15 decembrie 2013

Ocupații de iarnă

Totul a pornit de la sesiunea de crafting de la Crenguța; ca apoi să mă mai apuce din când în când dorința de a coase animăluțe cu ochi din nasturi și suflet de Craciun :o) 


Salata de vinete cu avocado

Știu la ce vă gândiți: salată de vinete, ce e deosebit în asta? Good old fashioned salată de vinete... Da, și nu. Am pornit de la varinata știută de toată lumea, dar folosind un singur ingredient în plus, am ajuns la o versiune îmbunătățită, ca prospețime, culoare, textură, savoare :o) Și este testată pe carnivori, deci nu se poate da greș!


Ingrediente pentru multe porții:

  • cam 500g de vinete coapte, tocate și congelate
  • 1 ceapă roșie medie, tocată mărunt
  • 4-5 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 1 avocado moale și copt, zdrobit cu furculița
  • 1 lingură de zeamă de lămâie
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • sare după gust
Se decongelează vinetele, dacă nu se folosesc vinete proaspete. Se amestecă întâi avocado-ul zdrobit până se obține o pastă, cu zeama de lămâie, apoi se adaugă și restul ingredientelor, și gata!

Muffins aromate cu mere

Probabil este prima rețetă de muffins pusă pe blog și preprată de 3 ori înainte de a o posta. De ce? Din lene... da, din lene. Uff iarna asta leneșă, plictisitoare și friguroasă! Dacă nu ești amator al sporturilor de iarnă (ceea ce nu sunt, din pure motive tehnice - adică sunt prea stângace și nepricepută pentru orice sport ce implică alunecarea pe o suprafață cu foarte mică aderență). Așa că nu îmi rămâne decât sportul indoors, adica good old fashioned gym. Și așa, din bla în bla, am ajuns la motivul pentru care nu am reușit să mai dau pe blog cu nimic, nici măcar o amărâtă rețetă de muffins. Dar acu i-acu! Țineți-vă bine, această rețetă este atât de simplă și rapidă, de mă mir că nu am descoperit-o până acum! Iar aromele, de îți lasă gura apă, sunt ideale pentru un mic dejun festiv de Crăciun. Yum! Dar gata cu lauda, și hai la muncă!


Ingrediente pentru 12 muffins:

  • 2 căni de făină albă normală
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1 cană de lapte vegetal (sau normal, dacă mergem pe varianta nevegană)
  • 1/3 cană de ulei vegetal (am folosit de floarea soarelui)
  • 1/2 cană de zahăr brun sau 1/4 cană de zahăr normal și 1/4 zahăr muscovado
  • 1 lingură de melasă
  • 1 lingură de zeama de lămâie
  • coaja rasă de la 1 portocală medie, bine spălată și decerată (am opărit-o)
  • vanilie
  • 100g de stafide
  • 3 mere mari nezemoase, curățate de coajă și tăiate bucăți mici 
Întâi și întâi pornim cuptorul. El rebuie sa ajungă la 180 de grade când punem muffins-urile. Sau dacă e cu gaz, pe treapta medie.
Totul începe cu un castron măricel în care punem făina, sarea și bircabonatul, pe care le amestecăm bine cu un tel. Apoi aruncăm peste stafidele și le mai amestecăm un pic.
Separat, combinăm uleiul, zahărul, melasa, laptele, coaja de portocală, vanilia și zeama de lămâie, până obținem un lichid destul de omogen și tot uleiul s-a încorporat. Răsturnăm totul în primul castron, amestecând bine. La sfârșit punem merele pe care le încorporăm în aluat.

Umplem formele de muffins pregătite cu hârtiuțe și punem tava la cuptor, pentru 25-35 de minute.

16 noiembrie 2013

Salata de sfecla rosie


Ingrediente pentru 4 portii mari:
  • 2 sfecle medii
  • 1 telina mica sau 1/2 dintr-una mare
  • 3 mere, tot cu coaja
  • 2 radacini subtiri de 10cm de hrean
  • 50g de seminte de floarea soarelui prajite sau crude (eu am pus prajite)
  • 1 lingura de ulei de masline
Se rad sfecla, merele, telina mare, iar hreanul marunt. Se amesteca toate ingredientele.

