului, sau, din cate am inteles eu, va oferi in viitor si servicii de catering.

31 octombrie 2010

Castane coapte

Un singur ingredient, rezultat garantat! Nu ratati toamna aceasta castanele! :o)

Se iau castane si o tava tapetata cu folie de aluminiu. Se spala castanele, se cresteaza si se pun in tava, tava in cuptor si cuptorul la foc mediu. Ar trebui sa fie gata cam in 30-40 de minute, sau cand se desfac usor de coaja si sunt moi in interior.

Muffins cu dovleac

Azi e Halloween, momentul perfect pentru a scormoni in maruntaiele unui dovleac rotund si portocaliu si a mesteri o lampa smechera si infricosatoare. Dar cum nu prea am unde a-mi expune frumusetea de opera de arta, m-am gandit ca urmatorul lucru cel mai bun ar fi sa confectionez altceva dintr-un dovleac: ce altceva decat muffins? Devine plictisitor.. Adevarul este ca se fac asa de repede, mai repede ca orice alta prajitura, si nu stiu daca are rost toata treaba complicata cu foile, cu crescutul, cu grazura, cu frisca, cu vai doamne se va arde!, sau vai doamne se taie crema! etc etc. Gata! Acesta e secretul obsesiei de muffins, sunt prea lenesa pentru a face altceva :o)

Si iata ce a iesit:

Ingrediente pentru 12 muffins:
  • 2 cani faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 2-3 lingurite scortisoara
  • 1/2 lingurita nucsoara
  • 1/2 lingurita sare
  • 1/2 cana stafide
  • 2 lingurite ghimbir praf sau 1 lingura ghimbir proaspat, ras (se mai poate experimenta cu cantitatea de ghimbir)
  • 1 cana dovleac ras (cana e umpluta apasand bine dovleacul)
  • 1/2 cana zahar
  • 1/3 cana ulei de floarea soarelui
  • 200ml suc de mere
  • fulgi de migdale pentru ornat
Se combina: faina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea, scortisoara, nucsoara, ghimbirul praf (daca e proaspat se pune impreuna cu ingredienele lichide) si stafidele.
Separat se amesteca: dovleacul, zaharul, uleiul, sucul de mere, si ghimbirul proaspat.

Se combina continutul celor doua castroane. Se pune aluatul in forme de muffins, se presara cu fulgi de migdale, nuci maruntite sau altceva.. Se pune tava la cuptor, la foc mic-mediu, timp de aproximativ 25 de minute.

Sunt mai bune reci. Happy Halloween! :o)

8 octombrie 2010

Orez cu legume la cuptor

Ingrediente pentru 3-4 persoane:
  • 1 cana de orez integral
  • 1 dovlecel mediu
  • 1 vanata medie
  • 1 ardei rosu si 1 galben
  • 250g de ciuperci proaspete
  • 4 rosii
  • cimbru, oregano
  • sare si siper
  • ulei de masline
Se taie vanata si dovlecelul cuburi. Se feliaza ardeii si ciupercile. Se pun acestea impreuna cu orezul intr-un vas termorezistent cu capac. Se adauga cimbru, sare piper si ulei de masline. Se amesteca. Deasupra se pun rosiile feliate si se presara oregano.

Se pune capacul si se lasa la cuptor timp de 45 minute - 1 ora. Se verifica din cand in cand sa fie fiert orezul. Daca acesta nu a fiert si nici nu mai este apa in care sa fiarba (apa vine exclusiv din legume), se mai adauga bulion sau apa.
Cand orezul a fiert, se ia capacul si se mai lasa 10 minute, pana ce rosiile sunt rumenite.

7 octombrie 2010

Tulsi, planta sacra a Indiei

Daca simtiti nevoia de a bea cafea, ceai negru, verde, sau orice altceva ce va ajuta sa treceti prin zi cu mai multa energie, poate ar trebui sa stiti ca sunt alternative mai sanatoare cafelutei de dimineata sau de dupa masa. De asemenea aceste plante intaresc sistemul imunitar si rezistenta la stres a organismului! Deci nu ar trebui trecute cu vederea!

Plantuta minune despre care este vorba se numeste tulsi, sau busuioc Indian, sau busuioc sacru, si se foloseste de milenii in India. Aceasta are urmatoarele beneficii:

  • intareste sistemul respirator
  • ajuta la imbunatatirea vederii
  • contine multi antioxidanti
  • alina durerile si iritatiile usoare
  • are un efect calmant si alunga stresul
  • imbunatateste sistemul imunitar
  • ajuta la mentinerea unui metabolism sanatos
  • ajuta la mentinerea satatatii sistemului digestiv
  • mentine nivelul normal al glicemiei
  • ajuta la mentinerea sanatatii sistemului osos
  • ajuta la mentinerea nivelului normal al colesterolului
Tulsi este cunoscuta in India de peste 5000 de ani pentru beneficiile sale extraordinare asupra sanatatii. Este numita "sacra", sau "busuioc sacru" si este are un loc central in sistemul ayurvedic. Timp de milenii, planta a fost inclusa in ritualuri religioase, in acest fel fiind consumata pentru beneficiile sale in temple sau acasa. In ziua de azi, tulsi este in continuare considedata o planta sacra, ea fiind o parte importanta a gospodariei, fiind crescuta in mod obisnuit in ghivece, in casa sau in gradina.

Cum o gasim in Romania? Ea poate fi achizitionata sub forma de ceai de la magazinele naturiste.

5 octombrie 2010

Un film ce merita vazut



Sau poate ca nu.. E deja a doua oara cand am incercat sa ma uit la film, si tot in acelasi punct (nici nu vreau sa ma gandesc la el) am cedat (nervos). Filmul nu este pentru persoane cu stomacul mai sensibil. Imaginile sunt socante, scenele prezentate sunt foarte violente si creeaza cosmaruri.

Poate persoanele inconstiente de soarta animalelor din jurul nostru si de provenienta snitelului de la masa de pranz ar trebui sa fie obligate sa il vizioneze, dar restul?
Inteleg ca omenirea ar trebui trezita la realitate si facuta sa constientizere lumea in care traiesc si faptul ca profita din plin de existenta unor fiinte mai putin dotate ca ele (din punctul de vedere al ratiunii), si acest lucru este cel mai eficient realizat printr-o campanie care prezinta scene cat mai violente, care sa rascoleasca in profunzime orice intelegere umana despre felul in care tratam animalele. Sunt sigura ca filmul a avut mare trecere, ca a schimbat viata multor oameni si a ridicat multe semne de intrebare si de exclamare! Asa ar fi trebuit sa si fie. Ar trebui sa ne indreptam spre o lume mai "umana", in care invatam sa tratam toate vietatile planetei la fel, sa le aratam respectul nostru, si nu sa exploatam in mod nerusinat. Dar nu cred ca omenirea a evoluat atat de mult, inca mai exista societati care prezinta violenta una impotriva ceileilalte, inca mai exista tari care expoateaza orbeste alte popoare, distrugandu-le orice sansa la o viata si o economie mai buna, lasandu-le in intuneric, in mizerie si in nestiinta. Inca mai exista oameni in aceeasi tara care profita miseleste de masele "proaste" care zoresc si care le asigura un nivel de trai de neimaginat, inca se fura de la frati, inca se mai violeaza surori, inca se mai ucid parinti.
Abia cand vom realiza de la sine, fara sa fim fortati sau pedepsiti prin legi ca toti oamenii au dreptul sa fie respectati si tratati asa cum am vrea sa fim noi la randul nostru tratati, nu cred ca ne vom putea opri din atrocitatile asupra animalelor. Este un pas prea indepartat in evolutia umana, ca specie. Este trist, dar adevarat.

Iar persoanele care deja gandesc altfel, care inteleg ca oamenii, dar si animalele, trebuie tratati si tratate cu respect, nu sunt admirati, ci dispretuiti. Nu sunt considerati puternici si intelepti, ci slabi si prosti. Omul modern, omul capitalist, este un animal mai mult salbatic decat domestic, care a invatat in cateva decenii ca cel mai de pret lucru in viata este avutia, ca cel mai eficient mod de a face rost de bani este sa fie nemilos, sa treaca peste cadavre daca e necesar, sa exploateze fiintele care au avut mai putin noroc ca ele si care s-au nascut la momentul nepotrivit in locul nepotrivit. Acest animal este varful evulutiei, este stapanul planetei si perfect adaptat lumii in care traieste. De ce ar renunta el la putere? De ce ar face un pas inapoi in evolutie prin a trata uman alte fiinte? Nu o va face, cel putin nu in urmatorele sute de ani.

Viitorul arata trist.

4 octombrie 2010

Muffins cu mere

Ingrediente pentru 12 muffins mari:
  • 2 cani faina alba
  • 1 cana fulgi de ovaz
  • 1 lingurita scortisoara macinata
  • 1-2 lingurite ienibahar macinat
  • 1 lingura praf de copt
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1/2 cana stafide
  • 1 cana mere rase
  • 1/2 cana ulei
  • 3/4 cana zahar brun
  • 1 cana lapte de soia (sau de migdale)
  • fulgi de migdale pentru ornat
Se amesteca: faina, fulgii de ovaz, praful de copt, bicarbonatul, scortisoara, ienibaharul si stafidele.
Separat se amesteca: merele rase, uleiul, zaharul si laptele de soia sau de migdale. Se toarna peste vasul cu ingrediente solide.