6 noiembrie 2013

Bile de ciocolata si migdale

A sosit și ultima zi a maratonului rețetelor cu mult calciu de origine vegetală, zi pe care am sărbătorit-o cu niște bile de ciocolată și cu mult mult calciu. De unde vine calciul? Din toate ingredientele din compoziție, chiar dacă sunt doar 3 - recent am descoperit faptul că și praful de roșcove este în topul alimentelor cu mult calciu.


Ingrediente pentru 10 bile:
  • 1/2 cană de migdale crude
  • 10 smochine uscate moi
  • 3 linguri de praf de roșcove
  • 2-3 linguri de apă
Se prăjesc puțin migdalele la foc mic, cam 2-3 minute, după care se macină mărunt, dacă mai rămân bucăți nemăcinate, cu atât mai bine. Nu trebuie neapărat prăjite, se pot macina și crude. Se taie smochinele mărunt de tot și se combină toate ingredientele, la început cu 2 linguri de apă. Dacă mai este nevoie și consistența obținută nu este una destul de lipicioasă pentru a forma o bilă, se mai pune și a treia lingură de apă.

Se formează bile și gata, asta e tot.

5 noiembrie 2013

Budinca de orez

Penultima rețetă din seria: rețete vegane cu mult calciu. Și de data aceasta, ca de multe ori, salvarea mea a fost dulapul de bucătărie, care adăpostește tot soiul de alimente uitate de lume, cumpărate cu diverse ocazii după zicala: chiar dacă nu am nevoie acum, lasă că e bine să fie.

Una din pungile începute acum ceva vreme era și una de orez integral. Când am vazut-o, am realizat că și orezul integral se numără printre alimentele vegane bogate în calciu, iar în același timp o veche amintire mi-a răscolit sufletul și simțurile: budinca aurie de orez făcută de bunica mea pe vremurile demult apuse când îmi petreceam vacanțele de vară la sat. Gustul catifelat, textura moale și în același timp crocantă, culoarea ademenitoare m-au convis instantaneu să încerc budinca și în versiunea vegană (bunica mea obișnuia să o prepare cu orez alb, ouă, zahăr și lapte).


Ingrediente pentru o budincă mare:
  • 2 căni de orez integral (de orice fel)
  • 4 căni de apă
  • 250g de stafide aurii
  • 2 mâini de migdale tocate
  • 2 căni de lapte de soia (se poate folosi simplu sau cel cu vanilie)
  • 2 linguri de amidon
  • vanilie
  • un praf de sare
Se pune orezul la fiert conform instrucțiunilor cu cele 4 căni de apă. Eu am oprit focul cam după 25 de minute din acel moment, iar apa era aproape complet absorbită. L-am strecurat de apă, l-am amestecat cu restul ingredientelor (în afară de migdale) și l-am pus într-o tava. Am mai presărat peste migdale tocate, apoi am pus totul la cuptor, la temperatura de 180 de grade, pentru 30-40 de minute (evident să se verifică după cele 30 de minute, el trebuie să fie auriu deasupra si migdalele coapte, dar nu arse -  eu am stat cu ochii lipiți pe geamul de la cuptor, așteptând cu nerăbdarea unui copil în dimineața de Craciun :o) ).

Se mănâncă călduță sau rece cu gemul / dulceața preferată.

3 noiembrie 2013

Fasole batuta

Am trișat azi, am postat 2 rețete cu mult calciu, în speranța că dacă saptămâna viitoare nu voi apuca într-o zi să gătesc ceva dimineața devreme, să fiu ”iertată”, iar această rețetă să îmi fie salvarea :o)

Am pornit de la ideea de fasole bătută clasică, chiar dacă pentru fiecare poate însemna altceva cuvântul clasic, el este strâns legat de cum am fost obișnuiți când am crescut, de gusturile și amintirile dragi ale copilăriei, când mama sau bunica ne răsfăța cu tot felul de bunătăți, și noi eram prea prunci și prea naivi să putem aprecia gestul, mirosul, aroma și să ferecăm această amintire dragă pentru totdeauna în sufletele noastre. Dar cred că involutar tot am facut-o.

Pentru mine rețeta clasică de fasole bătută este cu o ”prăjeală” de ceapa și boia deasupra, dar de data aceasta am decis să prepar altceva, mai asemanător poate hummus-ului.


Ingrediente pentru 4 porții:
  • 2 căni de fasole fiartă (eu am folosit fasole albă mică, semănată, culeasă și bătută de bunica mea de la Vlăsinești, care și este cea mai buna fasole care poate exista pe fața pământului, fiind incredibil de ușor de fiert și inimaginabil de cremoasă, untoasă și gustoasă)
  • 1/2 cană de apă în care a fiert fasolea
  • 1/3 linguriță de coriandru măcinat
  • 1/2 lingurită de fulgi de ardei iute
  • 1/2 linguriță de boia de ardei dulce
  • 3-4 catei de usturoi
  • 2 lingurițe de ardei capia măcinat (mama mea a pus pentru iarnă ardei capia crud măcinat cu sare, dar presupun că se poate pune și făcut pe loc sau mai multă boia)
  • sare după gust
  • pătrunjel tocat pentru ornat
Se pun toate ingredientele în robotul de bucătărie, se mixează până ce se obține consistența dorită.

Supa crema de broccoli

Veșnicul și favoritul meu broccoli și-a făcut făcut loc în oalele vechi emailate de la sat în această dumincă înnorată. Clasica legumă, un buchețel plin de sănătate, culoare și savoare, nu a dezamăgit nici de data această, când s-a transformat într-o supă cremă moale și aromată. Și pentru că este săptămâna rețetelor cu mult calciu, nu am ezitat să îl folosesc din nou.


Ingrediente pentru 4 porții:

  • 1 inflorescență mare de broccoli, tăiată în buchețele
  • 1 avocado mare bine copt (moale, cu coaja verde, nu pătată)
  • 3 căței de usturoi
  • 1/2 linguriță de coriandru măcinat
  • ulei de măsline, sare, fulgi de ardei iute după gust
  • 1 fir de ceapă verde
Se pune apa la fiert, iar când aceasta clocotește, se adaugă buchețelele de broccoli. Se fierb 2-3 minute, ele trebuie să devină de o culoare din ce în ce mai aprinsă, iar când se introduce furculița în ele, puțin fragede.
Se scot inflorescențele și se pun în apă rece.

Se pun toate ingredientele în blender (în afară de ceapa verde) împreună cu 1 1/2 - 2 căni de apă călduță. Se condimentează după gust cu sare, fulgi de ardei iute, iar deasuptra se presară ceapa verde tocată.

Salata de spanac si ciuperci

Aceasta este a treia reteta cu mult calciu (cine nu a ghicit despre ce ingredient e vorba, acesta este nu altul decat banalul spanac).


Ingrediente pentru o portie:
  • 1 mana de frunze de spanac
  • 3 ciuperci
  • 1 fir de ceapa verde
  • 1 catel de usturoi
  • ulei de masline, sare
  • seminte de floarea soarelui (optional - eu nu am pus pentru ca am uitat sa cumpar, dar asa era planul)
Se spala frunzele de spanac, se taie daca se doreste sau sunt prea mari. Eu am ales frunze cat mai mici si le-am lasat intregi.
Se curata ciupercile, se taie felii si se prajesc cate una intr-o tigaie cu ulei incins. Ele nu ar trebui sa lase zeama deloc.
Se taie usturoiul marunt sau se da prin presa, ceapa se feliaza.

Se amesteca toate ingredientele, se mai adauga sare si ulei de masline dupa gust.