Se pun aluatul intr-o tava cu 12 forme de muffins si se lasa la cuptor, la foc mic-mediu, timp de 25 de minute.

Tagliatelle din alge cu sos de rosii

Am revenit! In sfarsit! Nu prea am avut timp de nimic in ultima vreme :o( Trist... Nici macar de gasit si incercat retete noi. (Cred ca aici trebuie mentionat sa nu aveti absoluta incredere in retetele de pe blog pentru ca toate sunt experimentale si facute pentru prima data, ca altfel devine plictisitor sa tot mancam acelasi lucru, nu? :P)

Voi posta o reteta (nerusinat de) simpla. Ce poate fi mai simplu decat paste cu sos de rosii?
Am cumparat de la un targ de produse bio aceste minunate tagliatelle de alge, care sunt asa bune ca se pot manca si goale! Dar nu e cazul.. Am facut un sos banal de rosii (din conserva, pentru ca e gata vara! :o( .. asta e cea mai trista veste pentru un junkie de legume! Dumnezeu stie cum voi trece prin iarna asta..)

Sa revenim la reteta (scuze pentru poza nereusita si blitzuita :P). Ingrediente pentru 2 portii:
  • 250g tagliatelle de alge (sau de orice alt tip)
  • 1 conserva de 800g de rosii
  • 1 ceapa maricica
  • 1 ardei
  • 1 morcov
  • 2 conserve (normale) de ciuperci, sau si mai bine: ciuperci proaspete (cate vreti)
  • busuioc
  • sare, piper, si secretul: un minunat mix picant de legume cumparat de la Enigma (cred ca se gasesc mixuri din astea in orice magazin cu produse bio)
Sos clasic: se taie ceapa, ardeiul si morcovul. Se pun la calit. Se arunca peste ele ciupercile si sosul de rosii. Se pune sare, piper, mix de legume, dupa gust, iar la sfarsit busuiocul.

Pastele se fierb conform instructiunilor de pe ambalaj.

8 septembrie 2010

Super-alimentele - Partea 1: Super-alimentele verzi

Ce sunt super-alimentele? Conform definitiei, super-alimentele sunt o categorie aparte de hrana, gasita in natura, ce contin o cantitate mica de calorii si sunt pline de nutrienti. Sunt surse superioare de antioxidanti si nutrienti esentiali (de care are nevoie organismul nostru, dar pe care nu le poate sintetiza singur). Daca deja consumam o dieta predominant cruda, multe legume si fructe, poate ne intrebam de calitatea acestora, din moment ce au fost crescute in soluri saracite de nutrienti si minerale. Nu putem sti sigur ce mancam. De aceea super-alimentele sunt alegerea cea mai inteligenta.

Super-alimente verzi

Super-alimentele din aceasta categorie au cea mai mare concentratie de nutrienti usor digerabili, componente care ard grasimile, vitamine si minerale. Ele contin o gama larga de substante benefice, incluzand proteine, foto-chimicale si bacterii sanatoase care ne ajuta sa avem tesuturi mai curate, imbunatatesc functiile digestive si ne protejeaza de boli.

Super-alimentele verzi sunt foarte bogate in clorofila - aceasta are o structura moleculara asemanatoare sangelui, studii aratand ca ajuta la cresterea productiei de hemoglobina. O cantitate mai mare de hemoglobina in sange inseamna un sange mai bogat in oxigen, primul si cel mai important factor pentru sanatatea celulelor din organism.
  • Graul incoltit - nu contine gluten, are efect alcalin si ajuta la mentinerea unei bune calitati a sangelui. Normalizeaza functiile glandei tiroide pentru a stimula metabolismul , imbunatateste digestia si favorizeaza scaderea in greutate, are un continut ridicat de enzime si un efect detoxifiant.
  • Orzul incoltit - are de 11 ori mai mult calciu decat laptele de vaca, de 5 ori mai mult fier decat spanacul si de 7 ori mai multa vitamina C decat portocalele. Contine cantitati semnificative de vitamina B12 si are efecte anti-virale.
  • Algele salbatice albastre-verzi - algele au fost prima forma de viata pe Pamant. Algele salbatice albastre-verzi sunt un fito-plancton care contine fiecare nutrient: sunt in proportie de 60% proteine, avand mai multi amino-acizi completi decat orice tip de carne, contin o sursa excelenta de beta-caroten, vitamine B si clorofila. Ajuta la imbunatatirea functiilor cereblare si a memoriei si la intarirea sistemului imunitar.
  • Spirulina - este o micro-alga cultivata, fiind consumata de mii de ani de indigenii din Africa si Mexic. Este una dintre cele mai bune surse de proteina cunoscuta pe Pamant (70% proteine complete, spre deosebire de friptura, care contine doar 25% proteine). Studiile arata ca spirulina ajuta la mentinerea unui nivel adecvat al glicemiei, poate fi folosita in cure de slabire si ca supliment alimentar.
  • Clorella - este o alga de apa dulce, si la fel ca surorile sale alge, este o sursa de proteine complete, de asemenea contine toate vitaminele B, vitamina C si E si multe minerale. Intareste sistemul imunitar, reduce colesterolul si previne arteroscleroza.
  • Legumele verzi si zarzavaturile - cu toate ca sunt la indemana oricui, mai ales vara, multa lume nu consuma cantitati adecvate. Studiile arata in continuare ca persoanele a caror dieta include multe legume verzi si zarzavaturi prezinta un risc scazut de a avea cancer sau boli cardiovasculare. Acestea, in stare cruda, contin doze mari de clorifila, proteine usor difgerabile, enzime si o gama larga de vitamine si minerale, ajutand la purificarea sangelui, tonifierea creierului si a sistemului imunitar si detoxifierea ficatului. Incercati urmatoarele legume: spanac, tulpina de papadie, patrunjel, salata verde, broccoli, mustar, varza, cicoare, etc.
Urmeaza in Partea 2: Super-fructele si super-nucile.


Sursa: http://www.foodmatters.tv/Health_Resources

5 septembrie 2010

Esti ceea ce mananci!



Nu stiu daca ati vazut acest film sau nu, eu abia acum cateva zile l-am descoperit, dar va recomand sa va uitati el. Este tot ceea ce stiam sau banuiam, plus multe alte lucruri nestiute si ascunse de noi. Este genul de film care poate convinge, sau cel putin deschide ochii persoanelor sceptice sau neconvinse de puterea unei diete sanatoase si de intoxicarea societatii noastre de boli care se pot evita foarte usor prin schimbatul stilului de viata, de medicamente care ne fac dependenti, de toxine, de mancare ce numai mancare nu mai e (fast food si alte junk-uri), de medici care nu au idee pe ce planeta traiesc si care refuza sa fie la curent cu noutatile din domeniu, prefarand un ev mediu obscur in care pacientii se duc cuminti si muti si asculta cu sfintenie orice le spune vraciul (da, am o parere foarte "buna" despre medici!), de spitale din care iesi mai bolnav si subnutrit decat intri (va amintiti de micul dejun din spital? paine cu unt si gem si un ceai patetic? sa nu mai vorbim de pranz sau cina..), de rata de supravietuire a bolnavilor de cancer, de ucigasul numarul 1: bolile de inima (care se pot evita printr-un stil de viata sanatos!), de faptul ca 80-90% din oamenii care se interneaza in spitale au boli cauzate de o dieta necorespunzatoare si care vor fi in continuare indopati cu medicamente in loc sa fie educati sa isi schimbe dieta, de faptul ca medicina "moderna" tratateaza efectele si nu cauza!, de mancarea gatita, de legumele noastre pline de chimicale, de gunoaiele pe care le gasim in magazine si aranjate frumos la categoria "mancare" (cum se spune, garbage in, garbage out si you are what you eat), si multe altele..

Care este concluzia? Nu va lasati pe mana sistemului medical, ocupati-va singuri de sanatatea vostra, mancati sanatos si fiti informati! Poate va sosi si ziua in care, fiind bolnavi, ne vom interna in spital, vom face o cura de dezintoxicare si vom iesi ca noi. Dar cum spune si filmul, o dieta sanatoasa nu aduce bani, dar medicamentele da.. Inainte de a ma lasa dusa de val din nou (caci gandul ca sistemul de sanatate este doar o mare afacere si ca industria de medicamente valoreaza mai mult decat sanatatea, sau mai bine zis viata, populatiei si cine stie cate secole vor mai trece pana cand omenirea va putea renunta la aceasta sete diabolica de bani si va pune viata pe primul loc! Da, m-am lasat dusa de val, categoric..), cum ziceam, fiti informati, fiti pregatiti sa va certati cu medicul vostru, mancati multe leguma si fructe, mancati crud, mancati bine, faceti sport. Ma rog, toate lumea stie deja asta, nu are rost sa o mai spun si eu ..

Ce sa mai zic... pofta buna!