2 noiembrie 2013

Bile cu amaranth, migdale si smochine

Am intarziat putin, dar am reusit intr-un final, dupa o zi lunga sa ma ocup de reteta preparata azi dimineata, la aceeasi ora ca ziua precedenta. De data aceasta este vorba de un desert foarte simplu, ce contine doar 4 ingrediente, toate fiind foarte bogate in calciu. Iata rezultatul:


Ingrediente:

  • 1/2 cana de amaranth (se gaseste la magazinele naturiste)
  • 1 cana de apa
  • 1/2 cana de migdale crude
  • 100g de seminte crude de susan
  • 8 smochine moi
Se pune amaranth-ul la fiert in apa, din momentul in care incepe sa fiarba se lasa la foc mic cam 10-15 minute (am incercat sa ma uit la ceas, dar sincer, nu mai tin minte exact cat timp au fiert). Ideea este ca amaranth-ul a absorbit apa de tot si la gust era inca crocant putin, dar se spargea intre dinti usor. Se mai lasa acoperit cu capac vreo 5 minute, dupa care se descopera, se amesteca si se lasa la racit.

Intre timp am pus migdalele in rasnita de cafea, le-am rasnit bine pana cand am obtinut un fel de faina.
Am taiat smoghinele cubulete mici mici si am pregatit o farfurie in care am pus susanul.

Amaranth-ul fiind racit (eu nu am putut astepta pana s-a racit complet, el era putin caldut, dar a fost bine pana la urma) se amesteca in el faina de migdale si smochinele. Se formeaza bilute care se dau prin susan.

Si gata, totul ar trebui sa dureze maxim 30 de minute. Numai bune pentru un mic dejun sanatos si satios!

31 octombrie 2013

Broccoli cu tofu prajit

Prima rețetă din seria ”mâncăruri cu mult calciu”. A fost făcută cu ce aveam prin frigider și prin dulap, iar norocul a fost că toate ingredienetele se află pe lista celor bogate în calciu, fără să fie de origine animală. Preparatul este gata în câteva minute, eu l-am făcut azi dimineață și l-am dus la servici pentru a-l mânca la prânz. Un secret: este mai bun cald decât rece, așa că recomand să fie mâncat imediat.


Ingrediente pentru două porții:

  • 1 inflorescență de broccoli (cam 500g)
  • 1 pachet de tofu (eu aveam de la Inedit, cel simplu)
  • 50g de semințe de susan
  • fulgi de ardei iute, sare
  • sos de soia
  • ulei (eu am folosit de palmier)
Nu am avut mult timp la dispoziție, așa că am început repede prin a rupe buchețele din broccoli pe care le-am spalăt apoi le-am tăiat în buchețele mai mici. Am scurs tofu de saramură bine de tot și l-am tăiat în cuburi.

Am luat un wok (e bună și o tigaie mai înaltă) în care am pus 2 linguri de ulei de palmier, iar când acesta s-a încins, am pus cu mare grijă (spun asta pentru am reușit să stropesc pereții cu ulei) cuburile de tofu. Ele se prăjesc, câteva minute, până când devin aurii, apoi se adaugă semințele de susan. Am mai prăjit cu semințe cam 1-2 minute, am adăugat după aceea buchețelele de broccoli, bine scurse de apă. De acum tot ”greul” a trecut și a trebuit doar să aștept câteva minute, timp în care am amestecat din când în când, până ce am obținut consistența dorita pentru broccoli: acesta a devenit verde aprins, s-a frăgezit un pic, dar a rămas în continuare crocant și crud, adică perfect! Am pus apoi fulgi de ardei iute și sare (atenție! sarea se pune doar dacă nu vreți să folosiți sos de soia, deoarece sosul de soia e de obicei foarte sărat - mă rog, al meu era).

Se mănâncă repede cât timp e cald.


30 octombrie 2013

Rețete cu mult calciu

Toată lumea știe foarte bine cât de important este calciul în alimentația noastră pentru a avea oase puternice și dinți frumoși, un sistem vascular sănătos și funcții musculare normale. Există mule păreri despre sursele ideale de calciu, cum ar fi cele de origine animală sau vegetală. Deoarece părerea mea (și a multora, de altfel) este că ne putem furniza necesarul de calciu și din legume, fructe, fruze verzi, nuci, ”fasoloase” (cred că tocmai am inventat un cuvânt pentru tot ce intră în familia fasole, năut, mazăre, etc), am decis să îmi pun o provocare: postarea în fiecare zi, timp de o săptămâna, a unei rețete noi ce conține ingrediente bogate în calciu, evident doar de origine vegetală. Voi incerca să includ alimentele din top în ceea ce privește nivelul conținut de calciu.

Voi începe azi, deoarece provocarea e valabilă de mâine, cu o listă de rețete existene pe blog.
Pentru a citi mai mult despre sursele vegetale de calciu, puteți trage cu ochiul aici (dacă nu aveți timp sau chef să dați un search pe google, evident):


22 octombrie 2013

Placinta de gutui si mere

Cum toată luna octombrie am lenevit și nu am reușit să pun o postare decentă, o rețetă, nimic nimic, iar acum, înainte de a fi gata și să se termine până și ultimele fructe tomnatice aromate, am decis să folosesc gutuile parfumate care se găsesc din abundență în acest sezon, iar alături de merele din livadă (care au fost grijuliu culese și adăpostite în pivniță pentru iarnă) să le combin într-o plăcintă simplă, gata cât ai clipi din ochi. De fapt curățatul durează cel mai mult.

Poza a fost făcută pe ultima sută de metri, chiar înainte să dispară cu totul în burțile pofticioase ale mesenilor.


Ingrediente pentru o plăcintă:

  • 8-10 mere de diverse soiuri
  • 4-5 gutui
  • 200g de stafide
  • zeama și coaja de la 1 lămâie
  • 1/2 dintr-un pachet de foitaj necongelat (7-8 foi)
  • câteva linguri de ulei de floarea soarelui
  • câteva linguri de griș
  • NU se pune zahăr sau orice alt îndulcitor deloc
Se spală fructele, merele nu se curăță de coajă, doar de cotor. Se rad (în robotul de bucătărie preferabil), apoi se adaugă coaja rasă de lămâie, zeama de lămâie, stafidele și 2-3 linguri de griș.

Se pun 4 foi de foitaj  într-o tavă unsă cu ulei, se unge fiecare foaie cu puțin ulei, folosind o pensulă. Se presară omogen 2 linguri de griș apoi se toarnă umplutura, nivelând-o ușor. Se pun celelalte foi, adică vreo 3-4, ungând fiecare cu puțin ulei. Ultima se mai unge cu puțin ulei, pentru a-i da strălucire.

Prăjitra vine pusă în cuptorul încins, dând focul la mediu și lăsând-o cam 30 de minute.

Ca orice prăjitură cu fructe, este mai bună rece decât caldă.

Legume pentru iarnă

Weekend-ul trecut am pus, împreună cu mama mea (de fapt a fost inițiativa ei) un mix de legume pentru lunile fruguroase, lungi și întunecate ale iernii. Totul se desfășoară foarte repede dacă aveți la dispoziție un robot de bucătărie și măcar încă o persoană ca ajutor (cineva curăță, iar cineva taie, practic, nu?) .

Se pot combina orice legume și zarzavaturi. Noi am pus un mix care va constitui baza pentru orice supă sau tocăniță: ardei capia, morcovi, țelină, gulii, conopidă, rădăcini de pătrunjel și de păstârnac, iar frunze de țelină și pătrunjel. Cantitățile nu contează prea mult, e mai mult după preferințele culinare are fiecăruia.

Am pus legumele crude (în afară de conopidă, pe care am rupt-o în buchețele de mărimea dorită) în robotul de bucătărie, folosind lama pentru răzuit. Funzele au fost tocate cu mâna, dar se pot pune și ele la rândul lor în robot.

Am pus toate legumele și zarzavaturile astfel mărunțite (în afară de conopidă) într-un castron maaare mare, le-am amestecat bine, iar apoi am început să punem porții de mărimi dorite în pungi pentru congelare, care se sigilează bine de tot. În unele porții am pus și conopidă.

Iată rezultatul!