Budinca rapida de orice

Am facut aceasta budinca (variatii, cu diferite ingrediente) aproape in fiecare seara a acestei saptamani. Este foarte rapida, si se poate manca seara sau dimineata. Daca doriti o gustare numai buna dupa o sesiune obositoare la fitness sau la sala, va recomand sa o faceti cu hrisca sau quinoa. Ambele sunt proteine complete, fierb fabulos de repede si sunt incredibil de gustoase! Pentru micul dejun as recomanda mei, orez integral sau grau integral (sau alte cereale de acelasi fel, dar sa nu uitam sa fie integrale!). Contin multe fibre, exact ceea ce ne trebuie pentru a incepe ziua. Ideea de baza este sa alegem acele cereale care fierb repede, daca aveti alte idei, va recomand sa experimentati! :o)

Ingrediente pentru doua portii:
  • 1 cana de hrisca sau quinoa sau
  • 1 cana mei sau
  • 1 cana orez integral pe care l-am pus in apa cu vreo 2 ore inainte sau
  • 1 cana grau integral pe care l-am lasat in apa peste noapte
  • fructe uscate, orice va trece prin cap: stafide, curmale, caise, smochine, prune etc
  • nuci: migdale, caju, nuci traditionale etc
  • 2 cani lapte de soia
  • fructe proaspete ca banane, piersici etc (optional)
Daca folosim hrisca sau quinoa, ele fierb foarte repede (10-15 minute). Cititi timpii de fierbere de pe ambalaj.
Meiul fierbe de asemenea foarte repede, cam tot in 10 minute.
Orezul trebuie pus in apa cu vreo 2 ore inainte de a-l fierbe, apoi va fierbe tot foarte repede (15 minute).
Graul trebuie lasat peste noapte in apa, el va fierbe putin mai greu, va recomand sa cititi intructiunile de pa ambalaj.

Dupa ce au fiert granele noastre preferate, le lasam la scurs si pe amestecam cu lapte de soia (rece sau cald). Se adauga, fructele uscate si nucile (sau daca vrem si fructe proaspete).

Chiftele cu ciuperci

Ieri am vrut sa fac ceva mai "traditional", dar tot in stil vegan. Ceva numai bun de ademenit marii mancatori de carne :P si amatori ai bucatariei traditionale romanesti. Asa ca m-am hotarat sa fac niste chiftele, vegane, la cuptor. Da, stiu, am omorat cam tot ce inseamna chiftea in adevaratul sens al cuvantului: un preparat carnos prajit intr-o bogata baie de ulei incins. Ce sa spun, alternativa vegana, mult mai sanatoasa, l-a putut convinge pe unul dintre marii iubitori de chiftele clasice, asa ca aici e reteta pe care am luat-o din minunate cartea de bucate a Centrului Lifestyle Herghelia (pe care o recomand tuturor!):

Ingrediente pentru vreo 14 chiftele:
  • 3-4 cani ciuperci taiete felii
  • 2 cani cartofi dati pe razatoare
  • 2 felii de paine pusa in apa
  • 2 linguri seminte de in zdrobite
  • 3 catei de usturoi
  • 2 linguri patrunjel tocat
  • sare, piper
Se pun ciupercile intr-un vas cu putin ulei si se lasa la calit. Vor lasa foarte multa apa. Peste cateva minute se iau de pe foc si pun la scurs. Trebuie sa rezulte o cana de ciuperci (daca a iesit mai mult, le puteti folosi drept garnitura).

Se pun ciupercile, cartofii, painea stoarsa de apa, semintele de in, usturoiul zdrobit, patrunjelul, sarea si piperul intr-un vas si se amesteca bine. La inceput o sa aveti impresia ca nu se leaga deloc, dar dupa cateva secunde totul se va schimba. Se formeaza chiftele si se pun pe o foaie de copt, intr-o tava. Se pun la cuptor, la foc mediu si le verificam cam dupa 15 minute, intorcandu-le.

Se servesc oricum, cu orice, preferabil calde.

26 august 2010

Vitamina K

Vitamina K este considerata la ora actuala "noua vitamina D", aparand pe zi ce trece alte beneficii ale acesteia. Potrivit cercetatorilor, aproape oricine are carente de vitamina K, la fel cum cei mai multi au carente de vitamina D. Majoritatea oamenilor isi procura din alimente destul pentru a-si mentine o sanatate sanguina normala, dar nu destul pentru a-i feri de multe viitoare boli, cum ar fi:

  • calcificare arteriala, boli cadriovasculare si varice
  • osteporoza
  • cancer de prostata, cancer pulmonar si leucemie
Vitamina K poate fi clasificata dupa cum urmeaza:
  • vitamina K1, gasita in legume verzi, ajunge direct in ficat si ajuta la mentinerea unui sistem circulator sanatos. De asemenea previne calcificarea vaselor de sange si ajuta la retinerea calciului de catre oase si mentinerea unui structuri adecvate a acestora.
  • vitamina K2, produsa de bacterii in intestinul gros, nefiind insa absorbita de catre organism, ajunge direct in vasele de sange, oase si alte tesuturi, altele decat ficatul. Este prezenta in mancaruri fermentate, cum ar fi branzeturile si natto (soia fermentata), aceasta din urma fiind si cea mai bogata sursa de vitamina K2 cunoscuta in prezent.
Pentru a ne asigura ca nu ducem lipsa acestei vitamina esentiale, alimentatia noastra trebuie sa contina:
  • varza
  • spanac
  • broccoli
  • varza de Bruxelles
  • alte verdeturi si legume cu frunze verzi
Cat despre vitamina K2, cea mai buna sursa este natto. Dar cum probabil la noi nu vom gasi prea curand natto, optiunea urmatoare ar fi suplimentele alimentare (nu uitatati sa cititi cu atentie instructiunile de pe ambalaj inainte de le consuma).

24 august 2010

Gomboti cu prune

Cunoscut sub numele de szilvas gomboc, gomboti cu prune sau galuste cu prune, acest preparat sta sub semnul influentelor maghiare din vestul tarii. Mult timp am crezut ca pentru a face aceste delicioase galuste grasune e nevoie de multe oua, altfel aluatul se va desface la fierbere. Dar dupa ce am experimentat de cateva ori cu gnocchi fara oua, am indraznit sa intru si pe teritoriul strabun al gombotilor. Si mare a fost mirarea cand gombotii fara ou au iesit mai buni, mai usori si mai pufosi decat cei cu ou. (Am facut si eu si mama mea doua versiuni in paralel, cu si fara oua, de dragul experientei :o) ).

Asa ca in continuare voi prezenta retata de gomboti vegani cu prune.

Ingrediente pentru vreo 20 de gomboti (nu bag mana in foc ca atati vor iesi):
  • 500g cartofi (nu noi)
  • faina, pregatiti minim 500g
  • sare
  • nucsoara
  • 1 cana zahar
  • 1 cana pesmet
  • ulei de floarea soarelui
  • prune coapte si intregi (sa aveti pregatite cam 20)
  • scortisoara
Se fierb cartofii in coaja, pana ce se sunt moi si sfaramiciosi. Se lasa a racit.

Cand cartofii sunt reci, se pun intr-un vas si se zdrobesc. Se presara 1/2 lingurita nuscoara, 1/2 lingurita sare si incepem sa inglobam faina, cate o lingura, framantand, pana ce aluatul nu este prea lipicios, dar nici tare. El trebuie sa fie inca moale. Daca punem prea multa faina, gombotii vor deveni prea tari.

Se pune la fiert apa intr-o oala mare.

Se intinde aluatul pe o suprata presarata cu multa faina, incercand sa ii dam o forma dreptunghiulara cu o grosime de aproximativ 0.5-0.7cm. In functie de marimea prunelor, taiam bucati patrate in aluat, astfel incat sa se poata infasura cu usurinta o pruna. Presaram in fiecare patrat scortisoara si putin zahar, apoi plasam prunele. Luand in mana cate patrat, se lipesc colturile opuse peste pruna, si se formeaza bile, care se pun pe o suprafata cu faina. Ele trebuie sa fie bine lipite, altfel se desfac la fierbere.

Cand apa fierbe, se pune cate un gombot, cu atentie. Nu se pun prea multi, altfel se vor lipi intre ei. Cand incep sa plutesca, se mai lasa 5 minute, apoi se scot si se pun intr-un vas umplut cu apa rece. Se scot si se lasa la scurs. Se pun alti gomboti la fiert, repetand ciclul.

Se pune putin ulei intr-o oala joasa si se adauga pesmetul. Se prajeste putin, pana ce e auriu. Se ia de pe foc, se adauga zaharul, dupa gust (unii prefera mai dulce, altii nu) si se tavalesc gombotii prin acest pesmet.

Se serversc preferabil calzi.

19 august 2010

Bile raw de secara

Azi am dat peste aceasta retata pe site-ul lui Ani Phyo, care in mod original era pentru cookies si continea fulgi de ovaz, nu de secara. M-a surprins asa de mult numarul redus de ingrediente si simplitatea retetei, incat a trebuit neaparat sa o incerc!