29 septembrie 2013

22 septembrie 2013

Placinta cu dovleac

De mult timp doresc sa incerc sa fac o placinta cu dovleac, cu umplutura cremoasa, putin dulce si cu un invelis moale si subtire.
Toamna aceasta mi-am adus aminte de aceasta dorinta veche, am reusit sa nu uit sa iau un dovleac mare si frumos, cam de 1.5kg din magazin si am venit cu el in weekend la sat, la parintii mei.

Acompaniata de privirile curioase ale pisicii si ale ratelor din curte, am taiat, ajutata fiind de tatal meu, dovleacul, l-am curatat si am dat drumul preparatului placintei.

Am pus bucatile de dovleac in robotul de bucatarie, cu discul de razuire, apoi direct intr-o oala mare, in cuptor. Am pus putina apa, cam 1 cana, si am lasat oala descoperita in cuptorul preincalzit, la foc mediu, cam 1.5 ore, amestecand din cand in cand. Surprinzator, nu s-a prins nimic de oala (mama mea mi-a impartasit secretul preparatului dulcetii de prune la cuptor, care se pune tot asa, in oala mare - aceeasi oala - si se lasa la fiert ore in sir, fara sa se prinda de fundul oalei. Mi s-a parut miraculos!).

Dovleacul e gata cand nu se mai distinge forma lui de la razuire si a devenit o pasta omogena si cremoasa. Se scoate atunci din cuptor, se toarna peste el 200g de stafide si vreo 3 linguri de gris (zahar nu am pus deloc in crema - mi-am propus sa nu mai folosesc zahar in umpluturile prajiturilor cu fructe, doar foarte putin in aluat).

Se prepara repede aluatul: se pun 25g de drojdie proaptata in 1/2 cana de lapte de migdale (sau de vaca, simplu) caldut, cu 2 lingurite de zahar. Cand drojdia a crescut pana la buza canii, se rastoarna peste 400g de faina, 250ml de lapte de migdale (sau de vaca, sau pur si simplu apa), 1/3 cana de ulei , 2 linguri de zahar si 1/2 lingurita de sare. Se amesteca toate ingredientele, si se formeaza un aluat omogen care se imparte in 2 parti egale, care se intind astfel incat sa incapa intr-o tava.

Se tapeteaza o tava cu hartie de copt, se pune prima foaie de aluat, peste care se presara 1-2 linguri de gris. Se toarna crema si se pune a doua foaie. Am uns putin aluatul cu apa amestecata cu zahar si am presarat niste susan, apoi am pus repede tava in cuptorul incins si am dat focul la mediu. Am lasat placinta cam 40 de minute la copt (trebuie verificata dupa 30 de minute, fiecare cuptor e diferit).

Am scos-o din cutpor si am lasat-o la racit (neaparat!).

21 septembrie 2013

Faimoasele eclere ale mamei mele

Azi a facut mama mea eclere dupa reteta ei stiuta de 30 de ani, scrisa de o doamna care pe vremea respectiva avea 80 de ani, fosta cofetareasa.
De ani de zile, tot dupa aceasta reteta prepara faimoasele ei eclerele; intre timp a fost copiata, xeroxata, impartita la prieteni, cunoscuti, straini, oricine ii lauda eclerele si dorea sa le afle secretul.
Cum nu dorim sa se piarda vreodata hartia pretioasa pe care au fost scrise cu mare migala instructiunile, i-am facut o poza, am pus-o pe blog si i-am spus mamei mele ca daca o va pierde vreodata sau se va deteriora, aici va ramane pe vesnicie varianta digitala :)


8 septembrie 2013

Supa rosie de rosii

Sambata calduta de inceput de toamna, numai buna pentru o plaja, un cules de rosii, de mere, struguri si de prune. Poate si de un somn lenes, un joc de carti, si de un pranz campenesc simplu si rapid! 

Ce este pe meniu? Felul 1 supa rosie de rosii , felul 2 mancare tihnita de varza iar la desert prajitura savuroasa cu mere si prune. 

Cine este bucatarul? Mama mea.