Ingrediente pentru 8 bile:
  • 1 cana fulgi de secara (sau de ovaz, sau orz, sau ce vreti :o) )
  • 1/2 cana curmale fara samburi
  • 1 mana de stafide aurii
  • 1/2 lingurita scortisoara
  • apa
Se pun fulgii de secara si curmalele in robotul de bucatarie si se maruntesc, nu prea tare, cateva secunde. Se adauga apa, treptat, pana cand aluatul e destul de moale pentru a forma bile (mi-a iesit putin lipicios, dar ma gandesc ca fulgii oricum mai absorb din apa, deci mai bine mai umed decat mai uscat!).

Se opreste robotul, se mai verifica consistenta aluatului, se adauga scortisoara si stafidele, si in final, se formeaza bile care se mananca imediat sau se pastreaza intr-un castron cu capac in frigider.

Tabouleh

Aceasta este reteta originala (cel putin asa am gasit-o) a acestei salate traditionale libaneze.

Ingrediente pentru 2 persoane:
  • 2 legaturi patrunjel
  • 3-4 rosii medii
  • 1 ceapa medie
  • 1 mana de frunze de menta
  • 1/2 cana grau bulgur
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • ulei de masline
  • sare, piper
Se pune graul bulgur intr-un vas cu apa si se lasa timp de o ora.

Se taie toate ingredientele marunt si pun intr-un vas. Se adauga graul bulgur scurs de apa, zeama de lamaie, uleiul de masline, sarea, piperul.

3 august 2010

Sezonul pepenilor

E vara, e cald, si nu ne putem gandi decat la ceva racoritor, la lenevitul intr-un hamac, pe o plaja pustie, savurand un pepene zemos si rece. Cum majoritatea dintre noi nu vor ajunge in viitorul apropiat pe o plaja, intr-un hamac, solutia cea mai palpabila este pepenele.
Toti iubim pepenii, mai ales pe cei verzi. Dar stim ca ei prezinta si valori nutrivite?

Pepenii verzi sunt o excelenta sursa de vitamine: vitamina A, care ajuta la mentiunerea unei vederi clare, si este de asemenea un antioxidant, vitamina C, care ajuta la imbunatatirea imunitatii, vindecarea ranilor, sanatatea celulara si dentara, si vitamina B6, care ajuta la buna functionarea a creierului si la transformarea proteinelor in energie.

Se stie ca rosiile sunt o foarte buna sursa de licopen, un antioxidant puternic care ajuta la prevenirea bolilor de inima si a cancerului. Pepenii verzi au insa cel mai mare continut de licopen dintre toate fructele si legumele.

Pepenele verde este o sursa excelenta de potasiu, esential pentru mentinerea bunei functionari a musculaturii si a sistemului nervos, ajuta la mentinerea echilibrului electrolitic si acid-bazic al organismului, si de asemenea scade riscul aparitiei tensiunii arteriale.

Pepenele verde mai contine aminoacizii citrulina si arginina, care ajuta intretinerea arterelor si a altor functii cardio-vasculare.

Dar sa nu uitam ca pepenele mai contine, pe langa multe vitamine si alte substante nutritive, si multa fructoza, care consumata in cantitati mari nu este tocmai sanatoasa. Dar daca tot aveti pofta de "ceva dulce", in loc sa va avantati sa cumparati diferite produse de patiserie, ciocolata sau alte produse procesate si ambalate ce contin mult zahar, mai bine puneti mana si taiati un pepene! :o)

29 iulie 2010

Guacamole varianta originala


Ingrediente pentru o portie mica:
  • 1 avocado bine copt
  • zeama de la 1/2 lime
  • 1/4 - 1/3 legatura patrunjel
  • 1/2 ceapa rosie medie, sau una mica
  • 1/2 rosie medie, sau una mica
  • 1 ardei iute
  • sare, piper dupa gust
  • 1 lingurita apa
Se zdrobeste avocado cu furculita, se adauga celelalte legume, taiate marunt (doar pulpa de la rosii se foloseste), zeama de lime, apa, sare si piper.

Se mananca impreuna cu legume, paine simpla sau prajita, lipii sau ce va mai vine in minte :o)

27 iulie 2010

Salata greceasca

Ingrediente:
  • 2 rosii
  • 1 ardei gras
  • 2 castraveti
  • 1 ceapa mica rosie
  • masline
  • tofu marinat cu chimen (se gaseste in magazine, la raionul bio)
  • ulei de masline
  • un praf de oregano (dupa gust, se poate pune si mai mult)
  • un praf de chimen (dupa gust, se poate pune si mai mult)
  • sare
Se taie legumele cum dorim, si se amesteca impreuna cu celelalte ingrediente.

Chimenul ii da acestei salate o savoare aparte, usor orientala. El trebuie sa fie de buna calitate, cumparat, daca se poate, din magazinele de specialitate.

26 iulie 2010

Ce s-a intamplat cu lumea in care traim?


Am fost din nou intr-un un hipermarket, nu voi spune care pentru ca nu are nici o importanta, asa sunt toate, si mi-a venit ideea sa cumpar un lucru extraordinar de exotic, adus de peste mari si tari, cules de indigeni imbracati in haine primitive din frunze de palmier si vorbind o limba indescifrabila... nuci. Da, nuci banale, nuci romanesti, nuci care iti pica in cap toamna cand treci sub un nuc impovarat de incarcatura sa. Nuci... Oare am gasit nuci? Da, cu greutate, pentru ca nu erau la raionul cu surorile lor nuci, cum ar fi migdale, caju, nuci de Brazilia, arahide, etc. Erau la prafuri de copt, faina, arome chimice in sticlute mici si dragalase. Ma uit la pret, 11 lei 250g. Ma scarpin in cap stupefiata. "Cum, domnule? Migdalele costa cam atat (sau cam atat costau inainte de minunata crestere de tva)? Caju-ul costa cam atat? Cum se poate ca un produs autohton, care creste pe toare gardurile, sa coste cat un produs importat, adus din tari inderpartate??? Cum?" Mi-a perit toata pofta de nuci, de orice fel de nuci.. Si nu mai vorbesc ca nici surorile lor nu statea prea bine, mai ales dupa cresterea de preturi care a avut loc. Preferatele mele migdale crude, pachetul de 500g a suferit o crestere de pret de-a dreptul nesimtita de aproape 50%! Nu mi-a venit sa cred din nou! Dar cine stie, poate eram in magazinul nepotrivit la momentul nepotrivit..

Am continuat primbarea prin magazin. Paine, ce paine sa cumpar? Ma uit la ingrediente, conservanti, amelioratori, coloranti, si alte prostii. Si ma intreb: "Oare daca majoritatea populatiei oricum arunca painea a doua zi si isi cumpara alta proaspata, de ce e nevoia ca ea sa fie plina de aceste substante chimice care ii prelungesc viata pufoasa in interior si cocanta in exterior? Nu e oare absurd!?"

Din pacate nu este singurul lucru absurd din vietile noastre. Totul pare sa se indrepte in zona absurdului. Si aici nu vorbesc doar de politica.. Suntem inconjurati de absurditati atat de crase si de nesimtite incat ni se face de-a dreptul rau.. De ce e nevoie sa fie conservati in masline? De ce sunt pompate si injectate carnurile cu chimicale? De ce sunt pline cereleale pentru micul dejun cu zahar si conservanti? De ce nu sunt fructe si legume autohtone in magazine cand acum e sezonul si pietele sunt pline? De ce nu sunt nuci? De ce au rosiile din supermarket gust de peste? De ce toate ouale din magazin sunt de tip 3, provenite de la gaini crescute in cele mai mizere conditii? De ce are iaurtul termenul de valabilitate de cateva saptamani? De ce nu cumpara nimeni ulei de masline? De ce isi hranesc mamele copiii cu chipsuri si cantitati mari de dulciuri? De ce carucioarele de cumparaturi ale oamenilor sunt pline de salamuri, carnati, carnuri pentru mici si gratar si nici urma de legume sau fructe? De ce la restaurant nu poti comanda nimic sanatos? De ce nu exista restaurante pentru vegetarieni? De ce lumii i-ar fi frica sa le frecventeze? De ce lumii ii este frica sa manance mai putina carne si mai multe legume? De ce populatia Romaniei e in curs de ingrasare, si spitalele pline? De ce romanii arunca gunoi pe jos? De ce suntem atat de nepasatori?

Si am ajuns la principala cauza a absurditatii din vietile noastre: noi. Noi lasam sa ni se intample toate astea pentru nu ne pasa... Supermarketurile sunt pline de alimente nesanatoase pentru ca nu ne pasa ce mancam, de produse cosmetice toxice, pentru ca nu ne pasa cu ce ne ingrijim, spitalele in conditii de mizerie si putrefactie, pentru ca nu ne pasa ca probabil odata ajunsi acolo nu vom mai iesi niciodata. Acesta este adevarul si trebuie sa traim, sau sa murim, cu el! Daca noi nu ne schimbam, nu se va schimba nici lumea in care traim! Daca noi nu ne cerem dreptul la sanatate, la alimente naturale, la produse cosmetice netoxice, la informatie, la conducatori adevarati, nu o va face nimeni!