Unde si cand? Ora pranzului, intr-un sat "neuitat de lume", sper, cel putin, in gradina parintilor mei.


Sa incepem cu inceputul, cu felul 1.

Ingrediente pentru 2 portii:

  • 4 linguri de orez
  • 500ml de apa
  • 1 ceapa mica taiata in doua
  • 1 radacina de patrunjel taiat in patru
  • 1 tulpina de telina tot cu frunze
  • 500ml de bulion sau de suc proaspat de rosii
  • frunze proaspete de busuioc sau patrunjel
Se pune orezul la fiert, impreuna cu ceapa, radacina de patrunel si telina. Cand a fiert orezul, scot legumele, se adauga sucul de rosii si se mai lasa pana la primul clocot. La sfarsit se adauga frunze de busuoic.

7 septembrie 2013

Mancare de varza

De mult am vrut sa postez aceasta mancare simpla simpla de varza, dar atat de buna (daca va plac lucrurile simple). Se face de la sine, nu e nevoie de ingrediente sofisticate, doar de ce aveti prin gradina (sau prin piata, sau prin frigider!).

Si din nou, trebuie sa ii multumesc mamei mele pentru reteta si pentru executie! Eu am fost doar fotograful (rusine sa imi fie!).


Ingrediente:

  • 2 cepe medii
  • 2 ardei rosii
  • 3 rosii medii
  • 1kg de varza alba
  • 1 frunza de dafin
  • 1 legatura mica de patrunjel
  • 1 legatura mica de frunze de telina tot cu tulpini (sau tulpini tot cu frunze, cum vreti voi :o) )
Se taie varza fasii si se lasa amestecata cu sare cam 30 de minute. 

Se caleste ceapa taiata marunt, peste se adauga ardeii taiati marunt, apoi, dupa cateva minute si rosiile (evident, tot taiate marunt). Se toarna varza (nu se stoarce), se mai adauga frunza de dafin, tulpinile de telina si 1 cana de apa, dupa care se acopera cu un capac si se lasa la fiert, la foc mic. Dupa 30 de minute se stinge focul si se adauga patrunjelul maruntit.

Si asta e tot! 

Prajitura cu mere si prune

Din nou, o prajitura din colectia de retete a mamei mele (i-am promis ca nu voi posta reteta lasand falsa impresie ca este inventia mea).


Ingrediente pentru o tava mare:
  • 1/2 cana de ulei  de floarea soarelui
  • 2 1/4 cani de lapte de soia
  • 1/3 cana de zahar
  • 3 cani de faina
  • 1 lingura de bicarbonat de sodiu stins
  • 1/2 lingurita de sare
  • 2 kg de mere rase (nu ma intrebati de fel de mere, noi am pus mere culese din toti merii din livada, adica de vreo 4-5 soiuri!)
  • 1/2 kg de prune taiate in sferturi
  • 200g de stafide
  • 4 lingurite de praf de scortisoara 
  • 1/2 cana de gris
Se pregateste aluantul: se combina uleiul, laptele, bicarbonatul stins, zaharul, iar separat faina si sarea, apoi se amesteca impreuna, obtinand un aluat fin, ce curge.

Se pregatesc merele rase amestecandu-le cu scortisoara, stafidele si prunele. 

Se tapeteaza o tava mare cu hartie de copt, se toarna 2/3 din aluat, peste care se presara gris. Se pun merele uniform pe toata suprafata aluatului, iar la final se toarna ce a mai ramas din aluat. Acesta se va scurge prin mere, nu este o problema, tocmai acesta este scopul! :o)

Se pune tava in cuptorul incins, micsorand focul la mediu si se lasa 30-40 de minute, verificand dupa 30. Aluatul trebuie sa fie rumen, dar nu maroniu (sincer, nu mai stiu cat a stat, de aceea e mai bine sa se verifice, depinzand foarte mult si de ce cuptor aveti).

Cand e gata, prajita se lasa la racit. Rece este mult mai buna! Spun asta pentru ca eu nu ma pot abtine sa mananc din orice prajitura fiebinte, apoi imi pare rau ca nu am putut astepta! Si asta de fiecare data!