25 iulie 2010

Principiul "Toxins In, Toxins Out"

Ce se mai intampla zilele astea prin marile magazine, gen supermarketuri, hipermarketuri, magazine cosmetice etc? Da, NIMIC. Si partea trista este ca nu multa lume stie ca ceea ce cumpara, sampon, balsam, gel de dus, pasta de dinti, produse cosmetice de toate felurile, chiar si produse de ingrijire pentru bebelusi, nu sunt chiar sanatoase, ci poate chiar toxice. Suntem ademeniti de reclame colorate, cu oameni sanatosi si tineri care folosesc gelul de dus X cu miros extraordinar de fructe exotice si cu eticheta mare pe care scrie natural, cu ierburi, cu fructe, cu lapte, miere, orez, Dumnezeu mai stie ce... Dar citim cumva si eticheta din spate? Ne uitam ce contine cu adevarat acel produs? Si daca vedem o duzina de chimicale pe care nu le cunoastem, ne pasa, sau ne opreste sa luam acel produs? Adevarul trist este ca, de cele mai multe ori, nu..
Ne intrebam: "Dar ce sa iau? Daca toate sunt asa! Nu am ce sa aleg!" Suntem pentru o clipa indignati, revoltati, povestim poate si prietenilor, dar pana la urma tot la vechile produse "toxice" revenim. Nu avem incotro..

Nu este asa! Putem incerca sa evitam acele produse cosmetice cu atatea chimicale in lista de ingrediente, putem alege sa cumparam produse sanatoase si cu adevarat naturale! Totul depinde de noi, daca noi nu cumparam, poate, marile companii nepasatoare nu vor putea nici sa vanda! Poate ceva se va schimba!

Si veti intreba acum: "Bine, bine! Dar totusi, pana una alta, ce sa cumparam? Pana se trezesc companiile de cosmetice, vor trece poate zeci de ani!" Raspunsul meu este ca deja exista si la noi zeci de magazine de produse naturale, atat pe internet, cat si in orasele in care locuim. Nu trebuie decat sa le acordam o sansa. Stiu ca pot fi mai scumpe, dar ce valoreaza mai mult, pana la urma? Viata si sanatatea noastra, sau cheltuirea unor bani in plus pe care altfel i-am strica pe cine stie ce altceva, poate inutil.

Si ca sa va convingeti poate mai bine, puteti vizualiza filmul de mai jos:

24 iulie 2010

Salata de vinete in stil libanez



Azi a fost o zi innorata, numai buna de aprins aragazul. Asa ca am decis sa ma duc pana in piata si sa iau niste vinete. Le-am spalat, le-am pus pe aragaz si in scurt timp au fost gata coapte, ca la mama acasa :o). Am incercat doua retete: pe cea traditionala (dar in mod evident, fara maioneza) si ce ceva nou, in stil libanez. Cred ca toata lumea stie cum se fata salata de vinete traditionala, dar poate nu si fara maioneza, asa ca o sa scriu si aceasta reteta:

Salata de vinete traditionala vegana (portie mica):
  • 2 vinete coapte
  • 2 catei de usturoi (sau o ceapa rosie mica)
  • ulei de masline
  • sare, piper
Se pun toate ingredientele in robotul de bucatarie.

Salata de vinete in stil libanez (portie mica):
  • 2 vinete coapte
  • 1-2 catei de usturoi (dupa gust)
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • 1/2 lingurita chimen maruntit
  • 3-4 linguri susan
  • ulei de masline
  • sare, piper
Se pune miezul de la vinete si restul ingredientelor in robotul de bucatarie.

23 iulie 2010

Guacamole varianta 1

Ingrediente pentru o portie mica - 1 persoana
  • 1 avocado bine copt, fara pete pe coaja (ea trebuie sa fie verde inchis)
  • 1 ceapa rosie mica
  • 1 catel mare de usturoi
  • ulei de masline
  • zeama de la 1/2 lamaie mica
  • fulgi de ardei iute
  • sare dupa gust
Se taie in doua fructul de avocado, se scoate samburele si se curata de coaja (coaja se desprinde usor cu mana). Se pune intr-un vas mic si se zdrobeste cu furculita. Daca era bine copt, va rezulta o crema fina. Se adauga zeama de lamaie, uleiul de masline, sarea, ceapa taiata marunt, usturoiul taiat marunt, fulgii de ardei iute si sarea dupa gust.

Se serveste cu sau fara paine si cu multe legume :o)

22 iulie 2010

Tagliatelle din dovlecel cu sos de rosii

Ingrediente pentru o portie mare sau doua mici:
  • 1 dovlecel mic spre mediu
  • 4-5 rosii medii, bine coapte
  • 1/2 ceapa rosie, taiata marunt
  • 1 catel de usturoi
  • frunze proaspete de busuioc
  • ulei de masline
  • sare dupa gust
Se curata un dovlecel de coaja, si cu ajutorul peeler-ului de legume, se taie fasii subtiri.

Se taie rosiile in 4 si se scot samburii. Pulpa se pune intr-un robot de bucatarie sau blender, adaugand felii de usturoi, ulei de masline si sare. La sfarsit de adauga ceapa si frunzele de busuioc taiate marunt.

Se pun fasii de dovlecel intr-o farfurie, sosul deasupra si se orneaza cu frunze de busuioc.

2 iulie 2010

Muffins cu visine si ciocolata

Ingrediente pentru 12 muffins:
  • 3 cani faina
  • 2 linguri cacao, cernuta
  • 2 lingurite bicarbonat de sodiu
  • 1/2 cana ulei de floarea soarelui
  • 1 1/4 cana lapte de soia
  • 3/4 cana zahar
  • 2 linguri otet
  • 1 plic vanilie
  • 1 cana visine fara samburi si taiate in doua
  • 1 mana fulgi de ciocolata neagra
  • fulgi de migdale pentru decorat
Se amesteca faina cu praful de cacao cernut si cu bicarbonatul.
Separat se combina uleiul cu laptele de soia, zaharul, otetul si vanilia. Se toarna peste primul amestec.
Cand aluatul este omogen, se adauga fulgii de ciocolata si visinele.
Se pune in forme de muffins si se presara deasupra fulgi de migdale.

Se tin la cuptor, la foc mic spre mediu timp de 40 de minute, verificand din cand in cand daca nu sunt gata.

Se serversc reci.

Update din zilele noastre. Adică ianuarie, 2016. Acum îmi dau seama cât de veche e rețeta asta, care între timp evident că s-a maturizat, s-a simplificat, s-a perfecționat, iar eu habar nu am ce cantități folosesc când îmi fac timp și chef de muffinăreală (de fapt chef am mereu, cu timpul stau mai prost). Ce am observat cu mare tristețe este că am început să gătesc ca bebele, după ochi. Nu folosesc niciodată cântarul de bucătărie, să trăiască measuring cups and spoons! (da, urât din partea mea că folosesc asemenea americanisme, dar e mult mai simplu, ce să îi faci!).
Încerc să fac totuși un efort și să scriu noua rețetă de muffins cu vișine și ciocolată, făcută acum 2 zile ultima dată.


Ia să vedem. Scuzați poza mai puțin profesionistă decât cea din 2010 (eram mai tânără pe vremea aceea, aveam destulă energie să îmi despachetez și împachetez aparatura foto, tot cu trepied, blende, lămpi, și alte prostii care ocupau tot locul din casă. Mai nou folosesc cu nerușinare telefonul :o( Nota 4 pentru mine!).

Ingrediente pentru 12 muffins:

  • 2 1/2 căni de făină albă
  • 4 linguri de cacao cernută
  • 1 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1/4 linguriță de sare
  • 1/2 cană de ulei de floarea soarelui
  • 3/4 cană de zahăr
  • 1 1/4 cană de lapte vegetal
  • 2 plicuri de zahăr vanilat Bourbon
  • 1 ciocolată vegană cu multă cacao (eu am folosit cu 75%) tăiată în bucățele
  • 1 cană de vișine decongelate, scurse de zeamă
Am amestecat cu un tel făina, bicarbontul de sodiu, sarea, cacaua. Separat restul ingredientelor în afară de vișine și ciocolată. Apoi am turnat peste ele primul amestec, omogenizând bine aluatul. Dacă este prea tare și nu se desprinde de pe spatulă, se mai pune puțin lapte. Am observat că cacaua absoarbe foarte mult lichid iar aluatul devine din ce în ce mai tare cu cât se amestecă mai mult. La final se pun ciocolata și vișinele. 
Muffins în tavă, tava la cuptor la 180 de grade pentru 25 de minute, după care suntem cuminți și verificăm dacă s-au copt. Dacă nu, se mai lasă 5 minute.

Se mănâncă tot reci, evident :o)

24 iunie 2010

Salata calda de broccoli si hrisca

Si acum veti intreba: sunt oare si un broccoliholic? Nu chiar, dar aproape.. s-a nimerit sa mai am un broccoli mic in frigider (left over de ieri) si nu stiam ce sa fac rapid cu el. A iesit o salata foarte gustoasa pentru o improvizatie, asa ca iata:

Ingrediente pentru 2 portii mici.. sau una mare, evident:
  • 1 broccoli mic (aveti grija sa alegeti broccoli verde si proaspat)
  • 4 catei de usturoi
  • o ceapa verde
  • fulgi de chilli
  • vreo 2 linguri de susan
  • ulei de masline
  • un "splash" de zeama de lamaie (mai putin de 1/2 lamaie)
  • sare
  • 1/2 cana hrisca (se gaseste la magazinele naturiste si este o proteina completa!)
  • un praf de turmeric (sa nu uitam ca se spune despre turmeric ca este cel mai sanatos condiment din lume!)
  • un varf de chimen
Se pune hrisca la fiert. Fierbe destul de repede, cam in 10-15 minute, dar e bine sa o urmarim si cand se desface e gata! (Asta am invatat de la Crenguta.)