4 septembrie 2013

Budinca de prune si fulgi de orz


Ingrediente:

  • 1 1/2 cană de fulgi de orz (sau de orice alt tip, eu am preferat de orz pentru că sunt mai moi)
  • 1/2 - 3/4 kg de prune moi, tăiate în jumătate
  • 1/2 linguriță de sare
  • 2 linguri de ulei solid de palmier sau de cocos
  • vanilie, scorțișoară
  • 1 lingură de zahăr brun (opțional)
Se pregătesc prunele spălate și tăiate în jumătate (fără sâmburi). Se pune 1 lingură de ulei de palmier sau cocos solid, tăiat în bucățele, într-un vas de ceramică termorezistent, astfel încât sa acopere toată suprafața. Se toarnă jumătate din fulgii de orz în vas, se presară peste sare. Apoi se așează jumătățile de prune, peste care se pune vanilie și/sau scorțișoară. Se presară cealaltă jumătate din fulgi, apoi zahărul brun (nu e nevoie neapărat de zahăr, budinca va fi destul de dulce, eu l-am folosit pentru a se carameliza) și 1 lingură de ulei solid de palmier sau cocos, făcut bucățele, așezat pe toată suprafața.

Se pune vasul la cuptor (eu l-am pus în cuptorul rece, că am uitat să în preîncălzesc) și se lasă până ce prunele devin foarte moi și coapte (eu l-am ținut cam 50 de minute, la 170 de grade).

1 septembrie 2013

Paste cu roșii cherry și vinete

Atâtea roșii sunt în grădină, de se culcă planta pe pământul udat de roua și de ploaie. Atâtea sunt că s-au făcut o mulțime de soiuri de bulion, pastă de roții, simplă, cu busuioc, cu țelină, subțire, mai groasă, numai imaginație și timp să ai. Din păcate mititelele roșii cherry au fost cam ingnorate, în favoarea surorilor gigantice și pulpoase.

După ce răsfoisem acum câteva zile un număr mai vechi din Good Food (cred ca de anul trecut sau de acum doi ani, din luna septembrie), azi m-am gândit să le dau și roșiilor cherry din grădină o șansă pentru a fi și ele vedetele la o masă.

Am cules într-un castron mare multe roșii cherry (cam 1 kg) și 2 vinete mari. Am tăiat roșiile mai mari în două, pe cele mici le-am lăsat întregi. Am tăiat cuburi vinetele, și le-am așezat pe toate într-o tavă cu hârtie de copt. Le-am stropit cu ulei de măsline și le-am presărat cu sare, apoi am dat tava la cuptor, până ce vinetele s-au copt, au devenit moi și uscate pe margini, iar roșiile s-au uscat (cam 30-45 de min la foc mai mic).


Am fiert cam 300 g de paste, după intrucțiunile de pe ambalaj (în niciun caz mai mult!). Am curățat 2 căței de usturoi, i-am prăjit câteva secunde în ulei de măsline, apoi am aruncat pastele scurse și fierbinți peste.


Am fugit în grădină și am cules niște fire de pătrunjel (cam o legătură) și l-am tocat.


La sfârșit am asamblat totul. 

Bruschete crocante si aromate


Ce bine ca nu e gata vara, ce bine ca gradinile sunt pline de rosii zemoase, busuioc imbietor si multe alte bunatati de sfarsit de anotimp! Ce poate fi mai bun pentru un mic dejun insorit si relaxat de weekend, decat niste bruschete simple si gustoase!


Ingrediente:
  • cateva felii de paine (eu am folosit paine integrala cu seminte, o asa numita paine bavareza)
  • cativa catei de usturoi
  • rosii (eu am folosit din acelea dulci, mari, grase si deformate)
  • frunze proaspete de busuioc
  •  ulei de masline
Se prajeste painea, apoi se freaca fiecare felie cu usturoi. Se presara cu rosii taiate cuburi, ustuoi feliat, frunze de busuioc si ulei de masline.