Intre timp se spala broccoli-ul, se taie mai marunt (nu foarte, lasati buchete intacte pentru un aspect mai placut). Se pune la calit in ulei de masline ceapa verde taiata marunt, si dupa cateva secunde se pune si usturoiul, taiat tot marunt. Se arunca imediat broccoli-ul, susanul, un praf de fulgi de chilli, un strop de lamaie si sare, dupa gust.

Cand a fiert hrisca, se scurge, se pune putina sare, un varf de chimen zdrobit si un praf de turmeric (obtinem o hrisca galbena si frumoasa). Alternativa mai gustoasa ar fi sa prajim putin chimenul intreg in ulei (cateva secunde), si apoi sa adaugam turmericul si hrisca.

Se aseaza impreuna intr-0 farfurie, numai bune pentru o cina rapida, gustoasa si nu in ultimul rand, sanatoasa!

Muffins cu caise, mac si portocale

Ingrediente pentru 12 muffins mari:
  • 3 cani faina
  • 3 linguri mac prajit putin (are gust mult mai bun)
  • 2 lingurite bicarbonat de sodiu
  • 1/4 lingurita sare
  • 3/4 cana zahar
  • 1/2 cana suc de portocale
  • 1 cana lapte de soia
  • coaja de la o portocala
  • 2 linguri de otet de mere
  • 1/2 cana ulei de floarea soarelui
  • 1 plic vanilie (Finesse de la Dr Oetker)
  • 6 caise taiate bucati mici
Se amesteca faina cu bicarbonatul, sarea si macul cu telul (in loc de a o cerne).
Separata, se combina zaharul, cu sucul de portocale, laptele de soia, uleiul, otetul, vanilia, coaja de portocala. Se pune peste primul amestec.
La sfarsit se adauga caisele.

Se pune aluatul intr-o tava de muffins (pregatita cu hartii de muffins, cat mai colorate daca gasiti!) si se lasa la cuptor, la foc mediu timp de 20-25 de minute (verificand pe la sfarsit, cum toate cuptoarele sunt diferite).

Se serversc reci, simple sau presarate cu zahar pudra.

P.S.: Da, sunt un muffinoholic! Din fericire sunt o infinitate de combinatii de incercat, chiar si in varianta vegana! :o)

23 iunie 2010

Salata de broccoli

Ingrediente pentru o portie mare sau doua portii mici:
  • 1 broccoli mai marisor
  • zeama de la 1 lamaie
  • 3 catei de usturoi
  • 1 lingurita de chimen
  • 2 lingurite de seminte de coriandru
  • ulei de masline
  • sare
Se taie broccoli-ul marunt. Se zdrobesc semintele de coriandru si cele de chimen intr-un mojar. Se adauga peste broccoli alaturi de usturoiul taiat marunt, zeama de la lamaie, uleiul de masline si sarea (un praf, dupa gust).

Se pune salata intr-un castron cu capac si se lasa la frigider pentru o ora. Se serveste cu rosii (din acelea bune si dulci, nu cu gust de peste!) sau cu ce doriti!

Salata simpla de dovlecel

Ingrediente pentru o portie mare sau doua mici:
  • 1 dovlecel mediu
  • 3 catei de usturoi mari
  • 1/2 legatura de marar
  • 1/2 lamaie
  • ulei de masline
  • sare
Se curata dovlecelul, se scot samburii, daca are, si se taie fasii lungi cu peeler-ul de legume sau se rade mai marunt (cum doreste fiecare). Se amesteca restul de ingrediente: lamaia, uleiul de masline, mararul si ustoriul taiat marunt (fara sare). Se acopera castronul si se pune la frigider pentru o ora.

Dupa o ora se pune si sarea dupa gust si se poate manca!

21 iunie 2010

Solutii naturale anti-tantari

Suntem la picnic, la plaja sau pur si simplu in natura pentru a ne relaxa, iar sansele sunt foarte mari sa nu ne putem bucura de linistea si prospetimea unei zile frumoase de vara din cauza micilor zburatori care ne dau pace. Cred ca toti am simtit asta cand ne-am hotarat sa ne intindem patura intr-o padure, la umbra si la racoare. Si cum piata e plina de remedii anti-tantari sub diferite forme si ambalaje, nu am ezitat sa cumparat un asemenea flacon. Dar poate ar fi trebuit sa ezitam, oarecum nu este prea sanatos nici pentru corpul nostru, asa cum cum nu este nici pentru bietii tantati! :o)

Spray-urile si celelalte produse comerciale de tantari contin substanta numita DEET (Diethyl-meta-toluamide) despre care s-a descoperit ca are o legatura stransa cu probleme neuronale. Dupa utilizari frecvente s-au observat efecte ca: moartea neuronilor sau schimbari de comportament in animalele de laborator supuse testelor. Alte cercetari au tras concluzia, dupa mai mult de 30 de ani de studii, ca folosirea de DEET cauzeaza moartea neuronilor in zonele care controleaza miscarea muschilor, invatarea, memoria sau capacitatea de a ne concentra.

Asa ca data viitoare care va planificati iesirea in natura si sunteti in fata raftului cu spray-uri pentru tantati, mai bine dati o fuga la magazinul naturist din cartier si cereti ceva inofensiv si sanatos!

Natura ne ofera multe remedii la indemana impotriva tantarilor!
  • ulei esential de cintronella
  • ulei de soia - este la fel de eficient ca DEET-ul, in plus hidrateaza pielea si incetineste cresterea parului in zolele in care este aplicat
  • ulei esential de Nepata Cataria, sau in demire populara catusnica sau iarba matelor - s-a aratat ca este de 10 ori mai eficient decat DEET-ul in combaterea tantarilor.
  • extract de seminte de neem, o planta originara din India - este de asemenea mult mai eficient decat DEET-ul.
  • ulei esential de lavanda, miroase bine si este folosit des ca protectia impotriva tantarilor.
  • usturoi - daca este mancat in mod regulat, tine tantarii departe.
Pentru a citi mai multe: http://www.care2.com/greenliving/mosquito-free-naturally.html

8 iunie 2010

Despre angiogeneza, cancer si nutritie

In sfarsit cineva a pus punctul pe i in ceea ce priveste legatura dintre cancer si alte boli moderne si alimentati. Pana acum, cu totii stiam, punand in practica sau nu, ca unele alimente nu sunt recomandate bolnavilor de cancer, sau pur si simplu nu sunt sanatoase tocmai pentru ca sunt asociate cu formarea de tumori: carnea, laptele, adica produsele de origine animala. Multe carti s-au scris pe tema asta, dar pana la urma, cel mai important lucru este CE e bine sa mananci si DE CE, pentru a impiedica formarea tomorilor canceroase. Si raspunul, impreuna cu cel pentru multe alte boli, se afla in filmul de mai jos:


Deci raspunsul stiintific este: sa consumam produse alimentare care inhiba angiogeneza, adica formarea de vase noi de sange care hranesc tumorile canceroase, dar si tesutul adipos in cazul persoanelor obeze.

Pentru cei ce nu pot sa urmareasca filmul de mai sus, voi face un scurt rezumat.

Corpul nostru are capacitatea de a regula procesul de angiogeneza, adica de vase de sange de care are nevoie la un moment dat. Dar in cazul unor boli, acest proces natural devine defect, corpul nostru fiind incapabil sa isi retraga vasele de sange aflate in exces, sau sa creeze vase noi de sange, pana la nivelul de normalitate.

Bolile care rezulta din insuficienta angiogenezei (prea putine vase de sange) sunt:
  • rani cronice care nu se vindeca
  • boli de inima
  • atacri cerebrale
  • neuropatie
Angioneza excesiva (prea multe vase de sange) avantajeaza urmatoarele boli:
  • cancer
  • orbire
  • artrita
  • endometrioza
  • scleroza multipla
Se pare ca peste 70 de boli majore, care afecteaza milioane de oameni din intreaga lume si care superficial apar ca fiind complet diferite unele de altele, impart aceeasi caracteristica: angiogeneza. Prin urmare controland angiogeneza, se poate controla si boala respectiva.

Un factor important, daca nu chiar esential, in controlul angiogenezei si al multor boli corelate cu aceasta, in special cancerul, este dieta.

In ceea ce priveste cancerul, in faza inciepienta, celulele canceroase nu pot sa creasca si sa formeze tumori fara o cantitate suficienta de vase capilare care sa le hraneasca cu oxigen si sange bogat in nutrienti. Majoritatea oamenilor poarta in corpul lor tumori canceroase microscopice, dar nu toate lumea va avea cancer. Acest lucru se intampla datorita capacitatii organismului nostru de a echilibra in continuu procesul de angiogeneza, prin impiedicarea vaselor de sange capilare de a hrani aceste celule canceroase. Problemele apar doar atunci cand celulele canceroase reusesc sa se aprovizioneze cu destul sange pentru a forma tumori maligne.
Exista la ora actuala tratamente impotriva cancerului care se bazeaza pe medicamente anti-angiogenice. Dar cheia este prevenirea fromarii bolii, nu tratarea acesteia abia cand a fost depistata si cand, de multe ori, poate fi prea tarziu.

Obezitatea, precum cancerul, este de asemenea dependent de angiogeneza. Celulele adipose cresc cand vasele de sange care le alimenteaza cresc de asemenea. Prin urmare, o dieta anticancer este in acelasi timp si o dieta care previne obezitatatea.

In natura sa gasesc o multitudine de alimente care previn angiogeneza in mod natural. Consumand aceste produse anti-angiogenice, ne crestem automat capacitatea organismului de a se apara si de a impiedica vasele de sange in a aproviziona celulele canceroase si a tumorile microscopice care exista in corpul nostru tot timpul. Se stie ca cel putin 30-35% din cazurile de cancer sunt datorate unei alimentatii nesanatoase. Acest rezultat poate avea un impact esential in impiedicarea aparitiei cancerului in intreaga lume, in special in tarile nedezvoltate.

Aceste alimente anticancerigene fac parte din familia legumelor, fructelor si a condimentelor, si printre multe altele, sunt:
  • ceaiul verde
  • strugurii rosii, vinul rosii
  • nucsoara
  • capsunele, murele, afinele, zmeura, etc
  • citricele
  • merele, ananasul, ciresele
  • varza, anghinarele
  • rosiile
  • ginseng
  • turmericul
  • patrunjelul
  • lavanda
  • usturoiul
  • uleiul de masline, uleiul din seminte de struguri
  • ciocolata neagra
  • dovleacul
Diferite surse alimentare contin diferite substante anti-angiogenice, dar combinand mai multe alimente, rezultatul este unul mult mai potent din punct de vedere nutritiv. Cheia este o alimentatie bazata pe alimente proaspete, neprocesate, organice, colorate si apetisante, si nu obsesia numararii caloriilor si a diferitilor nutritienti. In unele cazuri alimentele sunt mai puternice decat multe medicamente anti-angiogenice (cum ar fi patrunjelul, usturoiul sau strugurii rosii).

Prim urmare, concluzia este ca incet incet stiinta confirma tot ceea ce se banuia despre modalitatea de prevenire a multor boli moderne: o dieta sanatoasa. Mai ales ca este vara si pietele sunt pline de legume si fructe, cred ca a sosit momentul sa mancam corect si in acelasi timp gustos! Daca tot nu credeti in dovezile stiintifice care incep sa rasara din diferite studii, eu va propun sa incercati pe propria voastra piele: cateva saptamani de consumat legume si fructe nu strica, si daca dupa acest timp nu va simtiti mai bine si mai plini de energie, puteti sa negati si sa priviti sceptici toate studiile medicale care va tin departe de felurile voatre preferate de mancare!

4 iunie 2010

Fulgii de drojdie

Cea mai valoroasa decoperire de cand am inceput dieta mea vegana. Fulgii de drojdie au in mod miraculos un gust foarte asemanator cu cel al cascavalului, fiind numiti si parmezanul vegan. Sunt de asemenea folositi ca inlocuitor de ou. Ei reprezinta o drojdie alimentara inactiva, care se poate include aproape in toate retete care ne trec prin cap! :o)

Dar sunt si foarte sanatosi: avand un pachet de fulgi de drojdie in fata (achizitiont pentru suma de 7.2 ron de la un magazin naturist, mai exact de la Enigma), va pot spune ce contin:
  • proteine, sunt una dintre sursele vegetale de proteine complete
  • vitamina B1, B2, B5, B6, B12 (fiind una dintre putinele surse vegetale de vitamina B12)
  • vitamina PP
  • fosfor
  • magneziu
  • zinc
  • fier
Lasand la o parte valorea nutritiva exceptionala a acestui aliment, si gustul e pe masura!

Retete? Pana acum am tot repetat, de cateva saptamani, aproape zilnic, aceeasi reteta, atat de buna mi se pare: salata de conopida cu fulgi de drojdie. Reteta a fost inspirata de aici. Am experimentat, evident cu aceasta reteta delicioasa de care m-am indragostit, folosind ulei de masline, patrunjel sau turmeric.

Ce se mai poate face cu fulgii de drojdie? O sa experimentez in continuare si in curand vor fi si aici, insotite de poze colorate. :o)
Pana atunci, dati un google cu nutritional yeast recipes.

30 mai 2010

Muffins cu praf de roscove si sos de mere

Ingrediente pentru 12 muffins
  • 1 cana faina integrala
  • 1 cana faina alta
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 3 linguri praf de roscove
  • 2 linguri scortisoara
  • 1 plic vanilie
  • 1 lingura otet
  • 300ml apa rece
  • 1/3 cana ulei floarea soarelui
  • 3/4 cana zahar brun
  • 100g stafide
  • 3 mere rase + 1 lingurita scortisoara
Se combina faina integrala cu faina alba, cu bicarbonatul de sodiu, praful de roscove si stafidele.
Separat se amesteca zaharul, uleiul, vanilia. otetul si apa. Se combina cele doua amestecuri.

Se pune aluatul intr-o tava cu 12 forme de muffins in cuptor la foc mediu timp de 20-25 de minute.

In acelasi timp se amesteca merele rase cu scotisoara. Cand muffins-urile sunt reci, se fac sanvisuri cu muffins si sos de mere.

Muffins cu mere si fulgi de ovaz

Ingrediente pentru 12 muffins
  • 1 cana faina
  • 1 cana fulgi de ovaz
  • 2 lingurite scortisoara
  • 2 lingurite praf de copt
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1/4 lingurita sare
  • 1 plic vanilie
  • 100g stafide
  • 4 mere rase
  • 1/3 cana ulei
  • 1/2-3/4 cana zahar brun
Se amesteca toate ingredientele uscate: faina, fulgii de ovaz, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea, stafidele.
Separat, se amesteca celelalte ingrediente: uleiul, zaharu, vanilia si merele rase. Se combina cele doua amestecuri.

Se unge o tava cu 12 forme de muffins, se pune aluatul in tava si tava in cuptor, la foc mediu, timp de 20-25 minute.

Se servers reci.

20 mai 2010

Banala cireasa


Vine luna iunie, luna cireselor rosii si zemoase. Pomii incarcati cu aceste fructe ispititoare ne invita parca sa ne petrecem toata ziua cocotati pe o creanga si infruptandu-ne la nesfarsit.

Ciresele sunt de asemenea niste fructe miraculoase, cu multe proprietati medicale. Pentru inceput, reprezinta o sursa nutritionala de buna calitate si cu un continut foarte mic de calorii. Sunt de asemenea pline de subtante care lupta impotriva infamatiilor si a cancerului. Si cum toate astea nu ar fi de ajuns, s-a demonstrat in studii de laborator ca doi compusi continuti de cirese (cuercitina si acid elagic) incetinesc formarea de tumori si chiar determina autodistrugerea celulelor canceroase, fara vatamarea tesutului sanatos din jur. Ciresele mai au proprietati antivirale si antibacteriene.

Un al compus gasit in cirese, antocianina, este responsabil de scaderea nivelului de acid uric din sange, prin urmare reducand riscul gutei. Se mai crede ca antocianina reduce riscul aparitiei cancerului de colon si ca lucreaza ca un fel de ibuprofen, stopand inflamatiile si durerile. Consumul regulat de cirese poate chiar sa scada riscul de aparitiei diabetului, atacurilor cerebrale si de cord.

In medicinina chineza, ciresele sunt des folosite ca remediu pentru guta, artrita, reumatism si anemie (datorita continutului mare de fier).

Si nu am terminat.. Ciresele sunt pline de antioxidanti comparativ cu alte fructe, contin betacaroten (de 19 ori mai mult decat afinele sau capsunele), vitamina C, potasiu, magneziu, fier, fibre si folati.
Ciresele contin melatonina, care regleaza somnul, previn pierdera memoriei si incetinesc procesul de imbatranire al corpului.
Ce sa mai spunem.. Ciresele ajuta la reducerea greutatii corporale si a colesterolului, prevenind prin urmare probeleme asociate cu bolile de inima.

Acum suntem pregatiti cu informatiile stiintifice necesare pentru venirea cireselor :o)

Exista pana si un site dedicat in excusivitate informarii publicului despre calitatile deosebite ale cireselor:

19 mai 2010

Muffins cu ciocolata si capsune

Ingrediente pentru 12 muffins:
  • 2 cani faina
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 3 linguri cacao cernuta
  • 1/4 lingurita sare
  • 1/3 cana ulei floarea soarelui
  • 1 lingura otet
  • 3/4 cana zahar
  • 1 cana lapte de soia, de orez sau apa
  • 1 lingurita extract de vanilie, sau 1 plic vanilie Finesse
  • 1 - 1 1/2 cana capsune taiate in 4
  • 1/2 cana fulgi de ciocolata, optional
  • fulgi de migdale pentru decorat, optional
Se combina ingredientele solide: faina, birabonatul, sarea, praful de cacao.
Separat, se combina: laptele de soia, orez sau apa cu zaharul, uleiul, otetul, vanilia. Se amesteca cele doua. La sfarsit se adauga capsunele si fulgii de ciocolata.

Se pune aluatul in forme de muffins, se presara cu fulgi de migdale si se pune tava la cuptor, la foc mediu, 20-25 minute.

Se servesc reci.

18 mai 2010

Tinerete fara batranete..


Cred ca toti (sau toate) suntem ingrijorati de efectele trecerii anilor si de mentinerea unui aspect fizic cat mai tineresc, asa cum era odinioara, sau cat mai aproape de cum eram. Chiar daca psihic ne simtim la fel ca acum 10, 20, 30 de ani (asta poate insemna ca nu ne-am maturizat, nu stiu daca e bine sau rau, dar eu consider ca e bine :o) ), corpul nostru nu mai face fata: intram pe curba descendenta a vietii noastre si trebuie sa ne acordam atentie speciala mentinerii unui aspect cat mai placut si lipsit de stres (asta e aproape imposbil de realizat): cheltuim o avere pe produse cosmetice anti rid, anti celulita, pe mersul la sala sau la fitness, pe tratamente peste tratamente, pe vopsele de par, pe haine care sa ne mascheze defectele, etc... Dar inainte sa o luam razna si sa ne panicam degeaba, nu trebuie sa uitam ca alimentatia este un factor esential (pe langa starea psihica pozitiva si si cat mai multa miscare!) care contribuie la incetinirea efectelor imbatranirii corpului nostru! Dar ce sa mancam?

Aici sunt cateva alimente si ierburi care sunt considerate foarte eficiente:
  • acidul alfa lipoic este un antioxidant foarte puternic care ajuta la protejarea corpului nostru de radicalii liberi. De asemenea ajuta la reciclarea altor antioxidanti, precum vitaminele E si C, dandu-ne o rezistenta mai mare impotriva radicalilor liberi (care sunt principalii vinovati cand vine vorba de imbatranire si boli, inclusiv riduri sau alte probleme dermatologice), si nu in ultimul rand ajuta la reglarea glicemiei. Evident ca acest nutrient se poate cumpara in farmacii, sub forma de suplimente alimentare. Dar exista si surse alimentare bogate, cum ar fi: broccoli, spanac si alte legume cu frunze verzi, drojdie. Pentru a afla mai multe despre acidul alfa lipoic: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=nutrient&dbid=117
  • afinele sunt pline de antioxidanti si reprezinta un medicament foarte puternic impotriva multor probleme care apar odata cu inaintarea in varsta. Ajuta de asemenea la mentinerea unui vederi bune si prevenirea bolilor oftalmologice degenerative.
  • acidul gama-aminobutric sau GABA. Scaredea nivelului hormonului uman de crestere (HGH - Human Growth Hormone) este direct legata de aparitia unor simptome ale imbatranirii: ingrasare, pierderea masei musculare, pierderea energiei, insomnii, probleme dermatologice, scaderea libodoului. GABA, un aminoacid natural, ajuta la mentinerea unor nivel natural al HGH, ameliorand simptomele nedorite de mai sus. GABA trebuie evitat daca sunteti predispusi la atacuri de apoplexie.
    GABA se poate obtine din suplimente alimentare, dar si din alte surse: ceaiul verde, carbohidrati complecsi proveniti din plante crude, migdale, nuci, alune, banane, broccoli, orez brun, linte, cereale integrale, citrice, spanac. Pentru a citi mai mult despre GABA: http://holistic-nutrition.suite101.com/article.cfm/gaba_foods_the_natural_antianxiety_diet
  • usturoiul este renumit pentru efectele sale protectoare impotriva infectiilor si virusilor, dar si pentru reducerea colesterolului si a tensiunii arteriale. Intr-un studiu japonez s-a demostrat ca usturoiul incetineste pierderea memoriei.
  • ginkgo biloba, care potrivit unor studii importante, creste nivelul de sange care ajunge la creier, unul dintre factorii cei mai comun asociati cu imbatranirea.
  • ginseng este considerat o adevarata fantana de tinerete in China. Potrivit cercetatorilor, tonifica pielea si muschii, imbunatateste pofta de mancare, digestia si creste libidoul.
  • gotu kola, folosit in India pentru a fortificarea memoriei si cresterea longevitatii. Cel mai bine este consumat sub forma de ceai.
  • coada calului (Equisetum arvense), plin de siliconul mineral care scade odata cu varsta, joaca un rol important in cresterea nivelului siliconului mineral din artere, piele, oase, cartilagii. Se poate consuma si sub forma de ceai.
  • silimarina (Milk Thistle sau Silybum marianum). Cum ficatul are peste 500 de functii, printre care filtrarea toxinelor si a medicamentelor, el poate suferi mult datorita stilului nostru de viata modern si stresant. Silybum, un component activ din silimarina, ajuta la regenerarea celulelor hepatice.
  • menta, care alaturi de capacitatile sale de a reduce problemele digestive si gastro-intestinale asociate cu imbatranirea, contine atioxidanti care lupta impotriva cancerului si a bolilor de inima, asociate cu inaintea in varsta.
  • turmericul este un medicament foarte eficient impotriva durerilor si inflamatiilor cauzate de imbatranire. Fiind un condiment indispensabil in bucataria indiana, si gasindu-se si in magazinele noastre naturiste, se poate adauga la orice fel mancare gatita, precum tocanite, supe, curry.
  • vitamina D, despre care se stie deja ca impiedica pierderea tesutului osos, dar si ca este un factor cheie in prevenirea bolilor cronice precum cancerul, bolile de inima, diabet.
Deci, inainte de ne ingrijora asupra imposibilitatii includerii tuturor acestor suplimente in dieta, putem incepe prin a bea ceaiuri de coada calului, menta sau gotu kola sau prin a ne condimenta mancarea cu usturoi sau turmeric.
Si sa nu uitam ca inainte de a lua pastile si suplimente, sau a le combina cu alte ceaiuri si tincturi, trebuie consultat un specialist.

9 mai 2010

Gnocchi in sos de rosii cu busuioc

Ingrediente pentru 4 portii:
  • 500g cartofi noi
  • faina
  • sare
  • 1/4 lingurita nucsoara
  • piper
  • 800g rosii intregi in conserva
  • 1 ceapa medie
  • 4 catei de usturoi
  • ulei de masline
  • busuioc proaspat (negasind proaspat, am pus uscat :o( )

Pentru a face gnocchi:
Se spala cartofii si se pun la fiert, dupa care se lasa la racit, si se zdrobesc.
Se adauga la cartofi 1 lingurita de sare, 1/4 lingurita nucsoara, piper si faina cate putin, pana cand aluatul nu mai e asa lipicios si se poate face o bila. (Prea multa faina va face ca gnocci sa fie tari).
Se pune aluatul la frigider intr-o folie de plastic pentru 20 de minute.

Se face sosul:
Se taie ceapa marunt, se caleste in ulei, se adauga usturoiul taiat marunt (se caleste doar pentru cateva secunde). Se toarna sosul de rosii, iar apoi se asezoneaza cu sare, piper si busuioc uscat (daca folosim busuioc proaspat, acesta se pune la sfarsit, sub forma de frunze intregi). Se lasa sosul la fiert, la foc mic pentru cateva minute.

Se formeaza gnocchi:
Aici incepe distractia! Se scoate aluatul de la frigider si se formeaza fasii lungi, cilindrice, groase de 1 cm si se taie bucati de 2.5cm lungime. Nu va sfiiti sa folositi cata faina aveti nevoie, sa nu va treziti lipiti de aluat si el de voi!
Deoarece mi-au iesit mai neglijenti, nu le-am mai dat forma, asa cum se vede in toate tutorialele :P ci le-am lasat niste pernite ciufulite de cartofi si faina. La sfarsit voi dezvalui de ce!

Se pun gnocchi intr-o oala in care fierbe apa, iar se lasa la fiert 3-4 minute, iar cand au inceput sa pluteasca se pot deja scoate. Se pun intr-o oala cu apa rece, se strecoara si se pun in sosul de rosii, sau sosul peste ele, cum preferati, iar apoi decorati cu frunze de busuioc.

Si acum, cum am promis, voi dezvalui de ce cred eu ca nu mi-au iesit gnocchi asa cum trebuie, dar ma declar multumita de aceasta prima incercare (doarece in ciuda aspectului ciufulit, totul e iesit foarte bun). Am gasit o multitudine de rete de gnocchi, chiar si fara oua. Printre aceste retete una aducea ideea coacerii cartofilor in cuptor, in coaja, pentru a nu absobi toata apa in care fierb si astfel pentru a folosi cat mai putina faina. (Aceasta reteta era, evident, in cartea lui Jamie Oliver). Dar cum am ignorat acest sfat, am fiert cartofii, care fiind si noi (acesta era alt sfat din alta reteta: folositi cartofi noi!) au absorbit si mai multa apa, si gnocchi ai mei au iesit niste zbarcituri diforme si lipicioase.

Deci, sfat pentru cei care sunt inspirati sa faca gnocchi: coaceti cartofii! Iar daca nu aveti timp sa ii coaceti, folositi cartofi batrani pentru fiert, si nu uiatati sa ii fierbeti in coaja!